Cum va fi relatia Romania-Republica Moldova cu Nicolae Timofti presedinte

Vineri, 16 Martie 2012, ora 12:48
5418 citiri
Cum va fi relatia Romania-Republica Moldova cu Nicolae Timofti presedinte

Situatia in Republica Moldova va fi mult mai calma sub presedintia lui Nicolae Timofti, pentru ca acum aceasta pozitie nu mai apartine partidelor, considera Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman pentru Politici Europene.

"Nu se va schimba mare lucru (in Republica Moldova - n.red.), dar va disparea nervozitatea asta care statea asupra atmosferei politice de acolo pentru ca era o lupta permanenta pentru pozitia asta. Acum pozitia asta nu mai apartine partidelor. Timofti este un om independent, agreat de toti, nici iubit nici urat, nici cald nici frumos, este minimul necesar si atunci va fi mai calma atmosfera", a declarat Cristian Ghinea pentru Ziare.com.

Totusi, el considera ca, desi Timofti a fost ales presedinte al Republicii Moldova, numarul unu in statul moldovean ramane premierul Vlad Filat.

R. Moldova are presedinte ales, dupa trei ani de criza

"Puterea reala va apartine tot celor trei lideri din coalitie si mai ales premierului Vlad Filat care controleaza Guvernul. Deci nu Timofti devine numarul unu in statul moldovean acum, el este presedinte independent cu toate slabiciunilor de rigoare", a precizat politologul.

In ceea ce priveste ralatia Romaniei cu Republica Modova, cu Nicolae Timofti presedinte, Cristian Ghinea afirma ca acum tara noastra nu mai poate invoca niciun pretext pentru a nu continua proiectele incepute cu Guvernul de la Chisinau.

Candidatul la presedintia R.Moldova: Noi si Romania sa fim impreuna

"Pana acum aveam niste proiecte pe care le incepuseram si care nu mergeau cum trebuie si pretextul pe care il foloseam si la Chisinau si la Bucuresti era criza politica din Republica Moldova. Eu nu cumparam neaparat acest argument, pentru ca puteau face si fara presedinte acele proiecte, insa in momentul de fata guvernantii raman fara pretext.

In momentul acesta, Traian Basescu nu mai are niciun fel de justificare, pentru care promisiunile sale pentru Republica Moldova sa nu fie duse la indeplinire. Va trebui sa facem ceva sa cheltuim cele 100 de milioane pe care le-am promis pentru Republica Moldova, sa terminam gazoductul Iasi-Unghieni, anul asta si mai sunt si alte promisiuni. Cert este ca trebuie duse la indeplinire acum", a spus Cristian Ghinea.

PCRM nu se va scinda

Pe de alta parte, el nu crede ca dupa alegerea lui Nicolae Timofti in fruntea Republicii Moldova PCRM s-ar putea scinda, dupa cum declarase Marian Lupu, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM).

"Eu sunt sceptic la asta (scindarea PCRM - n.red.) pentru ca ei (Partidul Democrat - n.red.) tot asteapta ca PCRM sa se rupa de vreo doi ani. De doi si mai bine de cand au plecat de la putere, tot spun ca PCRM se rupe si nu am vazut asta. Am vazut doar mici dezertori. Mici, dar importanti. Adica dezertarea lui Lupu. Sa nu uitam ca Lupu a fost un dezertor de la Voronin. Dezertarea lui Igor Dodon care a adus cele trei voturi necesare pentru alegerea de azi. Au fost dezertari importante, dar nu au zdruncinat PCRM la modul sa il faca sa isi piarda electoratul.

PCRM ramane un partid puternic si Voronin ramane liderul sau. Acum, daca Dodon sau Lupu vor lua 10% sau 20% din voturile pe care le are acum PCRM, atunci putem vorbi de o scindare a taberei comuniste. Deocamdata avem mici dezertari utile, dar care nu schimba raportul de forte", a conchis Cristian Ghinea.

Marian Lupu declarase vineri dimineata ca, in cazul in care presedintele Republicii Moldova va fi ales, s-ar putea ca o parte din comunisti sa "migreze". "Fractiunea PCRM s-ar putea scinda. Apare intrebarea unde vor pleca si cum se va schimba coraportul puterii in Parlament", a subliniat Lupu.

Alegeri in R. Moldova: Va avea tara un presedinte, in sfarsit, dupa 900 de zile?

Nicolae Timofti, noul presedinte al Republicii Moldova

Republica Moldova are, incepand de vineri dimineata, un presedinte, dupa trei ani de criza.

Judecatorul Nicolae Timofti, reprezentantul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), singurul candidat in cursa pentru presedintia Republicii Moldova, a reusit sa stranga peste cele 61 de voturi necesare pentru a ocupa cea mai inalta functie in stat, informeaza Unimedia. Din cele 62 de voturi exprimate, el a fost ales cu 62.

Republica Moldova nu a avut presedinte mai mult de 900 de zile, dupa ce, pe 11 septembrie 2009, presedintele Vladimir Voronin si-a terminat mandatul. Cei trei interimari, care au fost sefi ai statului din postura de presedinti ai Parlamentului, au fost acelasi Voronin, Mihai Ghimpu si Marian Lupu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#presedinte Republica Moldova, #Nicolae Timofti presedinte Republica Moldova, #Romania Moldova Timofti , #Moldova