Comisar european: Acordul de asociere al R.Moldova cu UE poate fi parafat la Vilnius

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 20:34
1984 citiri
Comisar european: Acordul de asociere al R.Moldova cu UE poate fi parafat la Vilnius
Foto: Arhiva

Comisarul european pentru extindere si politica de vecinatate, Stefan Fule (foto), a declarat ca dialogul Republicii Moldova cu UE nu este afectat de demirerea guvernului moldovean si ca Acordul de Asociere cu UE ar putea fi parafat la Vilnius daca "textul final al documentului va fi convenit in urmatoarele doua-trei luni".

"Dialogul nostru nu este afectat de demiterea guvernului moldovean. Actiunile noastre din ultimele patru saptamani sunt o dovada ampla in acest sens. De exemplu, am cooperat activ cu autoritatile din Republica Moldova pentru a evalua statutul implementarii celei de-a doua faze a planului de actiuni ce tine de liberalizarea regimului de vize. In cateva saptamani vom organiza la Chisinau dialogul cu privire la Drepturile Omului.

Consiliului de Cooperare UE-Moldova se va intruni la Luxembourg la finele lunii iunie. De asemenea, asteptam cu nerabdare participarea activa a Moldovei in cadrul celui de-al Treilea Summit al Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius in luna noiembrie. Cu alte cuvinte, agenda noastra bilaterala ramane a fi una incarcata", a declarat Stefan Fule intr-un interviu acordat pentru Moldova.org.

Intrebat ce sanse are Republica Moldova sa semneze Acordul de Asociere cu UE la Summitul de la Vilnius din luna noiembrie, dat fiind faptul ca tocmai s-a intrat intr-o criza politica, acesta a dat de inteles ca sansele continua sa ramana foarte mari.

"Obiectivul nostru este de a parafa Acordul la Vilnius. In acest scop, trebuie sa finalizam textul Acordului. Un progres foarte bun a fost inregistrat in timpul ultimei runde de negocieri plenare de la Bruxelles.

Speram ca textul final sa fie consimtit in urmatoarele doua-trei luni. Daca reusim acest lucru, atunci vom fi capabili sa pregatim textul pentru parafare asa cum a fost prevazut. Aceasta va pecetlui intelegerea noastra comuna a obiectivelor si esentei Acordului de Asociere si va reprezenta o realizare istorica pentru cetatenii Moldovei, precum si pentru cetatenii europeni pe masura ce [acordul] reprezinta un prim pas important spre asocierea politica si integrarea economica dintre UE si Moldova. Totodata, va reprezenta o accentuare a Summitului de la Vilnius. Semnarea acordului presupune pregatiri tehnice suplimentare, care, evident, vor lua ceva timp", a declarat el.

Totodata, comisarul european pentru extindere a apreciat ca urmeaza doua "evenimente marcante" pentru Republica Moldova.

"Ce aduce bun insa acest dialog dintre Moldova si Uniunea Europeana? Ne-a oferit posibilitatea de a conveni asupra 'drumului critic' care trebuie parcurs spre realizarea acestui obiectiv. Cateva evenimente importante au scos in evidenta acest drum - rezultate comune care vor genera beneficii concrete pentru cetateni, precum regimul liberalizat de vize, acces total catre piata UE si asistenta financiara generoasa din partea Uniunii pentru a ajuta societatea moldoveneasca sa suporte costurile reformelor.

Moldova a reusit sa realizeze multe lucruri sub aceasta formula. Acum este foarte aproape de alte doua evenimente marcante: finalizarea planului de actiuni ce tine de liberalizarea regimului de vize si parafarea Acordului de Asociere UE-Moldova", a mai subliniat comisarul european Stefan Fule.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Stefan Fule Moldova acord UE, #Moldova acord Vilnius , #Moldova