In cazul unui conflict Rusia - Occident, Romania este o tinta! Interviu cu un jurnalist de la Chisinau

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 05 Mai 2014, ora 13:30
14977 citiri
In cazul unui conflict Rusia - Occident, Romania este o tinta! Interviu cu un jurnalist de la Chisinau
Foto: Ria Novosti

Zeci de mii de moldoveni captivi in Europa au reusit sa revina acasa, odata cu ridicarea vizelor pentru spatiul Schengen, iar aceasta e o marea realizare. Dar pentru a deveni un eveniment istoric ar trebui ca moldovenii plecati sa reuseasca sa duca tara cu ei in Europa, afirma jurnalistul de la Chisinau Ion Terguta, director al companiei interstatale de televiziune TRCI "MIR".

Liberalizarea regimului de vize a avut efecte si in regiunea de est a tarii controlata de separatisti, a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com Ion Terguta.

Acesta mai atrage atentia ca "in cazul unui conflict Rusia - Occident, Romania este o tinta", pentru ca a acceptat scutul antiracheta pe teritoriul sau.

Jurnalistul basarabean de la Chisinau considera ca R. Moldova isi da adevarata batalie pentru independenta in acest moment: "Unii cred ca e nevoie de progres, altii, dimpotriva, cred ca revenirea la trecutul sovietic le va readuce siguranta pierduta. Societatea moldoveneasca trece printr-o perioada de turbulente politice si acest lucru este extrem de periculos, mai ales pe fundalul evenimentelor din Ucraina. Daca vreti, acesta este testul de maturitate al Republicii Moldova".

Cititi in interviu cum evalueaza jurnalistul Ion Terguta viitorul Transnistriei, al Gagauziei, dar si al Ucrainei: "Previziunile analistilor spuneau ca intr-un viitor previzibil omenirea se va confrunta pentru trei resurse de baza, agenti energetici, apa potabila si hrana. Ma tem ca totul deja a inceput".

Pe 28 aprilie s-a consumat un moment, indraznesc sa spun, istoric pentru Republica Molodova - ridicarea vizelor de calatorie in spatiul Schengen. Din Romania pare ca bucuria cetatenilor moldoveni a fost mai degraba moderata. Cum explicati aceasta lipsa de entuziasm?

Evenimentul a intarziat cu mai mult de un deceniu pentru ca populatia sa se manifeste in felul in care s-a asteptat. Marele val al emigrarii s-a produs dupa 2001, la scurt timp dupa revenirea comunistilor la putere. Introducerea euro si cresterea investitiilor in infrastructura in tarile UE, pe de o parte, si cresterea veniturilor Rusiei, ca urmare a cresterii preturilor la petrol, pe de alta parte, au favorizat forta de munca la negru.

Republica Moldova s-a transformat intr-o tara, practic, depopulata si, poate paradoxal, acest lucru nu numai ca a salvat-o de la faliment, ci a generat si o anumita crestere economica.

Liberalizarea regimului de vize cu UE este fara indoiala o mare realizare politica a R. Moldova. Entuziasmul populatiei vine insa din alta zona. Familiile moldovenesti vor avea in sfarsit posibilitatea de a se revedea si reintalni. Exista cazuri cand mamele nu si-au vazut copiii de 10 ani, iar scoaterea vizelor le-a permis sa revina in tara.

In scolile moldovenesti au loc manifestari festive cu ocazia acestui eveniment. Cine daca nu copiii stiu cel mai bine ce inseamna sa cresti departe de parinti? Corect ar fi sa spunem mai curand - moldovenii isi plang acest eveniment. Zeci de mii de oameni captivi in Europa au reusit sa revina acasa. Iar aceasta e marea realizare politica a Moldovei. Pentru ca el sa se transforme intr-un eveniment istoric ar trebui ca acestia sa reuseasca sa duca tara cu ei in Europa.

Liberalizarea regimului de vize a avut efecte si in regiunea de est a tarii controlata de separatisti. Populatia a facut coada la oficiile de stare civila din localitatile din proximitatea regiunii. Paradoxal, acestia si-au revendicat chiar dreptul de cetateni moldoveni, pretextand ca "sunt nascuti intr-o localitate de pe teritoriul Republicii Moldova - Tiraspol".

Probabila semnare a acordului de asociere la UE ar fi primita cu mai mult entuziasm? Ce isi doresc cu adevarat cetatenii moldoveni, in marea lor majoritate, desigur, de la viitor?

Si aici cred ca asteptarile sunt mult prea mari. Semnarea acordului de asociere nu inseamna decat liberalizarea comertului si o apropiere politica de UE, astfel ca efectele imediate vor fi resimtite tot in aceste zone. Populatia va ramane, insa, cu problemele ei, iar efectele vor veni usor, usor, pentru unii insesizabile chiar, daca e sa luam in calcul durata in timp a schimbarilor.

