Ghimpu: Participarea la parada de la Moscova a fost o comanda, nu o propunere

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 10:33
2418 citiri
Ghimpu: Participarea la parada de la Moscova a fost o comanda, nu o propunere

Presedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, a declarat luni seara ca participarea soldatilor moldoveni la parada organizata la Moscova de Ziua Victoriei, la 9 mai, a fost o comanda, nu o propunere, adaugand ca nu va participa la eveniment.

In timp ce liderii din cadrul Aliantei pentru Integrarea Europeana (AIE) au afirmat ca problema participarii presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, la parada de la 9 mai trebuie discutata in cadrul Aliantei, Mihai Ghimpu a spus categoric ca nu va merge, relateaza Info-Prim Neo.

Presedintele interimar al R.Moldova a mentionat luni seara, la emisiunea "In Profunzime" de la Pro TV Chisinau, ca prin refuzul sau nu ofenseaza poporul rus si nici alte tari care vor participa la parada de la Moscova.

"Vreau sa avem relatii bune cu Federatia Rusa, dar mai vreau ca cei de la Moscova sa inteleaga ca noi avem o situatie specifica, una foarte delicata. Noi avem veterani care au luptat si in armata romana, si in cea sovietica. Dar participarea noastra la parada din Piata Rosie a fost o comanda, nu o propunere", a declarat Mihai Ghimpu.

"Un presedinte de stat trebuie sa dea exemple cetatenilor sai. Mai bine mor eu decat sa moara altii de pe urma politicii mele", a mai declarat presedintele interimar al R.Moldova.

Mihai Ghimpu a mai spus ca disensiunile din cadrul AIE din ultima vreme sunt din cauza alegerilor anticipate, care ar putea fi anuntate dupa 16 iunie. "Daca nu se prevedeau alegeri, toti in Alianta erau sa fie cuminti, acum insa incearca sa se evidentieze", a mentionat Ghimpu.

La sfarsitul saptamanii trecute, AIE a decis ca 70 de militari din R.Moldova vor defila la parada care va fi organizata la Moscova de Ziua Victoriei, la 9 mai. Initial, Mihai Ghimpu a confirmat participarea sa la parada, refuzand sa admita si participarea delegatiei de militari, insa decizia AIE de a trimite militarii l-a determinat pe Ghimpu sa renunte sa mai mearga la Moscova.

Participarea militarilor Republicii Moldova la parada de la Moscova a reprezentat un subiect de disputa in coalitia de guvernare de la Chisinau.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#Mihai Ghimpu Republica Moldova, #parada Moscova Ziua Victoriei, #participare soldati moldoveni , #Moldova