Ziare.com

Comunistii moldoveni vor sa modifice Constitutia, dar numai dupa anticipate

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 18:29

   

Comunistii moldoveni vor sa modifice Constitutia, dar numai dupa anticipate
Partidul Comunistilor este gata sa sustina modificarea Constitutiei in Parlament in ceea ce priveste alegerea presedintelui, insa doar dupa alegerile parlamentare anticipate, a declarat luni, dupa esecul referendumului constitutional, liderul comunist Vladimir Voronin.

Comunistii, a precizat Voronin, ar fi de acord cu modificarea articolului 78 din Constitutie, care se refera la alegerea presedintelui, dar in conditiile enuntate de ei, transmite Info-Prim Neo.

Duminica seara, intr-o interventie telefonica la postul Publika TV, Voronin a declarat ca, daca referendumul constitutional nu va fi validat, formatiunea pe care o conduce este gata sa accepte scaderea treptata a numarului de voturi pentru alegerea presedintelui R. Moldova de catre Parlament.

"61 de voturi - pentru prima incercare de alegere a presedintelui tarii in Parlament, 57 de voturi - pentru a doua incercare si 52 de voturi - pentru a treia incercare", a propus Voronin.

"Daca nu va avea loc referendumul, suntem gata sa votam modificarea articolului 78 din Constitutie in Parlament, dar presedintele oricum sa fie ales de Legislativ. Asa cum ne-a permis si Curtea Constitutionala. In rest, pentru alegerea directa a presedintelui tarii, noi la asa varianta nu mergem", a mai declarat Voronin.

Fostul sef de stat a spus luni ca PCRM nu sarbatoreste esecul referendumului constitutional din 5 septembrie, dar ca este foarte multumit de nivelul inalt de constiinta politica din Moldova si de faptul ca cetatenii au inteles ce este responsabilitatea fata de tara.

Potrivit lui Vladimir Voronin, observatorii nationali ai PCRM au depistat o serie de nereguli la referendum. Acestea nu vor fi insa depuse la Comisia Electorala Cnetrala, deoarece referendumul nu este validat. Totusi, vor fi studiate amanuntit de stafful partidului.

Vladimir Voronin a acuzat Alianta pentru Integrare Europeana ca a folosit resurse administrative la referendum. 61% dintre cei care au participat la desfasurarea plebiscitului au fost functionari publici, sustine liderul comunist.

Despre presedintele interimar Mihai Ghimpu, Vladimir Voronin a declarat ca de la 16 iunie acesta admite uzurparea puterii in stat, incalcare pedepsita cu inchisoare pana la 25 de ani. "Este clar ca el o sa prezinte o spravca (certificat) despre starea sanatatii. Noi stim ce-i la dansul cu sanatatea si n-o sa mai nimereasca la puscarie", a declarat fostul presedinte.

Referindu-se la liderul democrat Marian Lupu, Vladimir Voronin a spus ca ii este mila de "acest baiat de doi metri", care are statut de candidat vesnic la functia de presedinte.

La referendumul constitutional republican din 5 septembrie alegatorii din Republica Moldova au fost intrebati daca sunt de acord cu modificarea art. 78 din Constitutie, astfel ca presedintele tarii sa fie ales de popor. Potrivit datelor preliminare anuntate de CEC, prezenta la urne a fost de 29,05% din alegatori. Pentru validarea plebiscitului ar fi fost nevoie de o rata de participare de 1/3 (33,3%) din cei inscrisi pe listele electorale.

Sursa: rNews

Articol citit de 823 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor