Filat si Smirnov au discutat politica la un meci de fotbal

Sambata, 09 Iulie 2011, ora 14:36
1191 citiri
Filat si Smirnov au discutat politica la un meci de fotbal
Foto: gov.md

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a declarat, vineri seara, ca in timpului unui meci de fotbal disputat la Tiraspol a discutat mai multe subiecte cu liderul transnistrean, Igor Smirnov, inclusiv despre reglementarea conflictului si reluarea negocierilor in format 5 plus 2.

"Am discutat mai multe probleme, in special pe cea care tine de reglementarea conflictului transnistrean. Urmeaza sa ajungem in luna septembrie si sa pornim negocierile in formatul 5+2. Sper ca vom reusi sa reluam procesul pentru identificarea unei solutii durabile", a declarat Filat, dupa incheierea meciului dintre Dacia Chisinau si Iskra Ribnita, desfasurat la Tiraspol.

"Am vorbit si despre problemele care vizeaza transportul marfar pe caile ferate, si despre reconectarea la telefonia fixa intre regiunea transnistreana si Republica Moldova. Urmeaza ca marti, saptamana viitoare, domnul Carpov (vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov - n.r.), fiind la Bender impreuna cu reprezentantii institutiilor implicate, sa continue discutia de azi", a mai spus Filat, citat de Publika TV.

Ultima reuniune informala "5 plus 2", care a avut loc la Moscova, in iunie, s-a soldat cu un esec, Tiraspolul refuzand categoric sa revina la masa negocierilor.

Ca si in urma cu un an, cand Vlad Filat si Igor Smirnov s-au intalnit tot la un meci de fotbal, cei doi au discutat vineri despre aceleasi probleme, remarca Stirea Zilei.

La randul sau, Unimedia aminteste ca nu e prima data cand premierul Vlad Filat merge in regiunea transnistreana. Vizita acestuia a fost refuzata in 2009, dar ulterior a primit acceptul sa mearga la doua meciuri de fotbal in cursul anului 2010. Prim-ministrul a lasat sa se inteleaga ca a vorbit atunci putin si cu liderul regiunii, Igor Smirnov.

Vlad Filat intra in Transnistria

Pe de alta parte, seful Guvernului a tinut sa sublinieze vineri ca i-a solicitat lui Smirnov eliberarea cetateanului moldovean Ilie Cazac. "Sper ca vom gasi intelegere in acest sens, este necesar ca Ilie sa fie eliberat cat mai curand posibil", a spus Filat. Ilie Cazac a fost condamnat de autoritatile de la Tiraspol la 14 ani de inchisoare pentru tradare si spionaj in favoarea Chisinaului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Filat intalnire smirnov fotbal, #moldova transnistria negocieri , #Moldova