Vlad Plahotniuc, despre renuntarea la mandat, disparitia comunistilor si Europa Interviu

Autor: Ana Ilie
Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 12:24
4689 citiri
Vlad Plahotniuc, despre renuntarea la mandat, disparitia comunistilor si Europa Interviu

Vlad Plahotniuc, prim-vicepresedinte al Partidului Democrat, aflat in coalitia de guvernare din Republica Moldova, a renuntat, zilele trecute, la imunitatea parlamentara, si a cerut sa i se verfice averea.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Plahotniuc explica de ce imunitatea nu-ti serveste decat daca esti vinovat si ce intentioneaza sa faca cu timpul liber astfel castigat.

Inainte de mitingul de duminica de la Chisinau, organizat de coalitia de Guvernare pentru sustinerea integrarii europene, Vlad Plahotniuc arata ce perspective are Moldova si de ce comunistii au toate motivele sa se teama de Europa.

Zilele trecute ati renuntat la mandatul de deputat in Parlament. De ce ati recurs la un asemenea gest?

Astazi exista, in spatiul public din Moldova, o serie de atacuri si acuzatii nefondate la adresa mea. Am vazut si in presa din Romania un titlu in care sunt numit "controversat". Stim bine ca, in politica, batalia perceptiilor te prezinta in fata oamenilor altfel decat esti. Dar faptele vorbesc pana la urma mai bine. Si, daca nu esti vinovat, imunitatea n-are la ce sa-ti foloseasca.

Am vrut sa demonstrez astfel ca nu am nimic de ascuns. De altfel, in general, eu consider ca deputatii nu ar trebui sa beneficieze de imunitate parlamentara. Eu ma bucur, fara falsa modestie, ca decizia mea a avut valoare de exemplu pentru clasa politica din Moldova. Ulterior gestului meu, am reusit sa decidem impreuna cu colegii din Coalitie sa se initieze procedura de revizuire a Constitutiei tocmai in sensul eliminarii imunitatii pentru deputati.

Pe de alta parte, gestul meu a avut si un alt rol, acela de a-mi face mai mult timp pentru a comunica cu cetatenii, pentru a bloca actiunile de manipulare ale comunistilor, incercarile lor de a-i minti pe oameni si a-i determina sa se pozitioneze impotriva obiectivului tarii noastre de integrare europeana.

Sunteti unul dintre cei mai influenti lideri politici de la Chisinau, dar si un politician controversat, atacat in special in ceea ce priveste averea dobandita cand activati in mediul de afaceri. De ce ati renuntat la afaceri si ati intrat in politica?

Sa va spun sincer, mi-era bine in business. N-am intrat in politica pentru castiguri materiale, fiindca aveam deja o situatie materiala buna. M-am implicat in politica pentru ca din interiorul ei am stiut ca pot face mai multe pentru a sustine orientarea pro-europeana din tara, pentru a asigura stabilitate si pentru a nu le permite comunistilor sa puna mana pe putere si sa arunce iar Moldova in haos si izolare internationala. De aici cred ca mi se trag si controversele la care faceati referire anterior.

Sunt multumit ca, in ciuda tuturor neintelegerilor, schimbarilor, conflictelor, majoritatea proeuropeana a mers inainte, din 2009 incoace. Uneori a mai schiopatat, alteori a mers mai bine, dar tot timpul inainte. S-au realizat reforme, s-au pus bazele unui stat de drept, au fost facute progrese economice. Nu atat de profunde pe cat ni le-am dorit, nu atat de vizibile cat ar fi trebuit, dar, una peste alta, am oferit o evolutie substantiala fata de perioada guvernarii PCRM.

Se putea face mai mult? Categoric da. Pe de alta parte, ati avut si aveti in Romania experiente relevante de guvernare in coalitie, deci stiti ca lucrurile nu sunt chiar simple. Stim cu totii si faptul ca o guvernare de coalitie are si multiple beneficii, mai ales in procesul democratic de luare a deciziilor. Pentru Moldova, va pot spune asta cu siguranta, guvernarea in coalitie este vitala, singura forma capabila sa le garanteze oamenilor democratia, dupa o perioada lunga in care au avut o guvernare totalitara, comunista.

Duminica, cele trei partide din Coalitia de guvernare organizeaza un miting cu zeci de mii de persoane la Chisinau. Despre ce este vorba?

Da, este o adunare intitulata "Pentru Moldova, ProEuropa" prin care vrem sa dam un semnal de solidaritate si de vointa populara pentru integrarea europeana.

Pentru noi, in cadrul Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius, pe 28-29 noiembrie, se va lua o decizie foarte importanta. Parafam Acordul de Asociere Moldova - Uniunea Europeana. Pentru Moldova, acest Summit este foarte important. In prezenta tuturor sefilor de state si de guverne din tarile UE, Moldovei i se vor recunoaste progresele facute din 2009 si pana in prezent. La anul speram chiar in liberalizarea regimului de vize.

De aceea, vrem la randul nostru sa dam un semnal Europei ca optiunea pro-europeana in Moldova are sustinere populara foarte serioasa. De altfel, Moldova nu ar fi ajuns aici daca Guvernele pro-europene n-ar fi avut sprijin popular sa realizeze masurile necesare. De aceea cred ca, de la Vilnius, delegatia de oficiali a Moldovei ar trebui sa le transmita multumiri cetatenilor de acasa, pentru ca datorita lor se reuseste parafarea Acordului cu UE.

Va temeti de proteste din partea PCRM, partid opus aderarii la UE?

