Criza din Rusia, naivitatea occidentala si falimentul Republicii Moldova

Autor:
Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 12:07
19650 citiri
Criza din Rusia, naivitatea occidentala si falimentul Republicii Moldova
Foto: Euromaidan Press

Criza din Rusia pare a se aprofunda, iar presa occidentala releva drama prin care trece tarul de la Kremlin.

Se raspandeste zvonul ca in sfarsit Putin a fost pedepsit si mai are putin si cedeaza. Total fals. In opinia mea, restrictiile si presiunea externa nu fac decat sa consolideze nationalismul rus si adeziunea la politica lui Vladimir Putin, putand trage astfel o paralela cu politica dusa impotriva Germaniei dupa Primul Razboi Mondial.

In primul rand, cred ca Vladimir Putin si strategii de la Kremlin nu trec prin nici o criza. Acestia o duc foarte bine, ba chiar isi consolideaza pozitia pe plan intern prin intetirea urii compatriotilor fata de lumea occidentala.

Rusii nu se mai satura de Putin: Omul anului, a 15-a oara la rand

In ochii rusilor, cu siguranta nu Putin este vinovat de ceea ce se intampla, ci imperialismul american care doreste sa ingenuncheze poporul rus.

Putin avertizeaza liderii UE si SUA: Sanctiunile va vor face multe probleme

Masurile luate pe plan extern chiar confirma temerea lui Putin ca imperiul devenise mult prea santajabil si la discretia fortelor capitaliste, ceea ce constituie chiar o amenintare la adresa statului.

Criza economica era asteptata ca si setul de masuri intreprins de Occident. La Kremlin sunt strategi care cunosc astfel de politici, nu trebuie sa ne amagim cu faptul ca Rusia a fost surprinsa de ceea ce s-a intamplat. Probabil ca e mai bine chiar decat s-ar fi asteptat ei.

Rubla, la un minim istoric fata de dolar

Caderea rublei are in momentul de fata trei cauze majore: scaderea pretului petrolului, retragerea de capital occidental din Rusia si... strategia bancii centrale de a duce rubla la cota sa reala. Acest din urma aspect releva in realitate faptul ca paritatea rubla-dolar era una mentinuta artificial.

Banca Rusiei intervine pentru a salva rubla

De mai multe ori, in ultimii ani, economistii rusi au afirmat ca dolarul este mult prea puternic si ca rubla ar trebui slabita pentru a se evita socurile, dar si a favoriza exporturile.

Vladimir Putin a subliniat ca acest lucru va dura doi ani si probabil stie el ce spune. Problema este ca dupa acesti doi ani economia rusa se va reorganiza, mult mai putin dependenta de factorul occidental, lucru care va intari statutul de mare putere a Rusiei.

Socul economic si financiar trebuia produs si cu cat este mai dur, mai radical, cu atat timpul de consolidare este mai scurt. Asta face Rusia acum: isi redefineste economia in mai putina dependenta de factorul extern.

Strategii de la Kremlin mai stiu insa doua lucruri:

1. 60% din resursele naturale ale globului se afla pe pamant rusesc

2. Capitalistii americani sufera chiar si mai mult din cauza caderii pretului petrolului, iar capacitatea lor de a suporta este mai mica decat a Federatiei Ruse.

In prima cauza este doar o problema de timp pana ce alte puteri vor dori sa conlucreze cu Moscova pentru a folosi materiile prime pe care le-ar putea oferi, iar in al doilea presiunea texana va duce la tensiuni politice in SUA.

Criza de la Moscova este in consecinta una premeditata, asteptata si sub controlul Kremlinului. Vad cum toti analistii preiau comentariile presei straine, care mai are putin si spune ca Putin va cadea in genunchi sa ceara iertare. Nu cred ca este asa, este fie naivitate, fie incercare de manipulare a opiniei publice.

Apoi sa vedem ce a pierdut Rusia si ce a castigat. Singura pierdere reala este cea a capitalului occidental retras, iar aici nu ma refer la bani, ci la tehnologie. Din punct de vedere economic, privind macro si pe termen lung, Rusia nu va iesi foarte suferinda, ci consolidata cu noi politici. Vorbesc aici de aspecte ce privesc securitatea statului.

