Scrisoare deschisa pentru presedintele Iohannis: Salvati-ne, fiti eroul nostru!

Autor: Constantin Codreanu - analist din Republica Moldova
Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 14:52
13764 citiri

Stimate domnule presedinte, va scriu din cel de-al doilea stat romanesc, de pe celalalt mal al Prutului. Un rau care ne desparte, spun cei care ne vor raul ca natiune. Un rau care ne uneste, spun cei care nu uita de trecutul nostru comun si care cred in viitorul nostru comun.

In noiembrie 2014, am inghetat ore in sir in fata unuia dintre consulatele Romaniei in Republica Moldova. Nu pentru a depune dosarul de redobandire a cetateniei romane, la care bunicii mei, dintre care unul a fost caporal in Armata Regala a Romaniei, nu au renuntat niciodata. Nici pentru a imi perfecta viza sau permisul de mic trafic de frontiera, ca sa pot intra pe teritoriul Romaniei.

Dupa multe proceduri anevoioase si umilitoare, din 2010, sunt cetatean roman. Si ca cetatean responsabil ce sunt, am participat de fiecare data la alegeri. Deci nu pentru beneficii personale am stat la coada, acum un an, in fata reprezentantei diplomatice a Romaniei la Balti, ci pentru a va vota pe dvs. presedinte al tarii in care vreau sa imi cresc, daca va binevoi Dumnezeu, copiii si din care sa nu fiu nevoit sa plec.

Am si dovezi in acest sens - poze cu cozile imense, postate pe Facebook, acolo unde dvs. sunteti atat de popular.

V-am votat, domnule Iohannis, pentru ca m-am lasat convins de promisiunea dvs. de a edifica o Romanie a lucrului bine facut. Dincolo de asta, insa, recunosc, m-a convins si ideea la care au reactionat pozitiv multi altii - un presedinte neamt.

Nimeni nu are cum sa scoata din istoria noastra, a romanilor, figurile emblematice ale lui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen, cel care a adus Romaniei independenta, si pe cea a lui Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, cunoscut si ca Ferdinand Intregitorul de Tara.

Anume aici am vrut sa ajung, la Intregirea de Tara, al treilea obiectiv national pentru statul roman dupa integrarea in NATO si in Uniunea Europeana, asa cum a avut curajul sa afirme, la finalul celui de-al doilea mandat, predecesorul dvs. de la Cotroceni, Traian Basescu.

Declaratia fostului presedinte al Romaniei ramane, chiar daca extrem de importanta, doar o declaratie, in lipsa unor actiuni clare care sa indice asupra inceperii asumarii deschise a acestui obiectiv. Pe dvs., insa, oamenii va cunosc drept un om care mai mult face decat vorbeste, un om care isi cantareste bine fiecare decizie si pentru care pragmatismul este o lege implicita.

Ne-am convins de acest lucru, o data in plus, ieri, domnule Iohannis, atunci cand ati trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru ratificarea Acordului privind asistenta financiara rambursabila intre Romania si Republica Moldova, semnat la Chisinau, la 7 octombrie 2015. Este o decizie inteleapta pe care o salutam.

Nu are rost sa dai bani hotilor aflati la guvernare la Chisinau, hoti care au bagat mana nu numai in buzunarele cetatenilor pentru a fura bani, ci si in sufletele noastre, pentru a fura ultimele crampeie de speranta intr-un viitor mai bun. Am ajuns intr-o prapastie din care nu avem cum sa iesim.

Si daca tot vorbim de legi, o sa apelez la dvs., Klaus Iohannis, profesorul de fizica. Gandurile determina sentimentele. Emotiile indica ceea ce atragem: daca gandim pozitiv si avem emotii pozitive, atragem catre noi oameni pozitivi, evenimente si situatii pozitive. Simplificand la maxim teza aceasta a fizicii cuantice, "nu poti avea un univers fara a intra in el cu mintea".

Pe de alta parte, principiul actiunii si reactiunii spune ca, daca un corp actioneaza asupra altui corp cu o forta numita actiune, cel de-al doilea reactioneaza cu o forta egala in modul, dar de sens contrar numita reactiune.

Nu am vrut neaparat sa va arat ca impartasim aceeasi dragoste fata de fascinanta lume a fizicii. Incerc doar sa fac paralele cu atitudinea fata de ideea reintregirii Romaniei. Este vital modul in care dvs. si, prin dvs., statul roman se pozitioneaza fata de ideea Unirii. Scepticismul nu a servit niciodata ca baza pentru realizari marete.

In acelasi timp, este important nu numai sa actionam, ci si sa reactionam. Dvs. - la actiunile noastre, noi la actiunile dvs. Unirea asta presupune doi actori care sa actioneze si sa reactioneze simultan si consecvent.