In Romania ati fost norocosi ca ati parcurs drumul european fara existenta si formala si concreta a unui partid comunist activ. La noi, aceasta grupare vrea sa tina Moldova in trecut si cu ajutor extern aplica tehnici de manipulare eficiente. Or, asta cere si un raspuns solidar din partea Coalitiei ProEuropene.

Spre deosebire de comunisti, noi, cei din Coalitia de guvernare suntem constransi in reactii de respectul fata de lege si de fair play. Nu lovim sub centura oponentii, nu manipulam oamenii, nu mergem cu megafoanele in Parlament. Suntem mai civilizati si, deja, mai europeni.

Noi i-am sfatuit si pe participantii la adunarea de duminica sa isi pastreze calmul. Provocatori vor fi, cu siguranta, pentru ca sunt bine motivati aceia care se opun progresului, dar nu trebuie sa le raspundem prin aceleasi metode.

Important este ca, din 1991, in Moldova nu s-au mai strans zeci de mii de oameni intr-un loc pentru o cauza, ci doar pentru a protesta impotriva a ceva. Acesta este semnalul pe care vrem sa il transmitem in Europa, un mesaj pozitiv, de determinare pentru continuarea drumului european, dar si un semnal de maturizare a societatii noastre.

Cand spuneti ca exista determinare in randul celor care se opun progresului, faceti referire la PCRM?

Exact. Vedeti, eu inteleg de ce comunistii se opun progresului si Europei. Frica lor de Europa e de fapt frica de propria lor disparitie. Intr-o Moldova europeana, PCRM va ajunge la autodesfiintare. Comunistii nu inteleg ce este acela un proces democratic, nu inteleg ce inseamna dialog, constructivism.

Ei au ramas frustrati de cand au fost debarcati de la guvernare de catre popor si de atunci se chinuie sa revina fortat la putere, folosind de multe ori metode care nu au legatura cu un proces politic democratic - incearca sa blocheze activitatea Parlamentului si a Guvernului, organizeaza mitinguri la care provoaca si agreseaza fortele de ordine, bruscheaza jurnalistii.

Iata cum inteleg comunistii activitatea politica, iata cat de ancorati sunt in trecut si cum nu pot sa se adapteze evolutiei societatii noastre, democratiei. Comunistii inteleg foarte bine ca integrarea europeana ar duce la disparitia lor ca partid politic, de aceea incearca acum cu atata disperare sa opreasca tara din drumul sau spre Europa.

Ce i-ar trebui acum Moldovei pentru a avea parte de progres mai rapid?

Ar fi mai usor cu un miracol, dar este posibil si fara el. Acum exista consens din partea unei majoritati parlamentare si sustinere populara pentru apropierea Moldovei de UE, ceea ce creeaza in Republica Moldova un context favorabil pentru dezvoltare, pentru progres.

Concret, Moldova va avea nevoie de revizuiri serioase ale cadrului legislativ, de adaptare a lui. Va mai fi nevoie de o serie de masuri complicate, de revizuire a cheltuielilor si de reorientare a prioritatilor pentru investitii. Suntem o tara in tranzitie, avem nevoie de investitii, de capital, de masuri inteligente. Provocarea cea mare consta in limitarea - pentru inceput - a coruptiei, cu obiectivul mai larg de consolidare a independentei Justitiei, care este un etalon pentru orice democratie serioasa.

Concomitent, toate aceste masuri de consolidare a statului de drept vor sustine masurile mai usor de inteles si cu efecte mai clare pentru populatie, cele privind combaterea saraciei.

In Moldova, anul trecut, 95% dintre pensionari aveau venituri lunare sub minimul de existenta. Nivelul de saracie este de 1,5 ori mai mare decat media europeana. Fireste, s-au facut eforturi. Am majorat pensiile, atat cat s-a putut, anul acesta au fost majorate cu 15%, anul viitor, de asemenea, se va discuta si adopta curand bugetul pentru asigurarile sociale.

Pareti sigur de soliditatea coalitiei de guvernare, care a fost incercata de multe momente de criza. Ce va faceti sa credeti acum ca va merge in liniste inainte?

Alternativa nu avem. Trebuie sa colaboram, suntem obligati sa continuam impreuna toate reformele incepute, sa ne respectam promisiunile facute partenerilor externi. Nici nu se pune problema sa ratam sansa de a oferi imbunatatiri ale nivelul de trai pentru cei multi, altfel oamenii se vor intreba pe buna dreptate care este diferenta dintre noi si comunisti.

Se observa deja astfel de imbunatatiri?

Sa stiti ca sunt multi romani, care au mai fost in Moldova in perioada guvernarilor comuniste, si care astazi vin in Moldova si observa schimbari majore. Noi, traind zi de zi, deja nu le mai sesizam atat de bine. Dar cei care vin in ospetie observa imbunatatiri, spun ca se simte o atmosfera europeana pe strazi, in parcuri, o schimbare in bine fata de ce era in trecut. Dar eu stiu ca mai avem multe de facut, suntem abia la inceput de drum.

Ne-am bucura sa avem oaspeti din toate categoriile, nu doar oameni de afaceri si tineri care au prieteni in Moldova. Aveti la cateva sute de kilometri de Bucuresti o tara interesanta, care merita vizitata. Cat despre oamenii de afaceri interesati sa isi dezvolte afacerile, mesajul meu este la fel de clar: investiti in Moldova, sunteti bineveniti in tara noastra. Normele europene la care ne raliem rapid garanteaza siguranta investitiilor, in plus avem o piata cu deschidere larga - spre est si vest.

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#Vlad Plahotniuc renuntare mandat Moldova, #Vlad Plahotniuc Parlament Moldova , #Moldova