Consiliul Europei cere Rusiei sa asigure dreptul la educatie in Transnistria

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 17:36
4025 citiri
Consiliul Europei cere Rusiei sa asigure dreptul la educatie in Transnistria

Reprezentantii celor 47 de state membre in Consiliul Europei au examinat decizia Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) cu privire la privire la invatamantul predat in grafie latina in scolile din Transnistria si au decis sa avertizeze Federatia Rusa.

Discutiile au plecat de la decizia CEDO in cazul Catan si altii vs. Federatia Rusa, care vizeaza dreptul la educatie, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Biroul de Presa al Consiliului Europei.

Astfel, a fost exprimata "profunda ingrijorare" cu privire la rapoartele care arata "violarea dreptului la educatie, prin acte de intimidare si presiune ce afecteaza buna functionare a scolilor cu predare in grafie latina din regiunea Transnistria, Republica Moldova", se arata in comunicatul citat.

Totodata, este reamintit faptul ca autoritatile Federatiei Ruse trebuie sa respecte conventiile semnate si sa dovedeasca faptul ca se pune capat acestor lucruri. Astfel, autoritatile rusesti li se solicita ca in decurs de o luna sa transmita informatii legate de modul in care intentioneaza sa garanteze continuitatea invatamantului in grafia latina si in anul scolar 2014/2015, iar in cel mai scurt timp posibil, cel mai tarziu pana la 1 septembrie 2014, sa prezente un plan global de actiune si un raport care sa raspunda pe deplin cerintelor exprimate prin decizia CEDO.

CEDO, penalizari pentru Rusia in cazul scolilor romanesti din Transnistria

In octombrie 2004, 170 de cetateni ai Republicii Moldova, elevi ai scolilor din Ribnita, Tighina si Grigoriopol si parintii acestora, au introdus pe rolul CEDO o plangere prin care au invocat incalcarea articolului 2 al Protocolului nr. 1 la Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, care garanteaza dreptul la educatie, a articolului 8 din Conventie, care protejeaza viata privata si de familie, si a articolului 14 din Conventie, care interzice discriminarea.

Acestia au reclamat, printre altele, faptul ca, in 2004, au fost inchise cele opt scoli cu grafie latina din Transnistria, care au fost nevoite sa functioneze, ulterior, in conditii dificile si in spatii improprii, neadecvate desfasurarii invatamantului.

Dupa 8 ani, in octombrie 2012, CEDO a apreciat ca reclamantilor li s-a incalcat dreptul la educatie, respectiv dreptul de a asigura copiilor educatie conform propriilor convingeri.

Protest fata de presiunile asupra scolilor romanesti din Transnistria, la Chisinau

Basescu suna alarma pentru elevii romani din Transnistria: E inacceptabil! Cere interventia OSCE

"Decizia CEDO a readus in atentia publica situatia problematica a scolilor cu grafie latina din regiunea transnistreana, in conditiile in care in rastimpul scurs de la evenimentele din 2004 nu au fost consemnate ameliorari semnificative", se preciza intr-o reactie remisa presei de Ministerul roman de Externe in octombrie 2012.

C.B.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Rusia scoli Transnistria latina, #CEDO educatie Transnistria romana , #Moldova