Impertinenta: Sa faci misto de institutiile europene pe banii UE

Marti, 20 Martie 2018, ora 17:22
4981 citiri
Impertinenta: Sa faci misto de institutiile europene pe banii UE
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia de la Venetia regreta ca autoritatile moldovene au ales sa nu-i respecte recomandarea fundamentala de a nu trece la sistemul electoral mixt.

Intr-un nou aviz, intocmit in urma vizitei de documentare din ianuarie 2018 a expertilor Comisiei la Chisinau, se mentioneaza ca sistemul electoral din Moldova a fost modificat contrar recomandarilor internationale.

Expertii mentioneaza ca nu au fost inlaturate lacunele formulate in iunie 2017 - atunci cand reprezentantii Comisiei de la Venetia si Oficiului OSCE pentru institutii democratice si drepturile omului (ODIHR) au invocat lipsa de consens privind trecerea la sistemul electoral mixt si existenta riscului ca unii candidati sa poata fi influentati de oameni de afaceri si grupuri de interese.

De noul aviz al Comisiei de la Venetia a depins inclusiv ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, promis Chisinaului de Comisia Europeana, avizul Comisiei de la Venetia fiind solicitat de Parlamentul European.

Sefa Serviciului de Actiune Externa, Federica Mogherini, dar si mai multi parlamentari europeni au mentionat anterior ca asistenta financiara pentru Moldova va fi deblocata doar atunci cand recomandarile Comisiei de la Venetia vor fi indeplinite.

Iar luni, eurodeputatul lituanian Petras Austrevicius a mentionat intr-un interviu pentru Europa Libera ca fara indeplinirea acestei conditii politice (lasarea in vigoare a sistemului electoral proportional - alegerea deputatilor pe liste de partid - n.red.), UE nu va mai trimite bani Guvernului de la Chisinau.

"De acum incolo asistenta macrofinanciara nu va mai fi acordata neconditionat, ci doar dupa indeplinirea conditiilor comunicate acum un an. Este vorba de implementarea conditiilor politice comunicate atunci: aplicarea recomandarilor Comisiei de la Venetia cu privire la Codul electoral, schimbari in mass media si lupta impotriva coruptiei. In acest moment, aspectele ce tin de legea electorala sunt in prim plan", a mentionat Austrevicius.

Mesajul subtil de la TV pentru moldoveni: Noi conditiile le-am indeplinit. UE e de vina!

La TV totul arata, insa, roz. Holdingurile mediatice controlate de PDM si PSRM (partide ce au impus sistemul electoral mixt), care detin impreuna peste 80% din piata, "vorbesc" la unison despre faptul ca Chisinaul a indeplinit conditiile impuse de UE si ca, cel tarziu in luna aprilie, Guvernul urmeaza sa primeasca prima transa din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE.

Asa spune si premierul Pavel Filip, dar si ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi.

"Eu am spus nu o singura data - am toata certitudinea ca noi vom primi prima transa curand, cred ca pana in luna aprilie, dupa ultimele discutii pe care le-am avut. Respectarea sau nerespectarea recomandarilor Comisiei de la Venetia, sau daca vor fi corecte alegerile parlamentare, se va putea determina doar dupa alegerile parlamentare de la sfarsitul acestui an" - asa a comentat Pavel Filip declaratiile lui Petras Austrevicius.

Iar intr-un interviu de saptamana trecuta, seful diplomatiei de la Chisinau, Tudor Ulianovschi, spunea ca Moldova a indeplinit conditiile necesare pentru a primi prima transa din asistenta macrofinanciara din partea UE.

Asta in timp ce seful Delegatiei UE la Chisinau, Peter Michalko, mentiona recent ca UE nu va debursa banii pentru Moldova fara ca expertii europeni sa evalueze mai intai cum autoritatile au implementat primele 10 conditii impuse de Uniunea Europeana.

Una din aceste conditii se refera la complicatiile din domeniul Justitiei despre care Michalko a vorbit fara menajamente diplomatice.

Nu renunta la mixt si lipsesc cetatenii de dreptul la referendum legislativ

Deputatul PDM, Sergiu Sirbu, care a participat, pe 16 si 17 martie, la sesiunea plenara a Comisiei de la Venetia, a lasat sa se inteleaga ca guvernarea de la Chisinau va neglija in continuare recomandarea Comisiei in ceea ce priveste sistemul electoral. "Este decizia suverana a statului" - spune el. Iar de alte recomandari, cum ar fi cea vizand pragul electoral, se va tine cont, - spune Sirbu, - dar nu la alegerile parlamentare din 2018, ci la cele din 2022.

Cu cateva zile inainte de reuniunea Comisiei de la Venetia, pe 12 martie, Comisia Electorala Centrala de la Chisinau, care ar urma sa arbitreze si scrutinul parlamentar de la sfarsitul acestui an, a refuzat, pentru a doua oara, inregistrarea grupului de initiativa al societatii civile privind organizarea unui referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt (votat in vara anului 2017 de PDM, PSRM si PPEM), iar in Parlament a aparut o initiativa legislativa prin care cetatenii Republicii Moldova vor fi lipsiti de dreptul de a mai initia referendumuri legislative.

"Se vor tine cu dintii de acest sistem mixt", a comentat Stefan Gligor, director de programe la Centrul de Politici si Reforme din Moldova si liderul grupului de initiativa.

"Daca ei renunta la sistemul electoral mixt - prin ei avandu-l in vedere pe Plahotniuc, persoanele care il inconjoara si Partidul Democrat impreuna cu acolitii lor -, in momentul in care se intorc la sistemul proportional, ei devin istorie, nu trec pur si simplu in Parlament. De aceea, ei se vor tine cu dintii de acest sistem mixt, indiferent de ce spune Comisia de la Venetia. Ei folosesc opinia Comisiei de la Venetia numai atunci cand separat extrag niste pozitii de acolo ca sa-si argumenteze abuzurile", a conchis Gligor.

Vitalie Calugareanu

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Moldova recomandari Comisie Venetia , #Moldova