Ghimpu ii raspunde lui Lavrov: Romania nu este tara care are trupe in R. Moldova

Vineri, 30 Aprilie 2010, ora 13:44
4094 citiri
Ghimpu ii raspunde lui Lavrov: Romania nu este tara care are trupe in R. Moldova
Foto: Arhiva

Presedintele interimar Mihai Ghimpu a subliniat vineri ca "nu Romania este cea care are armata straina pe teritoriul Republicii Moldova", in replica la declaratia ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, care a spus ca "vecinii de vest ai Republicii Moldova" nu ar recunoaste "natiunea moldoveneasca".

"Declaratiile sunt inventii nefondate si imi pare rau. Ei se supara cand eu spun, dar nu Romania are armata straina pe teritoriul Republicii Moldova. Cetatenii Republicii Moldova s-au convins ca Romania recunoaste independenta tarii noastre si a fost prima tara care a facut-o", a afirmat Ghimpu.

Reactia lui Mihai Ghimpu intervine dupa ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a "sugerat" lui Ghimpu sa nu foloseasca Ziua Victoriei drept motiv pentru "speculatii politice".

"Recunoastem Republica Moldova ca stat suveran independent. Insa nu toti vecinii R. Moldova fac la fel. De exemplu, vecinii sai din vest nu ii considera pe moldoveni ca fiind o natiune. In locul lui Ghimpu, m-as preocupa de acest lucru, mai degraba decat sa ma folosesc de o sarbatoare sfanta pentru noi, recurgand la insinuari", a spus Lavrov.

El a comentat astfel declaratiile lui Ghimpu, prin care acesta a pus semnul egal intre comunism si nazism si, printre altele, a pus problema unor despagubiri pe care Rusia ar trebui sa le acorde Republica Moldova pentru "anii de ocupatie sovietica".

O controversa privind participarea la ceremoniile de la Moscova s-a iscat la Chisinau, dupa ce ministrul apararii, Vitalie Marinuta, a declarat ca militarii moldoveni nu pot participa la parada din motive financiare si tehnice.

Premierul Vlad Filat l-a criticat insa pentru aceasta declaratie pe ministrul Apararii, considerand-o neoportuna. Liderii din coalitia celor patru partide aflate la guvernare s-au intalnit si au decis in cele din urma sa trimita 70 de militari la parada de la Moscova. Liberalii moldoveni s-au opus acestei decizii.

De altfel, presedintele interimar al Republicii Moldova, liberalul Mihai Ghimpu, a declarat luni seara ca participarea soldatilor moldoveni la parada de la 9 mai a fost o comanda, nu o propunere, adaugand ca nu va participa la eveniment. Ghimpu a mentionat ca prin refuzul sau nu ofenseaza poporul rus si nici alte tari care vor participa la parada de la Moscova.

"Vreau sa avem relatii bune cu Federatia Rusa, dar mai vreau ca cei de la Moscova sa inteleaga ca noi avem o situatie specifica, una foarte delicata. Noi avem veterani care au luptat si in armata romana, si in cea sovietica. Dar participarea noastra la parada din Piata Rosie a fost o comanda, nu o propunere", a declarat Mihai Ghimpu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Mihai Ghimpu raspuns Lavrov, #Republica Moldova trupe Moscova, #Ghimpu trupe Romania Moldova , #Moldova