Guardian: Moldova s-a blocat cautandu-si unitatea

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 10:57
2295 citiri
Guardian: Moldova s-a blocat cautandu-si unitatea

Protestele din 2009 din Republica Moldova au declansat un nou scrutin si formarea Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE), compusa din mai multe partide mici. Insa, cu toate ca AIE a facut unele schimbari clare, si-a pierdut mare parte din sprijin, si Moldova e blocata.

"Dupa opt ani fara opozitie politica sub comunisti, o noua elita nu poate apare peste noapte", explica jurnalista Natalia Morari, figura importanta a "revolutiei Twitter" din 2009 si realizatoarea unui show televizat unde se discuta liber chestiunile politice, o raritate in Moldova, scrie Guardian.

Libertatea de experesie a evoluat destul de mult in Moldova din aprilie 2009, continua publicatia. Dezbaterea publica aminteste de Rusia anilor '90, inainte de mandatele lu Putin, insa la o scara mai mica intr-o tara cu 3,5 milioane de cetateni. Din punct de vedere politic insa, Moldova se aseamana mai mult cu Ucraina dupa revolutia portocalie.

In Ucraina, deoarece tabara "pro-europeana" era mai ocupata sa se autodistruga, partidul pro-rus a reusit sa se intoarca la putere in 2010. "Exemplul ucrainean este instructiv. Alianta ar trebui sa se concentreze pe ceea ce ne uneste, nu ceea ce ne desparte. Suntem prea latini in felul in care ne purtam certurile in public", a admis ministrul moldovean de Externe, Iurie Leanca.

Deoarece niciun partid nu are majoritatea in Parlament, Moldova nu are presedinte de doi ani, situatie care submineaza eforturile liderilor europeni de a portretiza Moldova drept o rara poveste de succes post-sovietica.

UE a acordat Chisinaului o subventie de 550 de milioane de euro din 2010 pana in 2014, si premierul Vlad Filat a fost primit calduros la Bruxelles. "Imi aminteste de Gorbaciov, care a fost salutat peste tot in Europa inainte de caderea Uniunii Sovietice, chiar daca rafturile erau goale in magazinele rusesti", spune Morari.

Desi in Moldova rafturile magazinelor sunt pline, zona rurala este subdezvoltata. Desi a avut crestere economica de 6,9% in 2010, ramane una din cele mai sarace din Europa, si unul din patru moldoveni lucreaza in strainatate.

Tara vorbitoare de limba romana se afla in sud-vestul Ucrainei, si a facut parte din Romania in perioada 1918-1940, inainte de a intra sub umbrela URSS. Este independenta de 20 de ani, insa este divizata intre doua limbi si culturi - rusa si moldoveneasca - si incearca sa isi impuna identitatea si ambitiile europene.

Pentru o lunga perioada, Alianta a detinut doar 58 de mandate in Parlament, cu doua mai putine decat are nevoie pentru a numi un presedinte. Pe masura ce s-au apropiat alegerile din 18 noiembrie, trei parlamentari au dezertat din partidul comunistilor si s-au declarat pregatiti sa se alature coalitiei, insa in termenii impusi de ei. Drept rezultat, nu a mai existat niciun candidat la presedintie si alegerile anticipate au devenit mai probabile, in primavara lui 2012.

Rezultatul alegerilor anticipate va fi decisiv pentru eforturile Moldovei de a se integra in UE - doar 47% dintre cetateni mai vor sa adere, cel mai mic procent din ultimii 10 ani.

Dorin Chirtoaca, primarul din Chisinau, lider al partidului Liberal si membru al Aliantei, regreta oportunitatile ratate de Moldova si da vina pe intreaga clasa politica. "Sunt maxim 10 oameni in parlament curati si fara de scandal. Majoritatea parlamentarilor nu vor decat sa castige cat de multa influenta posibil si sa se imbogateasca", spune acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Rusia „investește” sume colosale ca să destabilizeze Moldova
Crearea la Moscova a blocului „Победа” („Victorie”) de către condamnatul fugar Ilan Șor este investigată de procurorii moldoveni sub aspectul trădării de patrie. Anunțul a...
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Moldova poate adera la UE doar cu Ucraina ca scut anti-Rusia
Referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este o certitudine. Acesta va avea loc pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale. Curtea Constituțională de la...
#Moldova, #alegeri presedinte Moldova, #alegeri anticipate Moldova , #Moldova