Criza financiara din Moldova ameninta stabilitatea tarii, avertizeaza un fost diplomat american

Joi, 21 Mai 2015, ora 16:12
2899 citiri
Criza financiara din Moldova ameninta stabilitatea tarii, avertizeaza un fost diplomat american
Foto: Twitter/ James Jatras

Criza financiara care se afla in desfasurare in R.Moldova ameninta stabilitatea tarii, in contextul in care criza din Ucraina si o relansare a Razboiului Rece cu Rusia distrag atentia de la problemele moldovenilor, avertizeaza un fost diplomat american intr-un editorial publicat pe site-ul Forbes.

Pe scurt, criza din Republica Moldova implica abuzuri de putere ale unor politicieni din mai multe partide - inclusiv din cadrul actualului Guvern minoritar proocidental - cu scopul de a sifona fonduri dintr-un numar de banci, in special de la Banca de Economii Moldova (BEM), scrie, in acest material de opinie extrem de dur, James George Jatras, directorul Initiativa Parteneriatul Estic din cadrul Institutului American in Ucraina, un ONG cu sediul la Washington.

Scandalul a izbucnit la sfarsitul anului trecut, dupa ce o serie de politicieni au afirmat ca a fost deturnata suma de un miliard de dolari din trei banci, inclusiv BEM, aratand cu degetul catre investitori privati in banci. Acuzatiile au provocat panica si retrageri masive de depozite de la bancile vizate, iar criza a atins un apogeu in februarie, cand leul moldovenesc s-a depreciat cu aproape 40% fata de euro si dolar.

Autoritatile au deschis "fara tragere de inima, sub presiune", o investigatie, dar oficiali moldoveni au fost nemultumiti de ancheta efectuata de firma americana Kroll - platita de Banca centrala cu 200.000-300.000 de dolari - denuntata drept o compilatie de relatari de presa. Seful Centrului National Anticoruptie Viorel Chetraru a catalogat raportul Kroll drept o "fictiune".

Dupa ce presa a scris mai multe luni despre subiect, guvernatorul Bancii centrale Dorin Dragutanu anunta pe 7 mai, intr-un comunicat, ca "miliardul de dolari" "disparut" era de fapt un "mit". Discrepantele, preciza el, insumeaza mai putin de jumatate din "miliard" - aproximativ 450 de milioane de dolari. Chiar si asa, suma spoliata de la BEM reprezinta 8% din PIB-ul tarii.

"Nu mai putin impresionanta decat furtul insusi este nerusinarea manevrelor pe care politicienii moldoveni le-au facut sa-si ascunda urmele, incercand sa acuze investitori privati de pierderea fondurilor", comenteaza Jatras, referindu-se la faptul ca Guvernul moldovean a vandut de la sfarsitul lui 2013 actiuni BEM unor investitori privati ascunzand pierderile, la recomandarea unei comisii guvernamentale controlate de interesele politice care au jefuit banca. Alta vanzare, mai importanta a avut loc in august 2014, cu doar trei luni inainte de alegerile parlamentare, in baza raportului pozitiv al Ministerului de Finante. Cu doar cateva zile inainte de alegeri, Guvernul plasa BEM sub controlul statului.

"Abia acum, dupa luni de acuzatii publice zgomotoase, incepe sa iasa adevarul la lumina", scrie Jatras. In opinia sa, "realitatea este ca pierderile BEM sunt rezultatul jafului de peste 20 de ani", iar "absurditatea acuzarii investitorilor ar fi amuzanta daca acest episod n-ar expune putregaiul a ceea ce unii considera un candidat de prim plan la aderarea la UE", subliniaza el, referindu-se la o perioada in care Republica Moldova a fost considerata ca depasea in privinta reformelor privind statul de drept si reglementarile Ucraina si Georgia.

"Din perspectiva partidelor aflate in prezent la putere, integrarea europeana este interesanta ca idee ce face posibila atragerea electoratului proeuropean", denunta fostul diplomat american, adaugand ca acest proces este considerat doar "o sursa de fonduri de ajutorare si imprumuturi".

"Adevarata dimensiune a integrarii europene, implicand modernizarea tarii prin implementarea reformelor necesare, nu le este favorabila liderilor coalitiei, deoarece reprezinta o amenintare la adresa relatiilor lor de afaceri", subliniaza Jatras, care apreciaza ca acesta este motivul pentru care in Republica Moldova nu a avut loc nicio "reconstructie structurala privind modul cum functioneaza institutiile" si subliniaza ca nici fondurile de ajutorare, in valoare de sute de milioane de euro oferite de UE in cadrul unor programe de reforma "nu au ajutat prea mult", citand in acest sens esecul luptei impotriva coruptiei "endemice".

"Care investitor normal ar veni intr-o tara in care mai intai i se propune sa cumpere active ce nu pot fi transformate in bani lichizi si care sunt certificate in mod fals ca sanatoase, apoi ii sunt luate, dupa care este acuzat de faptul ca nu pot fi transformate in bani lichizi?", conchide Jatras, denuntand o "clica aflata la conducere bine inradacinata" care exercita o "influenta nelimitata asupra sistemelor judiciar, al aplicarii legii si organelor de ancheta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova criza financiara, #Moldova stabilitate criza , #Moldova