Potrivit Foreign Policy, o revista pe care, daca nu o cititi dvs., cu siguranta o citesc cei care va consiliaza (anume lecturile epuizante explica atipitul unor consilieri prezidentiali in timpul intrevederilor oficiale la care iau parte, sunt sigur!), pentru prima oara dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Departamentul american al Apararii examineaza si pregateste planuri de urgenta pentru un posibil conflict armat cu Rusia. Asta ne mai lipsea.

Domnule presedinte, noi, prizonierii statului esuat Republica Moldova, dintre care o buna parte sunt cetateni romani cu acte in regula, va rugam sa nu ne lasati prada fricii care ne este indusa zi de zi prin propaganda ruseasca si santajului la care suntem expusi in fata Kremlinului, cel care a sfartecat de nenumarate ori destinul nostru ca natiune.

Sunt sigur ca v-ati intrebat de ce nu am pomenit la inceput nimic de cel de-al doilea bunic al meu, va spun acum: a fost deportat in Siberia.

Si daca vorbim de cei care au sfartecat destinul Romaniei, domnule presedinte, ajungem la partea in care nu va mai rog nimic, ci va aduc aminte ca dvs., ca neamt, sunteti obligat la empatie absoluta.

Pe de o parte, Germania si nemtii din lumea intreaga datoreaza poporului roman scuze pentru Pactul odios Molotov-Ribbentrop, cel care a rupt in bucati Romania la mijlocul secolului trecut, in urma intelegerii dintre criminalii Stalin si Hitler.

Pe de alta parte, Germania si nemtii din lumea intreaga sunt obligati sa reactioneze doar pozitiv la proiectul reunificarii celor doua state romanesti, dupa ce au trecut prin ceva similar la sfarsitul secolului trecut.

Noi facem tot ce putem aici, in Republica Moldova. Din 2012 incoace, am tot scos zeci de mii de oameni in strada pentru ideea Unirii. Am reusit sa constituim o coalitie de peste 20 de organizatii non-guvernamentale care lupta pentru reunirea pasnica a Republicii Moldova cu Romania: Blocul Unitatii Nationale (BUN).

La Bucuresti, sunt colegii nostri de la Platforma Unionista "Actiunea 2012".

Daca o sa spuneti ca nu ati vazut macar o singura inscriptie "Basarabia e Romania", nu o sa va cred. In diaspora, locul din care v-au venit atat de multe voturi, domnule presedinte, suntem peste 50 de organizatii care militeaza pentru reintregirea Romaniei, adunati in "Diaspora Unionista".

Avem o strategie a unificarii bine pusa la punct, pasi concreti, dintre care primul si cel mai important este interconectarea energetica a celor doua state. Am cerut deja public crearea in subordinea directa a dvs. a Directiei Nationale pentru Reunificare (DNR). Cerem un Guvern comun la Bucuresti si la Chisinau sau, cel putin, un Minister al Reunificarii in subordinea directa a premierului Romaniei. Apar din ce in ce mai multe declaratii pro-Unire la Chisinau.

Radu Carp, fostul meu profesor la Universitatea din Bucuresti si o voce respectata in partidul pe care dvs. il reprezentati, va poate da suficiente detalii in acest sens.

Dar toate aceste lucruri nu sunt suficiente daca cel mai important om din Romania fredoneaza acelasi refren iluzoriu al integrarii europene pentru Republica Moldova in loc sa vorbeasca despre singura solutie viabila - Unirea.

Ilustrul om de stat german, premierul Prusiei si unificatorul nemtilor, Otto von Bismarck, a spus la un moment dat: "Politica este o arta a posibilului". Proiectul Unirii e posibil acum mai mult ca niciodata, dar el are urgent nevoie de implicarea dvs..

Sa fii presedinte al Romaniei e un lucru extraordinar. Insa Romania a mai avut si va mai avea presedinti. Sa fii un presedinte de care romanii sa isi aminteasca la modul "Iohannis Unificatorul" e cu totul altceva.

Domnule Iohannis, cartile de istorie sunt deschise pentru dvs.! Faceti acest pas de la Presedintele tuturor romanilor la Eroul tuturor romanilor!

Constantin Codreanu este analist politic, jurnalist, activist civic, Presedinte executiv al Consiliului National al Reintregirii (Romania), reprezentant al Blocului Unitatii Nationale (Republica Moldova) si militant pentru reunirea celor doua state romanesti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Romania Republica Moldova, #Klaus Iohannis Republica Moldova, #ajutor Romania Republica Moldova , #Moldova