Filat, optimist in rezolvarea problemei regiunii transnistrene

Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 15:49
1574 citiri
Filat, optimist in rezolvarea problemei regiunii transnistrene
Foto: Arhiva

Primul ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este optimist in privinta reluarii negocierilor oficiale in problema transnistreana, la reuniunea care se va desfasura la 22 septembrie la Moscova, dupa intrevederea pe care a avut-o vineri cu liderul separatist al regiunii transnistrene, Igor Smirnov.

Vlad Filat a declarat sambata, intr-o conferinta de presa, ca intrevederea cu Smirnov a avut o importanta deosebita pentru reusita reluarii negocierilor oficiale in formatul 5+2.

"Dupa o lunga perioada de timp ne-am asezat la masa de negocieri cu reprezentantii din regiunea transnistreana. Rezultatele discutiilor inspira optimism si reprezinta un important pas inainte in vederea reglementarii problemei transnistrene", a declarat Vlad Filat.

Premierul Republicii Moldova si-a exprimat speranta ca, in cadrul consultarilor informale care vor avea loc la Moscova, va fi luata decizia privind reluarea negocierilor oficiale, intrerupte cu mai bine de cinci ani in urma.

Vlad Filat a avut vineri o intrevedere cu liderul separatist transnistrean, Igor Smirnov, in orasul german Bad Reichenhall, unde a avut loc o conferinta privind consolidarea masurilor de incredere in procesul de reglementare a problemei transnistrene, sub egida OSCE.

Pe langa discutiile de vineri, pe parcursului ultimului an, Filat a avut inca trei intrevederi neoficiale cu Igor Smirnov, cu prilejul unor meciuri de fotbal care s-au desfasurat la Tiraspol.

Negocierile in format '5+2' (Rusia, Ucraina si OSCE - ca mediatori, UE si SUA - ca observatori, Chisinaul si Tiraspolul - ca parti implicate in conflict) au fost intrerupte in februarie 2006, la cateva luni dupa inceperea lor, Chisinaul si Tiraspolul nereusind sa cada de acord asupra mai multor chestiuni, intre care cea legata de terenurile agricole situate in zona controlata de regimul separatist transnistrean, dar care apartin taranilor de pe malul drept al Nistrului. Mai multe tentative de reluare a discutiilor nu au avut succes, pana in prezent fiind organizate doar reuniuni neoficiale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#transnistria negocieri filat, #Vlad Filat premier Moldova , #Moldova