EU Observer: Unirea Romaniei cu R. Moldova, in carti?

Vineri, 06 Martie 2015, ora 16:08
6640 citiri
EU Observer: Unirea Romaniei cu R. Moldova, in carti?

Un grup de parlamentari romani promoveaza ideea reunificarii Romaniei cu Republica Moldova. Astfel, grupul "Prietenii Unirii", care numara 41 de membri din Parlamentul de la Bucuresti, isi doreste ca cele doua state sa aiba legaturi economice si culturale mai stranse.

Cea mai controversata propunere, sustinuta de unii parlamentari, este ca Romania sa faca o oferta de unire Republicii Moldova, scrie EU Observer.

Ovidiu Raetchi, parlamentar liberal si membru al grupului "Prietenii Unirii", sustine ca "trebuie sa cooperam cu R. Moldova, sa o ajutam sa isi gaseasca valorile europene. Daca unirea va fi o solutie sprijinita de UE si NATO, o facem cu placere".

Chestiunea unirii ar deschide si rani istorice, dar ar aduce in prim plan si probleme actuale, cum ar fi si razboiul din Ucraina si conflictul inghetat din Transnistria, ceea ce ar mari si mai mult ruptura dintre Rusia si Uniunea Europeana.

Acest lucru vine intr-un moment tensionat pentru Republica Moldova, care se afla in profunda criza economica, cu un leu moldovenesc devalorizat si cu multa coruptie.

Politicieni importanti de la Bucuresti spun ca sustin puternic unirea, insa doar la modul declarativ. De ambele parti ale granitei, miscarile unioniste transmit ca unirea este raspunsul la problemele R. Moldova.

"R. Moldova nu are nicio sansa de supravietuire, iar singura metoda de a depasi aceasta criza este unirea cu Romania", a declarat Dinu Plingau, fostul presedinte al grupului unionist Tinerii Moldovei.

Romania, un succes politic si economic

Pe de alta parte, activistii sustin ca Romania este "un succes politic si economic, tocmai datorita cresterii economice constante, a masurilor anti-coruptie si a calitatii de membru NATO", se mai arata in articolul semnat de Michael Bird.

In alegerile parlamentare recente, niciun partid din R. Moldova nu si-a facut campanie pe teme unioniste. Desi moldovenii se declara in favoarea aderari la UE, sunt mai rezervati atunci cand vine vorba de NATO.

Dupa parlamentarele de anul trecut, culorile politice din R. Moldova se schimba, de la liberali si partide pro-europene, catre comunisti si socialisti, mai apropiati de regimul de la Moscova. La Chisinau, partidele pro-ruse au reusit cumva sa devina forta a schimbarii in ochii electoratului dezamagit.

Neutralitatea Republicii Moldova e o prostie. Scenariul reunirii, discutat deja cu Occidentul? Interviu

"Discutiile despre unire doar fragilizeaza politica de la Chisinau", a declarat si Nicu Popescu, analist senior la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene. In opinia acestuia, ideile unioniste "hranesc discursul anti-romanesc al fortelor politice pro-ruse, care sunt in crestere".

Partidul Socialist a obtinut cele mai multe locuri in Parlamentul de la Chisinau, iar in momentul de fata, o coalitie instabila formata din democrati si comunisti conduce guvernul.

Totodata, 7,5-15% din populatia R. Moldova este in favoarea unirii cu Romania, lucru care nu s-a schimbat prea mult in ultimii ani.

Pretentii conflictuale

Romania si Rusia au luptat pentru teritoriul pe care este astazi R. Moldova in ultimii 200 de ani, de cand Imperiul Otoman a cedat controlul asupra statului vasal Moldova, care includea teritoriu aflat la estul si vestul actualelor frontiere cu Romania. EU Observer mai scrie ca, in timp ce Romania promoveaza unirea ca pe o reunificare, Rusia o catalogheaza anexare.

Si Rusia, si Bucurestiul sustin insa ca au influenta asupra Chisinaului.

Activistii cer unire cat mai repede

In analiza este mentionat si conglomeratul Actiunea 2012, un grup-umbrela alcatuit din 30 de grupuri unioniste din Romania, Republica Moldova, Elvetia, Franta, Italia si SUA, care vor ca Romania sa faca o oferta de unire R. Moldova anul viitor, cand in Romania vor fi alegeri parlamentare.

In caz de razboi, Romania si Rep.Moldova s-ar putea uni Interviu

Chiar daca unirea nu este principala preocupare a electoratului, cu siguranta alegatorii vor fi mai binevoitori cu acei candidati care transmit idei unioniste.

Alti activisti si o parte a politicienilor cer referendum, pentru ca unirea sa aiba loc in martie 2018. Ziua este plina de simbolism - se implineste un secol de la unirea Romaniei cu parti din actualul teritoriu al R. Moldova.

Basarabia

Totusi, precedentul istoric este destul de complicat atunci cand vorbim de alipirea unor teritorii la Romania.

In Bucuresti, de exemplu, se pot observa graffiti-uri pe ziduri, cladiri abandonate si peretii toaletelor, care spun ca "Basarabia e Romania", facand referire la zona care a fost parte a Romaniei in perioada interbelica.

Basarabia include si bucati din nordul si sudul R. Moldova, care acum se afla Ucraina.

Basarabia exclude insa majoritatea regiunii transnistrene, care este aliata Rusiei. La Bucuresti, politicienii vorbesc adesea despre unirea cu Basarbia, insa nu au niciun plan in ceea ce priveste teritoriul Ucrainei.

Transnistria

Chiar daca grupul unionist Actiunea 2012 cere si unirea cu regiunea transnistreana, nu exista un precedent istoric, iar cea mai mare parte a teritoriului nu a apartinut niciodata Romaniei. In Transnistria se afla Armata 14 rusa, precum si un amestec de romani, rusi si ucraineni.

Peste 50% dintre moldoveni vor unirea cu Romania - Sondaj CRSS in R. Moldova

Majoritatea celor din Transnistria sunt pro-rusi si sunt sceptici in ceea ce priveste intentiile pe care le are Romania. Acest lucru este cauzat insa de propaganda pro-rusa, spun opozantii Moscvovei.

Criticii atrag atentia ca inceperea discutiilor expansioniste acum, cand UE incearca sa tempereze tendintele nationaliste din statele membre, nu reprezinta o masura inteleapta, pentru ca ar putea creste tensiunile intr-o zona si asa lovita de dezastru la nivel politic, militar si economic.

O alta mare problema a unei asemenea abordari unioniste ar reprezenta implicatiile geopolitice. In trducere libera, scrie EU Observer, "o astfel de abordare ar enerva Rusia".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Moldova unire Romania, #Eu Observer unire , #Moldova