Consiliul European reafirma suportul UE pentru integrarea europeana a Republicii Moldova

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 22:41
2304 citiri
Consiliul European reafirma suportul UE pentru integrarea europeana a Republicii Moldova
Foto: The Telegraph

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a reafirmat vineri, la Bruxelles, sustinerea UE pentru integrarea europeana a Republicii Moldova, liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, aplicarea reformelor si reintegrarea teritoriala a Moldovei, astfel incat toti locuitorii tarii sa obtina beneficii.

In cadrul unei intrevederi cu premierul moldovean Iurie Leanca, au fost abordate aspecte privind progresele inregistrate de Republica Moldova, pregatirile pentru Summitul de la Vilnius, unde urmeaza sa fie parafat Acordul de asociere cu UE, si punerea acestora in aplicare, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chisinau.

Totodata, interlocutorii au discutat coordonarea calendarului 2014 privind semnarea Acordului de asociere si progresele in domeniile justitiei si afacerilor interne, rezultate recunoscute in raportul Comisiei Europene pentru liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni, facut public vineri la Bruxelles.

Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, i-a inmanat oficial premierului Iurie Leanca raportul privind realizarile de catre Republica Moldova a angajamentelor din Planul de actiuni pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii moldoveni.

'Aceasta evaluare finala arata ca Republica Moldova intruneste toate conditiile pentru liberalizarea regimului de vize', a declarat Iurie Leanca.

Cei doi oficiali au discutat despre pasii urmatori in acest proces. Comisarul european a precizat ca imediat dupa Summitul de la Vilnius (28-29 noiembrie), Comisia Europeana va face recomandarea catre Parlamentul European si Consiliul UE sa ia o decizie in vederea ridicarii obligativitatii vizelor pentru cetatenii moldoveni.

Rogozin ameninta din nou R. Moldova: Acordul cu UE dezgheata conflictul transnistrean

UE este gata sa ofere sprijin Moldovei pentru proiectele de conexiune cu reteaua transeuropeana de transport, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene Siim Kallas, responsabil pentru transporturi, in cadrul unei intrevederi cu Iurie Leanca. Cu acest prilej, Kallas a spus ca UE sustine in continuare reformele realizate in domeniul transportului de catre Republica Moldova, in special aplicarea Acordului de aderare la Spatiul Aerian Comun.

'Republica Moldova se asteapta sa fie integrata cat mai mult posibil in piata de transport a UE. Ne-am angajat fata de o agenda de reforme profunde in toate sectoarele de transport, in scopul atingerii acestui obiectiv', a mentionat Iurie Leanca.

Oficialii au discutat si despre cele doua proiecte suplimentare importante pentru dezvoltarea legaturilor dintre Moldova si UE - podurile Ungheni-Iasi si Leca-Falciu, care au fost distruse in cel de-al Doilea Razboi Mondial si care urmeaza sa fie renovate.

Miting urias la Chisinau: Moldovenii vor in UE si sa scape de comunism. 100.000 de oameni in strada

Partea moldoveana a mentionat, printre altele, ca una dintre realizarile guvernului de la Chisinau a fost aprobarea strategiei de transport si logistica 2013 - 2022 pentru toate tipurile de transport, care contine masuri bine structurate si cuprinzatoare pentru imbunatatirea sectorului de transport si care poate atrage investitii in infrastructura si in proiecte de dezvoltare, mentioneaza guvernul R.Moldova.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Van Rompuy Republica Moldova UE, #Rompuy sprijin Moldova integrare UE, #Rompuy Moldova integrare europeana , #Moldova
Comentarii
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5
Este evident ca Europa este principalul aliat al Romaniei si