Declaratie de unire semnata la Manastirea Putna: Sa dam jos acest Zid al Berlinului care a facut din Prut granita intre frati! (Video)

Vineri, 23 Martie 2018, ora 11:53
5710 citiri
Declaratie de unire semnata la Manastirea Putna: Sa dam jos acest Zid al Berlinului care a facut din Prut granita intre frati! (Video)
Foto: Manastirea Putna

"HOTARAM, de aici, de la mormantul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, altar al constiintei nationale, sa depunem toate eforturile pentru realizarea unirii Basarabiei cu Patria mama si CEREM FERM tuturor romanilor, Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa faca tot ce este necesar pentru unirea Basarabiei cu Tara", se arata in Declaratia de unire adoptata, joi, de Consiliul Local al comunei Putna.

Sedinta a fost convocata in mod simbolic cu cinci zile inainte de data la care se implinesc 100 de ani de cand Basarabia s-a unit cu Tara, se arata pe site-ul Manastirii Putna.

Dupa ce s-a slujit Te Deum-ul de binecuvantare in Biserica Voievodala si membrii CL s-au inchinat la mormantul Sfantului Stefan cel Mare, sedinta a inceput in Sala Tronului a Casei Domnesti.

Primarul comunei, Gheorghe Coroama, a vorbit despre importanta si necesitatea adoptarii unei Declaratii de unire si a citit textul, care a fost aprobat in unanimitate. Documentul a fost semnat in trei exemplare, care vor ramane la primarie, la scoala si la Manastirea Putna. Declaratia va fi trimisa premierului, presedintilor celor doua camere parlamentare si presedintelui Romaniei.

"Am vazut, si ati vazut si dumneavoastra, ca foarte multe localitati din Basarabia au semnat asemenea documente similare prin care isi exprima dorinta de a se uni cu Patria Mama. Iar mesajul nostru, de aici, de la capataiul lui Stefan al intregii Moldove, trebuie sa fie acelasi.

Sa avem dorinta de a face sa dispara granita dintre frati, sa dispara granita dintre noi, cei de aceeasi credinta, limba si neam. (...) Sa dea Dumnezeu ca acest gand al Unirii sa ajunga in sufletul tuturor, dar mai ales sa ajunga in sufletul si in mintea celor care au putere si iau decizii", a spus primarul.

"Unirea este si datoria noastra fata de urmasi"

La randul sau, parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna, i-a invitat pe romani sa ia ca exemplu "modelul de faptuire buna in istoria noastra" de acum 100 de ani, cand "fratii aceluiasi neam, care erau despartiti de sute de ani, si-au incordat vointa si puterile si s-au unit".

"Dumneavoastra simtiti una dintre cele mai mari rani de astazi ale poporului nostru si intelegeti una dintre cele mai mari dorinte ale poporului: re-Unirea Basarabiei cu Tara. Ranile adanci si vechi nu se vindeca usor. Dar aceasta rana trebuie vindecata!

Toti romanii stim ca, pana la 1812, Prutul nu i-a despartit pe frati. Prutul nu ii despartea pe romani de romani, ci trecea prin mijlocul Moldovei si era apa 'cea mai sprintena si cea mai sanatoasa' a ei, dupa cum spune Dimitrie Cantemir.

Aceasta apa a devenit granita in 1812, cand Imperiul Turc a dat Imperiului Rus aproape jumatate din Moldova fara sa tina cont ca desparte pe frate de frate. Nu s-a tinut cont de vointa fratilor romani nici atunci cand Hitler si Stalin au incheiat, prin ministrii lor de externe, Ribbentrop si Molotov, pactul in urma caruia Uniunea Sovietica a ocupat din nou Basarabia, in 1940. (...)

Unirea este si datoria noastra fata de urmasi. Daca vom fi nepasatori si nevrednici, cum ii vom privi in ochi pe copii si nepoti cand ei ne vor intreba de ce nu le-am lasat un neam unit, desi am fi putut? Parintii au datoria sa se ingrijeasca de binele copiilor; noi trebuie sa facem ceea ce este de facut. Este vremea faptei noastre! (...)

Sa dam jos acest Zid al Berlinului care a facut din Prut ceea ce nu a fost niciodata: granita intre frati! Prutul sa fie din nou 'apa cea mai sprintena si cea mai sanatoasa' din mijlocul Moldovei!", a mai spus, printre altele, staretul Manastirii Putna.

Declaratie de Unire:

"Noi, membrii Consiliului Local al Comunei Putna, intrunit in Sedinta extraordinara in Sala tronului din Casa Domneasca a Manastirii Putna, astazi, 22 martie 2018, in Anul Centenar, impreuna cu alti reprezentanti ai obstii satesti,

Fii de peste veacuri ai Sfantului Voievod Stefan cel Mare, Parinte al neamului romanesc,

Adunati acolo unde a avut loc prima Serbare a romanilor de pretutindeni, in 15 august 1871,

Avand in vedere ca in 1812 romanii din stanga si din dreapta Prutului au fost despartiti impotriva vointei lor, prin Tratatul dintre Imperiul Rus si Imperiul Turc, iar in 1940 si 1944 au fost din nou despartiti impotriva vointei lor, in urma Pactului Ribbentrop-Molotov dintre Uniunea Sovietica si Germania nazista, respectiv a instaurarii comunismului in Europa de Est,

Deplin incredintati ca suntem datori sa continuam efortul generatiilor de romani care s-au jertfit pentru unitatea nationala,

Constienti ca Patria mama are o datorie morala fata de fiii dintre Prut si Nistru, pe care nu a fost capabila sa ii ocroteasca in trecut,

Rugandu-ne Sfantului Voievod Stefan cel Mare sa insufle "duhul sfintei uniri in inimile noastre", asa cum s-a rugat Regele Ferdinand Intregitorul cand a venit pentru prima data la Putna, in Romania Mare,

HOTARAM

de aici, de la mormantul Sfantului Voievod Stefan cel Mare, altar al constiintei nationale, sa depunem toate eforturile pentru realizarea unirii Basarabiei cu Patria mama

SI CEREM FERM

tuturor romanilor, Guvernului, Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa faca tot ce este necesar pentru unirea Basarabiei cu Tara.

ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#declaratie unire Moldova Putna , #Moldova