Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Guvernul de la Chisinau risca sa cada: Moldova se afunda si mai mult in criza

Marti, 27 Octombrie 2015, ora 10:05
2540 citiri
Guvernul de la Chisinau risca sa cada: Moldova se afunda si mai mult in criza
Foto: Arhiva Ziare.com

Doar liberalii au declarat transant ca nu vor sustine joi motiunea de cenzura impotriva guvernului condus de premierul Valeriu Strelet, in timp ce democratii sunt suspectati ca ar putea face jocul opozitiei proruse.

In aceste conditii, expertii considera ca exista un risc ridicat ca guvernul condus de premierul Valeriu Strelet sa nu supravietuiasca motiunii de joi, comenteaza presa locala.

Mai mult, presedintele parlamentului, Andrian Candu, din partea Partidului Democrat, l-a acuzat pe premier ca pune interesele partidului mai presus de cele ale aliantei si ale tarii.

Motiune de cenzura impotriva Guvernului din Republica Moldova

Daca aceasta atitudine va continua, presedintele Legislativului nu exclude ca ar putea vota demiterea Executivului.

Actuala coalitie de guvernare de la Chisinau - Alianta pentru Integrare Europeana-3 (AIE-3) - grupeaza Partidul Liberal Democrat (PLDM), condus de premierul Valeriu Strelet dupa arestarea lui Vlad Filat intr-un rasunator dosar de coruptie, Partidul Democrat (PD), al lui Marian Lupu, si Partidul Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu.

In cazul caderii actualului guvern, criza social-economica si de imagine a Republicii Moldova s-ar putea aprofunda, iar relatiile financiare cu Fondul Monetar International (FMI), Banca Mondiala (BM), Uniunea Europeana (UE) ar putea sa intre in blocaj, potrivit expertilor, citati de Radio Chisinau. Mai mult, conform acestora, Romania ar putea suspenda ajutorul in valoare de 150 de milioane de euro promis autoritatilor moldovene.

In situatia creata, afirma analistul Anatol Taranu, totul va depinde de faptul daca PD va incerca sa forteze situatia legata de motiunea de cenzura pentru a-si intari propriile pozitii si de a impune noi conditii in cadrul aliantei.

"Probabilitatea ca guvernul Strelet sa cada este destul de mare. Totul depinde de analiza si scenariile care au fost facute in cadrul PD. Se va incerca sa se instituie un soi de guvern tehnocrat, sustinut de trei partide", (PD, Partidul Socialist si comunisti), a declarat Anatol Taranu.

Republica Moldova: intre referendum pentru unirea cu Romania si oligarhicid

Liderii politici de la Chisinau se afla intr-o situatie complicata, este de parere si expertul Roman Chirca.

"In cazul in care se opteaza pentru un guvern de stanga, prorus, vom asista la blocarea tuturor relatiilor financiare cu organismele internationale, fapt ce va arunca Republica Moldova intr-o criza de proportii.

Ori, schimbarea de putere va duce la blocarea reformelor, iesirea din proiectul european, suspendarea acordului de imprumut al Romaniei si, cel mai probabil, incetarea de plati pana la sfarsitul anului", a declarat el, citat de Radio Chisinau.

Socialistii si comunistii, care au semnat impreuna motiunea impotriva guvernului Strelet, detin impreuna 44 de mandate. Pentru ca guvernul sa fie demis este nevoie de 51 de voturi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#motiune Guvern Moldova, #Guvern Moldova cade, #criza Moldova , #Moldova