Deutsche Welle: Lupta cu morile de vant, coruptii lupta cu coruptia in Republica Moldova

Joi, 10 Decembrie 2015, ora 14:04
3597 citiri
Deutsche Welle: Lupta cu morile de vant, coruptii lupta cu coruptia in Republica Moldova
Foto: Arhiva Ziare.com

De la proclamarea independentei si pana in prezent, Republica Moldova nu s-a mai confruntat cu un val atat de mare de coruptie, acest fenomen aducand populatia la limita saraciei.

Potrivit unui clasament al celor mai corupte tari din lume, realizat de "The World Justice Project", Moldova se plaseaza pe locul 93 dintr-un total de 102 de state analizate, scrie Deutsche Welle intr-un comentariu pe acest subiect ce poarta titlul "Lupta cu morile de vant, coruptii lupta cu coruptia".

De mai bine de jumatate de an, populatia Republicii Moldova suporta consecintele furtului de un miliard de euro din sistemul bancar, care a fost posibil cu acceptul clasei politice corupte. Desi este blamat, fenomenul coruptiei s-a inradacinat atat de adanc in societatea moldoveneasca incat majoritatea cetatenilor nu vad in acest moment nicio iesire din acest sistem vicios, in timp ce partidele politice sunt preocupate de lupte interminabile pentru putere.

Doar 21% dintre moldoveni ar vota pentru unirea cu Romania la un referendum - sondaj

Deutsche Welle face in continuare referire la datele ultimului sondaj din Barometrul Opiniei Publice, dat publicitatii zilele trecute de Institutul de Politici Publice de la Chisinau (IPP) si care arata cifre ingrijoratoare - 88% din cei chestionati au declarat ca lucrurile in Republica Moldova merg intr-o directie gresita, iar lupta impotriva coruptiei este perceputa de majoritatea moldovenilor ca fiind una mimata, o simpla reglare de conturi intre grupurile oligarhice. Sunt cifre pesimiste ce nu au mai fost inregistrate pe parcursul celor 17 ani de cand Institutul de la Chisinau realizeaza acest sondaj, noteaza sursa citata.

Criza politica in R. Moldova: UE nu-i mai asteapta pe moldoveni sa faca guvernul, trimite un mediator

In afara de nemultumirea cetatenilor, organizatiile internationale, in mod special Uniunea Europeana, au criticat de nenumarate ori clasa politica de la Chisinau, care a transformat Republica Moldova dintr-un elev exemplar al Parteneriatului Estic intr-unul codas. La sfarsitul lunii noiembrie, subiectul a ajuns pe ordinea de zi a Parlamentului European, care s-a declarat 'profund ingrijorat de evolutiile recente din Moldova, unde un miliard de euro din sistemul bancar al tarii a disparut prin conturi off-shore'.

In acelasi timp, diplomatii europeni de la Chisinau subliniaza, practic in fiecare discurs public, faptul ca oligarhii de la guvernare se fac vinovati de situatia creata, atentionand totodata ca sprijinul Occidentului nu va veni atat timp cat reprezentantii partidelor politice sunt implicati in acte de coruptie. Mai mult, UE a trecut la actiuni concrete si a adus un grup de experti, printre care sefa DNA din Romania, Laura Codruta Kovesi, care vor avea misiunea de evaluare a activitatii institutiilor de drept din Republica Moldova, mai scrie Deutsche Welle.

Deutsche Welle: Republica Moldova, la inceput de catastrofa umanitara

Prezent la recenta Conferinta anticoruptie, organizata la Chisinau de Institutul de Politici si Reforme Europene (IPRE), Pirkka Tapiola, seful Delegatiei UE in Republica Moldova, a afirmat ca Bruxelles-ul nu poate veni la Chisinau sa guverneze si sa lupte cu oligarhii.

"In toate societatile aflate in tranzitie, la fel ca si in Republica Moldova, exista coruptie si aceasta blocheaza dezvoltarea tarii, deoarece exista anumite grupuri de interese care nu vor schimbari. Totodata, in Republica Moldova nu exista un consens national, iar societatea este foarte polarizata. Eu cred ca a venit timpul ca cetatenii sa schimbe vointa politica in alta directie", a afirmat oficialul european.

Un semnal de care ar trebui sa se tina seama, desi sperantele ca Republica Moldova sa scape curand de coruptie si de oligarhi sunt foarte mici.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova lupta coruptie, #moldova coruptie , #Moldova