Deutsche Welle: Republica Moldova, aproape de "careul banditesc" al anilor '90

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 11:49
2479 citiri
Deutsche Welle: Republica Moldova, aproape de "careul banditesc" al anilor '90
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Coalitia proeuropeana de la Chisinau risca sa se destrame, una dintre componentele aliantei de guvernare, Partidul Democrat (PD), jucand din nou la doua capete, in contextul in care Parlamentul urmeaza sa examineze joi motiunea de cenzura inaintata de socialisti si comunisti impotriva guvernului condus de Valeriu Strelet.

Deutsche Welle aminteste, intr-un material consacrat situatiei actuale din Republica Moldova, ca la sfarsitul saptamanii trecute reprezentantii Aliantei pentru Integrare Europeana-3 s-au reunit in sedinta pentru a-si coordona actiunile in legatura cu aceasta motiune de cenzura.

Dupa sedinta, liberalii au declarat fara echivoc ca deputatii PL nu vor sustine motiunea, liderul formatiunii, Mihai Ghimpu, apreciind ca actualul guvern trebuie pastrat, intrucat, "in caz contrar, s-ar ajunge la haos in tara".

Motiune de cenzura impotriva Guvernului din Republica Moldova

Guvernul de la Chisinau risca sa cada: Moldova se afunda si mai mult in criza

La randul sau, premierul Valeriu Strelet, cel care a preluat conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM) dupa arestarea lui Vlad Filat, a afirmat ca motiunea de cenzura impotriva guvernului este absolut neintemeiata.

"Acuzatiile sunt stupide si lipsite de temei. Le-am spus partenerilor de coalitie ca trebuie sa aiba incredere, prim-ministrul nu este o persoana corupta. Voi prezenta un raport. Voi raspunde la acuzatii, cu probe, cifre, fapte", a afirmat Strelet, precizand ca PLDM nu intentioneaza sa iasa din alianta de guvernare.

Ce spun democratii

In schimb, liderii PD au raspuns ambiguu la intrebarea daca vor sustine sau nu motiunea de cenzura a stangii. Seful democratilor, Marian Lupu, a declarat ca PLDM santajeaza PD si ca in aceste conditii inca nu a fost luata o decizie in legatura cu votul asupra motiunii, in timp ce presedintele Parlamentului, Andrian Candu, membru al aceluiasi partid, a declarat ca "alianta proeuropeana merita o noua sansa".

Democratii considera totodata ca este necesara o reformare a majoritatii parlamentare cu implicarea deputatilor neafiliati (trei deputati din "grupul Leanca").

"Astazi constatam ca avem 50 de voturi in parlament (din totalul de 101). Ce facem cu 50 de deputati? Cum asiguram ca acest numar sa fie mai mult de 51? Problema numarul unu este recladirea unei majoritati autentice parlamentare, prin cooptarea neafiliatilor, fiindca fara aceste voturi tot ce vorbim raman vorbe goale. In al doilea rand trebuie sa ne concentram pe numarul de subiecte prioritare care tin de viata oamenilor si sa renuntam la santaj", a afirmat Marian Lupu.

Leanca nu sustine actuala guvernare

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leanca, nu s-a pronuntat inca asupra ultimei invitatii publice la dialog cu PLDM, PL si PD. Insa, la sfarsitul lunii septembrie, Leanca declara ca nu are de gand sa sustina in niciun fel actuala guvernare.

Republica Moldova: intre referendum pentru unirea cu Romania si oligarhicid

"Niste disperati ne transmit prin intermediul presei mesaje ca ar trebui sa-i sustinem neconditionat. Nu ne dorim nicio functie in actuala guvernare. Nu am solicitat si nu vom accepta functii. Nu vom intra la guvernare intr-o coalitie negociata netransparent si cu usile inchise. Dar daca nu-i ajutam sa-si pastreze scaunele, nu inseamna ca nu sustinem integrarea europeana", spunea la acea data Iurie Leanca, indemnand actuala guvernare sa demisioneze daca nu are voturi sa se mentina la putere.

In acelasi timp, liderii protestatarilor proeuropeni din centrul Chisinaului considera ca actuala guvernare si-a pierdut credibilitatea si increderea poporului.

"Ar trebui sa vina o alternativa politica imaculata, bazata pe transparenta, integritate, profesionalism. Clasa politica de azi s-a dovedit a fi una antipopulara, care-si fura cetatenii, iar partide de genul celor conduse de Dodon (Igor Dodon, liderul socialistilor - n.red.) sau Usatii (Renato Usatii, liderul Partidului Nostru - n.red.) nu vor decat sa vina la putere si sa preia fluxurile financiare, sa preia schemele. Iata de ce este nevoie de o alta clasa politica proeuropeana", a afirmat Andrei Nastase, unul din liderii protestatarilor.

Primarul de Balti, Renato Usatii, retinut de mascati pe aeroport: Venea de la Moscova

Potrivit presei de la Chisinau, finantatorul PD, oligarhul Vlad Plahotniuc, ar controla inclusiv partidele de stanga conduse de Usatii si Dodon (acestea organizeaza impreuna proteste in fata parlamentului), o dovada in acest sens fiind si ceea ce mass-media numeste "show-ul cu arestarea lui Usatii la aeroport", pentru interceptarea convorbirilor telefonice dintre Vlad Filat si principalul suspect in dosarul legat de "jaful secolului'", Ilan Shor.

Usatii a fost arestat vineri, la intoarcerea de la Moscova, iar duminica a fost pus in libertate prin decizia unui judecator care anterior a activat in calitate de consilier in cabinetul presedintelui fractiunii parlamentare a Partidului Democrat. Dupa ce a fost eliberat, Usatii a fost purtat pe brate de protestatarii prorusi din fata parlamentului, mai scrie Deutsche Welle.

In legatura cu acest caz, presedintele Centrului de Initiative si Monitorizare a Autoritatilor Publice, avocatul Ion Dron, sustine ca in Republica Moldova a fost creata o noua alianta, alianta lui Renato Usatii si Vlad Plahotniuc, care in opinia sa "va duce in scurt timp Moldova in careul banditesc al anilor '90".

"Odata cu aceasta alianta vor veni in scurt timp intimidarile, omorurile la comanda si disparitia unor oameni", a avertizat Ion Dron, citat in materialul Deutsche Welle.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Moldova guvern, #Moldova criza, #Moldova oligarhi , #Moldova