Intalnire cruciala: Se reia dialogul Chisinau-Tiraspol?

Vineri, 13 Martie 2015, ora 15:31
3162 citiri
Intalnire cruciala: Se reia dialogul Chisinau-Tiraspol?
Foto: Wikipedia

Dupa mai multe luni de blocaj, reprezentantii politici ai Chisinaului si Tiraspolului au convenit sa reia dialogul.

Vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov, si asa-zisul ministru de Externe de la Tiraspol, Nina Stanski, au avut o intrevedere in urma careia s-a decis ca toti sefii grupului de lucru de pe malul stang si drept al Nistrului vor fi convocati intr-o sedinta, care va avea loc cel mai probabil saptamana viitoare, informeaza Publika.

"A fost o intalnire importanta, dar si o experienta interesanta si placuta, desi nu neaparat simpla. Este o oportunitate pentru a reevalua cum au fost relatiile pana acum. Ne-am propus sa renuntam la o serie de pasi care au avut loc si care au dus la complicarea relatiilor de pana acum", a spus Victor Osipov dupa intrevedere.

Osipov a declarat ca premierul Chiril Gaburici si liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Sevciuk, s-ar putea intalni in scurt timp.

"Suntem interesati sa nu blocam, dar sa gasim solutii. Curand voi convoca toti sefii din stanga Nistrului pentru a da un impuls acestui format. Vom avea si o serie de sesiuni tematice. Avem probleme care nu pot fi amanate. Am cazut de acord sa ne reunim in formatul 5+2. Reuniunile de acest gen nu au mai avut loc demult, vrem sa continuam intr-o maniera constructiva. Obligatia noastra este de a lua decizii constructive care se refera la oamenii de pe ambele parti ale Nistrului. Trebuie sa gasim solutii", a aratat acesta.

La randul sau, Nina Stanski, a declarat ca partile sunt gata sa "refaca podurile de legatura dintre cele doua maluri ale Nistrului". Stanski a spus ca prin aceste poduri se intelege reluarea activitatii grupurilor sectoriale de experti dintre cele doua parti.

"Pe data de 20 martie reprezentantii politici ai Chisinaului si Tiraspolului vor desfasura un forum unde vor fi invitati reprezentantii tuturor grupurilor de contact" - in primul rand se vor reuni expertii din grupele privind transportul, apoi expertii din domeniul economic.

Ultima intrevedere a reprezentantilor politici ai Chisinaului si Tiraspolului a avut loc in luna septembrie 2014.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#Chisinau Tiraspol dialog, #negocieri Moldova Transnistria , #Moldova