Dodon se grabeste la carma, dar isi pierde atributiile pe drum

Miercuri, 07 Decembrie 2016, ora 18:14
6098 citiri
Dodon se grabeste la carma, dar isi pierde atributiile pe drum
Foto: Facebook / Igor Dodon

Socialistul Igor Dodon acuza guvernarea ca ar tergiversa intentionat investirea sa in functie, pentru a obtine promulgarea unor proiecte de catre actualul presedinte al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, pe care el nu le-ar promulga.

Intre acestea, Dodon a mentionat majorarea varstei de pensionare (asupra careia insista FMI), investirea unui nou procuror general (agreat de actuala guvernare) si deschiderea unui Oficiu de legatura al NATO la Chisinau.

Presedintele ales Igor Dodon a spus ca nu ar permite ca procurorul general sa fie numit din randul candidatilor inaintati, care "nu merita aceasta functie".

Oficial, validarea rezultatelor alegerilor intarzie din cauza contestatiilor examinate dupa alegerile din 13 noiembrie 2016. Legat de aceasta, Dodon spune ca Maia Sandu, contracandidata sa la alegerile prezidentiale, intentionat depune recursuri in instantele de judecata in ultima zi, pentru ca procesul sa se intinda cat mai mult posibil, iar Curtea Constitutionala sa intarzie convocarea sedintei de validare a rezultatelor alegerilor.

Curtea Constitutionala a reiterat ca decizia de validare sau invalidare a alegerilor va fi luata numai dupa examinarea tuturor contestatiilor in instantele de judecata.

Conform calculelor lui Igor Dodon, investirea sa in functie nu trebuie sa aiba loc mai tarziu de 26-27 decembrie. Aceasta ar insemna ca traditionalul mesaj televizat de Revelion va fi rostit anul acesta de presedintele pro-rus ales.

Deschiderea Oficiului NATO la Chisinau - o certitudine

Marti, Nicolae Timofti a inaintat Parlamentului spre ratificare proiectul de lege cu privire la deschiderea Oficiului de Legatura al NATO la Chisinau, iar documentul ar urma sa treaca procedura legislativa saptamana aceasta.

Premierul Pavel Filip si secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, au semnat acordul, la Bruxelles, la 29 noiembrie.

Presedintele Timofti considera ca deschiderea la Chisinau a unui Oficiu de Legatura al NATO "constituie un pas important, oportun si semnificativ in contextul modernizarii politice a statului si in relatiile Moldovei cu Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord, cu mentinerea statutului de neutralitate al tarii".

Daca va fi ratificat de Parlament, Acordul privind deschiderea Oficiului NATO la Chisinau ar urma sa fie promulgat si de presedintele tarii.

Presedintele ales, Igor Dodon, a declarat ca, imediat ce va intra oficial in functie, se va opune unor astfel de tentative. De aceea, crede Dodon, "guvernantii si occidentalii s-ar grabi sa realizeze unele proiecte de apropiere de NATO" in perioada cat Nicolae Timofti mai este presedinte.

In legatura cu aceasta, Nicolae Timofti a mentionat intr-un comentariu ca "nimic nu afecteaza acum mai mult neutralitatea Moldovei decat armata Federatiei Ruse care se afla pe teritoriul Republicii Moldova, contrar vointei noastre".

Presedintele s-a aratat sigur de faptul ca deputatii vor ratifica in scurt timp Acordul cu privire la deschiderea Oficiului de Legatura al NATO la Chisinau.

La nivel parlamentar, insa, exista anumite retineri. Din actuala majoritate parlamentara, controlata de PD, fac parte si 14 ex-comunisti cunoscuti pentru atitudinea lor ostila fata de NATO. Unul dintre ei, Artur Resetnikov, a spus ca cei 14 inca nu au decis daca vor vota sau nu.

Totusi, proiectul are toate sansele sa fie ratificat cu voturile liberal-democratilor din Opozitie. Liderul fractiunii PLDM, Tudor Deliu, a dat asigurari ca deputatii liberal-democrati vor vota pentru ratificarea Acordului cu NATO si ca exista o pozitie consolidata a factiunii in acest sens.

Guvernarea crede ca, odata infiintat, Oficiul NATO va ajuta Chisinaul sa comunice cu NATO pe chestiuni legate de reformarea sectorului de securitate si aparare, elaborarea documentelor strategice pentru reforme, combaterea mai eficienta a amenintarilor de tip nou cum ar fi cele cibernetice.

Ministerul de Externe de la Chisinau spune ca acordul privind infiintarea acestui Oficiu nu contravine cu nimic prevederilor constitutionale privind neutralitatea Republicii Moldova.

Iar ministrul moldovean al Apararii, Anatol Salaru, a spus ca "acest Oficiu va simplifica legatura Moldovei cu statele membre NATO, care ne ajuta cu consultanta si expertiza. Scopul e sa sprijine armata nationala si sa asigure legatura intre autoritatile statului si tarile membre NATO".

Un alt argument pentru deschiderea Oficiului NATO la Chisinau acum ar fi, potrivit presei, ca NATO si-a planuit deja cheltuielile pentru inaugurarea lui, iar, daca Chisinaul n-ar reusi sa definitiveze procedura in cele cateva saptamani ramase pana la sfarsitul anului, asta ar insemna ca proiectul s-ar amana pe o perioada nedeterminata sau poate chiar ar disparea de pe agenda NATO.

Parlamentul ii reduce atributiile lui Dodon

Desi pentru prima data in ultimii 20 de ani seful statului a fost ales, la 13 noiembrie, de catre popor (nu de Parlament ca pana acum) si chiar daca presedintele are si asa atributii limitate, parlamentarii se grabesc sa-i mai reduca viitorului sef de stat din atributii.

Un grup de deputati din majoritatea parlamentara a propus o initiativa legislativa ce prevede ca Serviciul Paza si Protectie de Stat, care se afla in subordinea Presedintiei, sa treaca in cea a Serviciului de Informatii si Securitate, iar la randul sau, acesta din urma sa treaca in subordinea Parlamentului.

Astfel, toate deciziile vor fi luate de directorul SIS, care va decide si acordarea pazei de stat pentru demnitari, lucru pe care pana acum il facea presedintele.

"Gandul ca poporul a ales un presedinte antioligarhic le da fiori exponentilor majoritatii parlamentare. Frica de un presedinte al poporului ii face sa recurga la trucuri la limita legii pentru a fura din atributiile sefului statului", a reactionat Igor Dodon.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Dodon oficiu NATO Moldova , #Moldova