Fara pasaport in Basarabia: Lant uman in Bucuresti

Vineri, 13 Martie 2015, ora 09:26
4316 citiri
Fara pasaport in Basarabia: Lant uman in Bucuresti

Sute de persoane vor participa, duminica, la o manifestatie de strada pentru sustinerea eliminarii pasapoartelor la trecerea frontierei dintre Romania si Republica Moldova.

Un lant uman va fi format din fata sediului Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei pana in fata Ambasadei Republicii Moldova pentru a solicita autoritatilor eliminarea pasapoartelor la trecerea frontierei peste Prut, se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

La manifestatia stradala organizata de Platforma Unionista Actiunea 2012 sunt asteptate circa 500 de persoane, inclusiv de la Chisinau, evenimentul avand loc duminica, de la ora 14.00.

"Consideram ca este o situatie nefireasca aceea in care state asociate Uniunii Europene precum Serbia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Bosnia-Hertegovina, Muntenegru, Albania si Georgia au acordat dreptul de intrare prin prezentarea cartii de identitate tuturor cetatenilor europeni, inclusiv cetatenilor romani, in timp ce autoritatile Republicii Moldova solicita in continuare prezentarea pasaportului la intrarea pe teritoriul acestui stat.

Desi suntem legati prin trecutul comun, limba si civilizatie, este mai dificil pentru un cetatean roman sa se deplaseze in patria sora, Republica Moldova, decat in alte tari", a declarat Mihai Nicolae, copresedintele Actiunii 2012.

Un alt copresedinte al Actiunii 2012, Alexandru Surcel, subliniaza aspectul economic al situatiei privind relatiile dintre Romania si Republica Moldova.

"Exista si un aspect practic al problemei. La ora actuala, principalul partener comercial al Republicii Moldova este Romania, urmata de alte tari din Uniunea Europeana.

Fara sprijinul Uniunii Europene in general si al Romaniei in particular, Republica Moldova nu ar fi putut face fata boicotului impus de Federatia Rusa principalelor produse de export ale acestui stat: vinul si fructele", sustine Surcel.

Cetatenii Romaniei pot calatori doar cu cartea de identitate in 58 de tari sau teritorii, insa pentru a intra in Republica Moldova au nevoie sa arate pasaportul, mai precizeaza comunicatul citat.

"La Chisinau trebuie sa poti circula ca la Brasov sau la Constanta, la Bucuresti sau la Timisoara: liber", a spus si Anatol Ursu, membru al Miscarii Civice Tinerii Moldovei, care este originar din orasul Ialoveni, aflat in stanga Prutului.

F.N.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#fara pasaport Basarabia, #fara pasaport Moldova, #lant uman MAE Ambasada Moldova, #romani pasaport Moldova , #Moldova