Financial Times trage un semnal de alarma: Victoria lui Dodon ar consolida influenta Rusiei in Europa de Est

Sambata, 12 Noiembrie 2016, ora 10:18
5588 citiri
Financial Times trage un semnal de alarma: Victoria lui Dodon ar consolida influenta Rusiei in Europa de Est
Foto: Hepta.ro

Eventuala victorie a socialistului prorus Igor Dodon in scrutinul prezidential din Republica Moldova ar consolida influenta Rusiei in Europa de Est, pe fondul ascensiunii politicienilor eurosceptici si antisistem pe intregul continent, comenteaza Financial Times.

"Un politician prorus din Republica Moldova care a amenintat sa renunte la cooperarea cu Uniunea Europeana are sanse mari sa devina presedinte. Victoria lui Igor Dodon ar consolida influenta Moscovei in Europa de Est pe fondul ascensiunii politicienilor eurosceptici si antisistem pe intregul continent.

Igor Dodon, care a pledat si pentru recunoasterea regiunii Crimeea ca parte a Rusiei, se confrunta cu Maia Sandu, un politician proeuropean, in primul scrutin prezidential cu vot direct organizat in Republica Moldova in 20 de ani. Scrutinul programat duminica in R.Moldova coincide cu alegerile prezidentiale din Bulgaria, unde favoritul militeaza tot pentru consolidarea relatiilor cu Moscova", explica Financial Times.

Vezi ce a declarat Maia Sandu, intr-un interviu pentru Ziare.com, despre scrutinul de duminica

Alegerile prezidentiale din Republica Moldova si Bulgaria au loc la doar cateva zile dupa ce victoria lui Donald Trump a generat semne de intrebare privind continuarea sustinerii Statelor Unite ale Americii pentru tarile central si est-europene, supuse presiunilor Rusiei.

Maia Sandu, candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), aflata, potrivit sondajelor, cu 10% in urma lui Igor Dodon, afirma ca scrutinul prezidential are "pericole majore".

"Occidentul este deja dezamagit de ceea ce s-a intamplat si se intampla in R.Moldova.  Astfel ca, daca va ajunge la putere domnul Dodon, relatia cu Bruxellesul va putea doar sa se inrautateasca", afirma ea.

Republica Moldova, cea mai saraca tara din Europa, este situata in zona de conflict politic intre Uniunea Europeana si Rusia, o regiune in care cele doua parti depun eforturi de zece ani pentru cresterea influentei.

Iata Unde pot vota basarabenii din Romania

"In cazul in care Igor Dodon si Ramen Radev vor castiga alegerile, situatia ar putea trage un semnal de alarma la Bruxelles, pe fondul intensificarii in estul Europei a sentimentelor de revolta fata de valorile UE. In aceasta categorie intra premierul Ungariei, Viktor Orban, si Milos Zeman, presedintele Cehiei, amandoi pledand pentru imbunatatirea relatiilor cu Moscova", noteaza FT.

"Chiar daca, teoretic, Parlamentul are mai multa putere in Republica Moldova decat presedintele, faptul ca presedintele va fi ales pentru prima data dupa doua decenii prin sufragiu direct ar putea consolida rolul acestei pozitii. In plus, Dodon a semnalat ca va incerca sa convoace alegeri parlamentare daca va castiga, situatie care ar putea aduce la putere un guvern prorus", mai explica Financial Times.

Igor Dodon a argumentat ca "este singurul politician care vrea si poate restabili relatiile bune cu Rusia", subliniind ca "va proteja valorile crestine si familia traditionala".

"Sunt un sustinator al institutiilor ecleziastice si am luptat impotriva culturii gay din societatea noastra", a spus Dodon.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#alegeri Moldova, #Maia Sandu presedinte Moldova, #Igor Dodon presedinte Moldova , #Moldova