Ce isi doresc cu adevarat cetatenii moldoveni, in marea lor majoritate, desigur, de la viitor?

Moldovenii nu sunt o rasa de oameni aparte si nici nu au o constructie diferita. Omul simplu ca oriunde in lume isi doreste siguranta si bunastare. Dificultatea Moldovei consta in faptul ca problemele s-au adunat atat de multe si atat de presante, incat rabdarea e la limita.

Duplicitatea moldovenilor se explica si prin faptul ca nu mai stiu cine le poate rezolva problemele. Unii cred ca e nevoie de progres, altii, dimpotriva, cred ca revenirea la trecutul sovietic le va readuce siguranta pierduta. Moldova are, insa, nevoie de modernitate si din acest punct de vedere optiunea UE este una civilizationala.

Este societatea moldoveneasca fracturata intre optiunile proeuropene si cele prorusesti?

La prima vedere - da. Inclin sa cred, insa, ca ruptura e la nivel politic. Sa va dau un exemplu. La inceputul guvernarii actuale, prin 2009, societatea moldoveneasca opta pentru integrare europeana intr-o proportie de 70%. Credeti ca s-a schimbat ceva de atunci? Nu.

Partidul Comunistilor a abandonat de fatada ideea europeana, iar electoratul lor, ca la comanda, nu mai vrea in Europa. Ce se va intampla, insa, daca comunistii revin la guvernare? Societatea moldoveneasca va opta iar in proportie de 70 la suta pentru integrare in UE, pentru ca PCRM nu va avea alta solutie decat sa urmeze cursul de integrare.

Uniunea Vamala promovata de Putin, ca optiune de alternativa, nu are un viitor imediat. Belarus si Kazahstan nu mai sunt tot atat de interesate de acest proiect, iar lucrurile vor reveni la normalitate, in sensul ca optiunea estica nu va mai fi atat de puternica.

Nu doar Republica Moldova este afectata. Toate republice ex-sovietice sunt vizate. Fara exceptie. De la tarile baltice pana la Uzbekistan si Kirghizia trebuie sa-si reconfirme independenta fata de Rusia.

Ma tem ca aceasta este adevarata batalie pentru independenta. Societatea moldoveneasca trece printr-o perioada de turbulente politice si acest lucru este extrem de periculos, mai ales pe fundalul evenimentelor din Ucraina. Daca vreti, acesta este testul de maturitate al Republicii Moldova.

La fel ca Romania, R. Moldova se afla intr-un complicat an electoral. Ce va asteptati sa aduca el? Eventual o revenire in forta a comunistilor?

Sondajele indica o scadere a comunistilor, dar popularitatea lor este inca destul de mare. Un sfert de populatie este dispusa sa le dea votul. Motivele sunt diferite, de la greselile actualilor guvernanti, pana la avantajele unei lumi deschise si transparente, pe care incearca sa o construiasca actuala putere.

Ganditi-va doar la faptul ca guvernarea comunista, fiind una ermetizata si puternic propagandistica, a avut grija sa ascunda toate actele de coruptie sau furt, iar acum societatea poate afla despre schemele de coruptie si furt, pe care nu le poate compara ca volum sau amploare. Nevoia de justitie, dar si protestul populatiei cresc ponderea comunistilor.

Protestul vine in special din zona rurala acolo unde statul a avut politici extrem de slabe. Ceea ce nu a reusit statul moldovenesc este sa scoata populatia din depresie. Si ea dureaza deja de doua decenii.

Cred, totusi, ca o revenire a comunistilor la putere este imposibila. Ca practica parlamentara stim ca nici un partid care a pierdut puterea in Republica Moldova nu a mai revenit la guvernare niciodata. Unele chiar au disparut.

Cum vedeti viitorul Transnistriei si al Gagauziei? Exista un risc real, iminent chiar, pentru integritatea teritoriala a R. Moldova?

Viitorul acestor regiuni in componenta Republicii Moldova depinde de modul in care se vor rezolva lucrurile in Ucraina. Conflictul Crimeii ne-a demonstrat cat de mult a gresit Ucraina in rezolvarea acestuia, pentru ca solutia problemei transnistrene a fost la Kiev. Suficient doar sa inchida hotarul pentru ca lucrurile sa ia o cu totul alta turnura.

Federatia Rusa este practic eliminata si se vede obligata sa caute solutii, inclusiv militare, pentru a pastra regimul separatist. Si aici intervin marele combinatii pentru a pastra enclava transnistreana, care poate fi realizata doar prin crearea unui coridor spre Marea Neagra. Pentru aceasta exista doar doua directii - Odessa sau Reni, porturi la Marea Neagra si Dunare. Care dintre aceste doua optiuni este mai potrivita nu se stie.