Pe de cealalta parte, Federatia Rusa a aratat ca nu este dispusa la compromisuri si nu accepta incalcarea intelegerilor facute odata cu caderea URSS. Putin a aratat ca duce o politica independenta, lucru periculos, deoarece poate constitui un precedent international si ofera ocazia unei repolarizari a lumii.

Apoi a mai castigat ceva: teritorii noi, lucru care a dus la cresterea increderii populatiei. Si inca ceva: a scos Ucraina din tentativa de a deveni membra a spatiului economic si democratic european. Practic a reusit sa arate Occidentului ca legaturile si determinarile economice nu pot constitui arma de santaj.

Falimentul Republicii Moldova

Pentru cel de al doilea stat romanesc vin vremuri foarte grele, o criza economica profunda fiind pe cale sa inceapa. Asta fara sa luam in considerare ca Republica Moldova oricum se afla intr-o criza economica permanenta.

Criza din Rusia are efecte profunde alimentate pe doua cai: restrangerea exporturilor prin embargoul impus si restrangerea semnificativa a redeventelor trimise acasa de cei care locuiesc la Moscova.

Sintetic, economia Republicii Moldova se prezinta cam asa: 40% provine din exportul de forta de munca, 30% din taxele vamale impuse tranzitului catre sau dinspre Ucraina, 30% din propria economie.

Toate cele trei componente de mai sus sunt acum grav afectate, prima din cauza crizei economice din Rusia si a restrictiilor pe piata muncii, a doua din cauza caderii economice a Ucrainei pe fondul conflictului din est, iar a treia prin blocajul economic impus de Moscova Republicii Moldova.

Chisinaul a ascuns toate aceste probleme, cam asa cum au facut si guvernantii romani in timpul crizei din 2008-2009.

In momentul de fata aproximativ un million de cetateni ai Republicii Moldova sunt plecati sa munceasca in afara granitelor. Vorbim practic de cea mai mare parte a populatiei active. De altfel, daca te vei plimba prin al doilea stat romanesc, vei sesiza cu usurinta ca majoritatea celor ramasi sunt batrani si copii parasiti.

Din cei plecati, aproximativ jumatate se afla in Federatia Rusa, de unde trimiteau acasa bani.

Acest lucru este dovedit si de faptul ca cea mai mare parte a valutei intrate in Republica Moldova este in dolari si nu in euro, ori dolari nu vin decat de la Moscova.

In acest an au fost luate masuri de limitare a dreptului de a munci al romanilor basarabeni in Rusia. Unii dintre acestia au fost intorsi acasa, fara a li se oferi o alternativa acolo sau in spatiul european. Apoi, cei care au ramas acolo sufera de caderea rublei tot asa cum sufera si rusii. Practic, banii economisiti care erau trimisi acasa nu vor mai exista, iar daca exista vor fi pusi deoparte de vremuri tulburi.

Apoi, mai apar si masurile statului rus care impiedicta exodul de valuta in afara tarii.

In acest sens, o buna parte din cei 40% ce provin din afara tarii vor disparea. Acum rog economistii sa faca un scenariu in care economia unei tari ar cadea de la un an la altul cu mai bine de 10%. Vorbim practic de un dezastru la care Republica Moldova va trebui sa faca fata.

Romania a trecut prin o criza de mai mici dimensiuni si a fost dramatic, avand si ajutor extern, dar acum sa nu va imaginati ca se vor ingramadi creditorii externi sa imprumute un stat corupt, un stat care nu dispune de resurse naturale, un stat care nu are practic nimic ce ar putea oferi la schimb.

Ar mai fi posibilitatea de ajutor din partea Romaniei, dar greu de crezut la o asemenea dimensiune, in conditiile in care chiar statul roman are nevoie de fonduri pentru investitii.

Efectele crizei din Rusia se vor face simtite in anul 2015, iar cota maxima va fi in perioada 2016-2017, atunci cand ma astept sa avem o criza atat de profunda, incat sa nu mai fie bani pentru salarizarea functionarilor publici.

Ramane sa vedem in final ce va aduce viitorul, dar acesta nu pare prea roz pentru fratii de dincolo de Prut.

Lulea Marius Dorin

Centrul pentru Cultura, Istorie si Educatie

Platforma Unionista Actiunea 2012

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#faliment Republica Moldova, #Putin popularitate Rusia, #Putin strategie Occident, #Putin sanctiuni Rusia , #Moldova