Dupa aderarea Romaniei la Schengen, moldovenii vor plati pentru permisele de mic trafic

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 17:00
1156 citiri
Dupa aderarea Romaniei la Schengen, moldovenii vor plati pentru permisele de mic trafic
Foto: Arhiva

Cetatenii din R. Moldova vor plati maxim 35 de euro pentru eliberarea permiselor de mic trafic, dupa aderarea Romaniei la Schengen, in conditiile in care in prezent acestea se acorda gratuit.

Dupa aderarea Romaniei la Schengen, in conformitate cu prevederile Acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontiera articolul 4, pct.2, taxa pentru permisul de mic trafic de frontiera nu va depasi taxa pentru emiterea vizelor de scurta sedere, in conformitate cu acordurile bilaterale in materie, a precizat Ministerul de Externe, la solicitarea NewsIn.

Taxa pentru eliberarea vizelor va fi de 35 de euro, dupa aderarea Romaniei la Schengen. In prezent, si vizele se acorda gratuit.

Romania a eliberat 16.688 de permise de mic trafic pentru cetatenii din R. Moldova din martie pana in luna octombrie, 19.736 cereri fiind depuse in total la Ambasada de la Chisinau si la consulatele de la Cahul si Balti, in conditiile in care de aceste permise pot beneficia un milion de persoane.

Acordul privind micul trafic de frontiera incheiat intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei a intrat in vigoare la 26 februarie. Acesta permite rezidentilor din ambele tari care au domiciliul in localitati aflate la maxim 50 de kilometri de frontiera comuna sa circule in perimetrul similar din tara vecina, pe baza unui permis de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil.

Posesorul permisului de mic trafic poate sa ramana in Romania, in zona de frontiera, pentru o perioada neintrerupta de maximum trei luni de la data trecerii frontierei. Respectiva persoana poate sa treaca frotiera in mod frecvent, in scopul declarat in cererea depusa pentru obtinerea permisului.

De prevederile Acordului privind micul trafic ar putea beneficia aproximativ un milion de cetateni moldoveni, care domiciliaza in 361 de localitati de la frontiera, astfel incat numarul de permise solicitat pana acum, in decurs de sapte luni, poate fi considerat relativ mic.

Intrebat de NewsIn cum comenteaza aceasta situatie, Ministerul de Externe a precizat ca Ambasada Romaniei la Chisinau, precum si oficiile consulare ale Romaniei in Republica Moldova au organizat campanii de mediatizare si continua sa realizeze periodic, pe plan local, actiuni de informare privind prevederile Acordului incheiat intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind micul trafic de frontiera, atat la nivelul comunitatilor locale, cat si la nivelul autoritatilor moldovene.

De ce este în interesul Ungariei ca România să intre în Schengen. Ministru: ”Vom oferi tot sprijinul”
De ce este în interesul Ungariei ca România să intre în Schengen. Ministru: ”Vom oferi tot sprijinul”
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat vineri, la Sfântu Gheorghe, că ţara sa, care urmează să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#permise mic trafic Moldova, #Romania Schengen , #Moldova