Directia Reni implica teritoriul Republicii Moldova, iar punctul cheie este orasul Basarabeasca, un important nod de cale ferata care face jonctiunea intre Reni si Tighina. In cazul acesta, controlul asupra regiunii gagauze este vital, pentru ca populatia pro-rusa din zona va reduce la minimum opozitia militara in zona. Sper ca aceste calcule sa fie doar fantezia mea, dar totul depinde doar de planurile Rusiei.

In Romania se vorbeste destul de mult despre posibilitatea unui razboi in regiune. Credeti ca exista acest risc, avand in vedere evolutiile din Ucraina?

Previziunile analistilor spuneau ca "intr-un viitor previzibil omenirea se va confrunta pentru trei resurse de baza, agenti energetici, apa potabila si hrana". Ma tem ca totul deja a inceput. Rusia e o tara care are imense rezerve de petrol si gaze, care sunt capitolele de baza in formarea bugetului sau. Ele trebuie aparate.

China priveste cu mare interes Siberia. Are o armata de 2,5 milioane de oameni si o capacitate de mobilizare de 400 de milioane, la o armata de 1,5 milioane a Rusiei. Problema Rusiei este ca majoritatea intreprinderilor care asigura complexul sau militar a ramas pe teritoriul Ucrainei dupa destramarea URSS. Motoare pentru cele mai noi avioane si elicoptere ruse se produc la intreprinderi din Harkov, Nicolaev sau Kiev, turbine pentru corabii, echipamente sau componente se produc tot aici.

Rusia ar fi capabila sa produca doar 17% din ceea ce ii ofera intreprinderile din estul si sudul Ucrainei si ar avea nevoie de cel putin cinci ani pentru a crea propriile intreprinderi pe teritoriul sau. Personalul calificat ar fi cea mai mare problema in situatia creata. Ucraina nu are insa obligatia pastrarii secretelor militare ruse. Si asta se intampla pe fundalul unui decalaj tehnologic tot mai evident dintre Rusia si Occident.

Ucraina a descoperit imense cantitati de gaze de sist pe teritoriul sau, care ii pot asigura independenta energetica fata de Rusia si chiar sa o transforme intr-un exportator important. Si acum lucrul cel mai interesant - centrul acestei zone este orasul Sloviansk. Nu va spune nimic numele acestui oras?

Nu stiu ce va face Rusia si pana unde e dispusa sa impinga lucrurile. Cert este ca in cazul unui conflict Rusia - Occident, Romania este o tinta. In momentul in care a acceptat scutul antiracheta pe teritoriul sau, si-a obtinut si acest statut.

Basescu: Suntem in prag de razboi civil in Ucraina. Este exclus ca Romania sa fie atacata

Inteleg ca in R. Moldova a inceput o dezbatere destul de aprinsa privind posibilitatea de interzicere a retransmisiei pe teritoriul R. Moldova a programelor televiziunilor din Federatia Rusa. Ar fi o masura legala? Necesara? Fezabila?

In cazul Ucrainei, care a adoptat o decizia similara, OSCE a spus ca nu este legal. Dar lucrurile nu pot fi comparate. Ucraina a avut grija sa-si securizeze, cat de putin, spatiul audiovizual, in comparatie cu Moldova care l-a deschis total. Parerea mea este ca e prea tarziu. Aceasta decizie va crea o tensiune in plus intre guvernele rus si moldovean. Si in actualele conditii e chiar periculos.

E nevoie de o legislatie noua pentru acest lucru. Digitalizarea eterului este solutia perfecta pentru a rezolva problema. Mai e exact un an pana la stoparea emisiei in format analog. Cine ia locul insa posturilor ruse? Televiziunile romanesti nu sunt interesate de acest spatiu, iar cele moldovenesti sunt prea putine pentru a satisface telespectatorul moldovean. Iar natura nu iubeste spatiile goale.

Mutarea neașteptată a Rusiei ce surprinde Occidentul: Moscova apelează la un vicleșug
Mutarea neașteptată a Rusiei ce surprinde Occidentul: Moscova apelează la un vicleșug
Războiul lui Putin din Ucraina, chiar dacă a trecut în al 3-lea an, este într-o continuă dinamică, iar deznodământul rămâne imprevizibil, apreciază experții. Acum însă o mutare...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Republica Moldova vize, #Republica Moldova alegeri, #Rusia Ucraina razboi , #Moldova
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
in cazul unui conflict Vanghelie - Marga , domnul Torpilareanu este