Criza politica la Chisinau: Democratii ameninta cu alegeri anticipate

Joi, 14 Ianuarie 2016, ora 18:23
1814 citiri
Criza politica la Chisinau: Democratii ameninta cu alegeri anticipate
Foto: Facebook/Nicolae Timofti

Partidul Democrat de la Chisinau anunta ca este gata de alegeri anticipate daca presedintele moldovean Vlad Timofti nu il va nominaliza pentru functia de premier pe Vlad Plahotniuc.

Democratii sustin, intr-un comunicat citat de Publika.md, ca "prelungirea crizei politice risca sa duca la violente care nu sunt de dorit" si se declara pregatiti pentru a veni din nou in fata alegatorilor.

Criza in R. Moldova: Plahotniuc incearca sa-l convinga pe Timofti ca e o victima a manipularilor

"In situatia in care Presedintele Nicolae Timofti nu isi va onora obligatiile care ii revin, potrivit Constitutiei Republicii Moldova, in desemnarea candidatului majoritatii parlamentare pentru functia de prim-ministru, Partidul Democrat din Moldova va constata ca s-a ajuns intr-un blocaj politic si institutional major, care risca sa se transforme intr-o criza politica profunda.

Deja constatam ca situatia din tara este la un pas de destabilizare, iar prelungirea crizei politice risca sa duca la violente care nu sunt de dorit. Daca un astfel de scenariu dramatic se va realiza, atunci se va confirma faptul ca declansarea alegerilor anticipate in Republica Moldova este o dorinta a unor grupuri de interese politice si economice, o dorinta pusa in aplicare de catre seful statului, cu implicarea sa", se arata in comunicatul PD.

Cu toate acestea, sustin dmocratii, "un segment relevant" din populatia Republicii Moldova isi doreste "schimbarea situatiei din tara prin alegeri anticipate", iar "Partidul Democrat este gata sa participe la un exercitiu politic de acest fel".

Criza politica la Chisinau: Ultimatul de la Timofti - sa fie identificati deputatii care sustin premierul

"Noi avem obligatia sa mergem in fata poporului si sa lasam cetatenii sa decida directia spre care doresc sa se indrepte mai departe Republica Moldova. In ceea ce ne priveste, noi am facut toate demersurile necesare din punct de vedere constitutional si politic, pentru a oferi o solutie constructiva la actuala situatie de criza politica. Ne-am exprimat determinarea de a veni cu reforme menite sa imbunatateasca rapid situatia economica si sociala din tara, precum si pentru a face ordine in sistemul corupt al statului.

Noi am oferit solutia pentru a fi rezolvata criza politica, prin constituirea unei majoritati politice consistente, lucru care insa nu a convenit unor partide si grupari de interese - care spera ca prin alegerile anticipate vor intra in Parlament si pun, mai presus de stabilitatea tarii, interesul lor politic ingust. Cetatenii sunt cei care le vor da calificativul cuvenit, prin vot, in urma alegerilor anticipate", conchid democratii.

Presedintele moldovean Nicolae Timofti le da un ultimatum politicienilor de la Chisinau. Dupa ce miercuri a respins nominalizarea lui Vlad Plahotniuc la functia de prim-ministru, acum Timofi le-a dat parlamentarilor un termen limita pana la care reconfirme o nominalizare pentru functia de prim-ministru.

Timofti a cerut "majoritatea parlamentara formalizata, nu doar declarata, cu identificarea deputatilor care o constituie" sa trimita o propunere de premier pana joi, la ora 21:00.

Propunerea de prim-ministru pentru Guvernul Republicii Moldovei, Vlad Plahotniuc, a fost respinsa miercuri de presedintele moldovean Nicolae Timofti. Liderul de la Chisinau si-a motivat decizia prin faptul ca nu pot ocupa functii de conducere in stat persoanele despre a caror integritate exista dubii.

De altfel, Timofti ar fi declarat ca, desi situatia in tara ar putea sa degradeze, nu va permite "hotilor sa captureze tara", sustine Ion Sturza intr-un mesaj pe contul sau de Facebook. "Sunt gata sa mor, dar nu voi permite hotilor sa captureze tara!", ar fi declarat presedintele moldovean, intr-o intalnire informala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PD alegeri anticipate Moldova, #Plahotniuc propunere premier Moldova, #criza Moldova Timofti , #Moldova