Istoria se repeta? De la iluzia Adrian Nastase, la iluzia Vlad Filat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 07:27
4852 citiri
Istoria se repeta? De la iluzia Adrian Nastase, la iluzia Vlad Filat

Spectaculoasa operatiune Vlad Filat din R. Moldova ar trebui sa fie, teoretic, o veste foarte buna, pentru ca ar putea reprezenta, din nou teoretic, inceputul dur al luptei cu coruptia care sufoca tara vecina.

Si fara acest demers radical nu cred ca R. Moldova are vreo sansa nu numai de integrare in UE, dar si de a-si croi drumul spre bunastare.

Si vorbim despre o tara profund traumatizata, in care miliardul de dolari disparut din sistemul bancar reprezinta doar un varf de iceberg pentru coruptia sistemica, poate chiar mai teribila decat in Romania pentru ca este una de tip sovietic.

Dar este acesta cu adevarat inceputul sau numai o perdea de fum, un cap aruncat unei multimi periculos de furioase care avea nevoie de satisfactie pentru a nu exploda? Mi-as dori sa fie prima varianta, ma tem ca este cea de-a doua.

Sa ne amintim cazul Adrian Nastase din Romania. Si noi credeam atunci ca vedem o minune, marea anticoruptie, lovitura letala incasata de sistem. Adrian Nastase reprezenta pentru multi Coruptia insasi. Eram atat de naivi!

Nu am nicio indoiala in privinta vinovatiei lui Adrian Nastase si poate ca nici macar nu a ajuns sa plateasca decat pentru detalii din ceea ce ar putea insemna adevarata sa statura penala. Dar dincolo de caderea spectaculoasa a fostului premier, facilitata de ura pe care o starnise chiar in interiorul propriului partid, anticorputia era inca o iluzie in Romania.

In spatele satisfactiei publice oferita de acest caz, DNA mai mult a baltit, dosare mari precum "Microsoft", "Pinalti" sau "mafia padurilor" au zacut prin sertare sau chiar au fost inchise, iar retelele de coruptie au proliferat. Anticoruptia inceputa cu Adrian Nastase a fost una mai putin decat insuficienta. A oferit satisfactie poporului care astepta tepele din Piata Victoriei, a racorit, dar nu a atins nici macar marginile sistemului ticalosit care de-abia acum sangereaza intr-adevar dureros.

De-abia acum incepem sa vedem adevaratele retele de coruptie, adevarata simbioza intre mafia politica si mafia afacerilor, preluata intacta de la un regim la altul fara nicio rezerva, vedem adevaratele spagi de milioane, nu de mii, cel mult zeci de mii.

Si cred ca exista o similitudine cu cazul Filat. Poate ca dl Filat este manjit, poate ca nu e. Dar e singurul sau cel mai mare? Vad ca i se imputa 60 de milioane din frauda bancara. E imens. Dar restul pana la 1 miliard? Adica sa cred ca dl Filat a devalizat singur sistemul bancar din R Moldova? Mi-e imposibil.

Rento Usatii, oligarhul care a ajuns primar in Balti, si care acum este dispus sa dea un Mercedes cadou politistului care-l aresteaza pe Filat, oare nu are nimic de explicat? Chiar usurinta sfidatoare a acestei recompense spune, in opinia mea, foarte multe despre dl Usatii.

Despre Vlad Plahotiuc, adevarata eminenta cenusie de la Chisinau, nimic? "Protagonistul esential al crizei in care se afla R. Moldova este Vlad Plahotniuc al carui nume nimeni nu s-a incumetat sa-l rosteasca", sustine editorialistul Ziarului National de la Chisinau, Petru Bogatu.

Si mai dur este analistul Vladimir Socor: "Consider ca este un gest de disperare din partea domnului Vladimir Plahotniuc, cu scopul de a-si mentine controlul asupra justitiei. Domnul Plohotniuc incearca sa ofere pur si simplu poporului un fel de cap al lui Motoc, in persoana domnului Vlad Filat. Demersul procurorului general in Parlament este cusut cu ata alba. A fost improvizat (...) pentru a schimba ordinea de zi, a schimba agenda politica in RM, a distrage, a deturna atentia de la faptul ca domnul Plahotniuc este stapanul sistemului si stapanul statului", a mentionat Vladimir Socor.

Oare ajuns intr-o situatie limita va avea dl Filat puterea sa faca dezvaluirile esentiale? Si daca le va face ele vor avea urmari? Vrea justitia de la Chisinau adevarul sau ofera o supapa de descarcare a tensiunilor?

Sunt sceptica in privinta autenticei independente a justitiei de la Chisinau. Procurorul general Corneliu Gurin este un personaj controversat, caruia deputata PLDM Maria Ciobanu ii spunea in fata acum ceva vreme: "Domnule Gurin toata lumea stie ca sunteti sluga lui Plahotniuc!".

Iar pana cand R. Moldova nu va avea o institutie cu duritatea si independenta probate inclusiv de rapoarte internationale ale DNA ma tem ca orice scenariu si orice suspiciune sunt posibile.

In plan politic, cred ca exista un mare pericol dupa caderea lui Vlad Filat: confiscarea discursului anticoruptie de catre fortele pro-ruse. Usatii, Dodon sunt in prima linie a celor care smulg fir cu fir parul din capul aruncat multimii al fostului premier Filat si incearca sa profite la maximul de moment. Sigur ca in Piata Marii Adunari Nationale sunt mii de oameni care cer anticoruptie de luni de zile. Dar ei nu se aud pentru ca presa din RM este controlata de pro-rusi si de Plahotniuc.

Asa ca, dragi basarabeni, ca om partit, dintr-o tara care a trecut prin multe miraje si manipulari pana sa ajunga la o autentica, probabil nici acum totala, anticoruptie, nu pot decat sa va recomand sa fiti lucizi si pretentiosi, sa puneti presiune pentru ca Filat sa reprezinte cu adevarat doar un inceput al unui urias demers de igienizare.

Cea mai mare greseala pe care ati putea sa o faceti ar fi sa va lasati manipulati de acest prim mare caz, sa va multumiti cu acest sacrificiu ritualic. Ceea ce trebuie sa vedeti este o justitie cu adevarat credibila care sa demanteleze retelele pana la varf, adica ceea ce Romania a inceput sa vada abia dupa 2013. Altfel nu vedeti de fapt decat o mare minciuna.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Vlad Filat retinut, #R Moldova anticoruptie, #Filat Plahotniuc Moldova , #Moldova