Criza din Moldova, aproape de final: Timofti merge pe mana premierului cu majoritate in Parlament

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 17:42
5455 citiri
Criza din Moldova, aproape de final: Timofti merge pe mana premierului cu majoritate in Parlament
Foto: Publika Tv

Presedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a anuntat luni ca a acceptat desemnarea in calitate de candidat pentru functia de premier a lui Pavel Filip (foto stanga), ministrul in exercitiu al Tehnologiei Informatiei, propus de PD.

"Am primit semnaturile de la 55 de deputati care il sustin pe dl Vlad... ma scuzati, dl Filip. Si l-am desemnat in calitate de candidat pentru functia de prim ministru. Acest decret intra in vigoare de azi.

Vreau sa-i doresc dl Filip succese, nu o sa fie usor, cum i-am spus si dlui Paduraru, pentru ca asa este timpul si s-a prelungit prea mult formarea unui nou guvern si societatea este intr-o asteptare permanenta. Sper ca va reusi sa mentina un echilibru in societate. Intr-un ceas bun!", a declarat Timofti, intr-o scurta declaratie de presa.

Intrebat de ce l-a desemnat pe Paduraru joi seara, Timofti a raspuns ca "la momentul acela noi aveam doar 48 de semnaturi si am decis sa desemnez un candidat care la moment era corespunzator, acum e o alta situatie, asa e in politica".

Criza politica in R. Moldova - Premierul desemnat de Timofti se retrage: Nu vad rostul, ce as putea face

Cat despre Filip, noul premier desemnat, acesta a prezentat planul sau de actiune. El a anuntat ca abia de luni va incepe consultarile cu partidele pe programul de guvernare si cabinetul de ministri.

"Sunt constient ca e o perioada deloc usoara, vreau sa multumesc membrilor Parlamentului care si-au pus semnatura pentru a ma inainta pe mine candidat la functia de prim ministru, multumesc dl presedinte care a semnat acest decret.

In zilele urmatoare vom lucra asupra programului de guvernare si formarea cabinetului de ministri. Vor fi purtate consultari cu partidele, e firesc sa avem un program de guvernare care ia in calcul doleantele tuturor partidelor. De luni dimineata vor fi consultarile cu partidele", le-a spus Filip jurnalistilor.

Harababura premierilor

Noul anunt al lui Timofti vine dupa ce Ion Paduraru, candidatul desemnat de in urma cu mai putin de 24 de ore, a anuntat vineri seara ca se retrage.

"Am nimerit intr-o situatie foarte dificila si delicata. In situatia in care exista o majoritate declarata, reconfirmata, nu am mai avut posibilitatea sa incep discutiile si atunci nu vad rostul, ce as putea face daca majoritatea parlamentara are candidatul sau si nu accepta comunicarea cu candidatul desemnat de presedinte", a declarat Paduraru, intr-o conferinta de presa.

El a anuntat ca a discutat cu presedintele Timofti si i-a prezentat argumentele deciziei sale, iar seful statului moldovean deja a semnat decretul de abrogare a decretului prin care a fost desemnat.

Ponta, despre R.Moldova: Am exportat prostia la Chisinau. Iohannis ar trebui decorat de Putin!

Iohannis, prima reactie la criza politica din R. Moldova. Cum raspunde atacului lui Ponta

Timofti, l-a desemnat joi seara pe secretarul general al Aparatului presedintelui, Ion Paduraru, candidat la functia de premier, dupa ce a respins miercuri propunerea in persoana lui Vlad Plahotniuc.

Criza politica la Chisinau: Plahotniuc a fost respins de Timofti

Criza in R. Moldova: Plahotniuc incearca sa-l convinga pe Timofti ca e o victima a manipularilor

Serviciile secrete ruse pregatesc o lovitura de stat in Republica Moldova? - Cine afirma asta

Liderul de la Chisinau si-a motivat decizia prin faptul ca nu pot ocupa functii de conducere in stat persoanele despre a caror integritate exista dubii.

In ultima perioada, pe fondul crizei politice, au avut loc mai multe proteste in orase din Republica Moldova.

Proteste in mai multe orase din Republica Moldova (Video)

Saptamana trecuta, Ion Sturza, candidatul la functia de premier desemnat de Timofti pe 21 decembrie, a renuntat la sarcina investirii Cabinetului sau, denuntand lipsa sustinerii pentru un guvern proeuropean, dupa ce in Parlamentul Republicii Moldova nu s-a intrunit cvorumul in vederea aprobarii listei sale de ministri propusi si a programului de guvernare pentru 2016-2018.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Republica Moldova premier nou Filip Pavel , #Moldova