Iulian Fota, despre R.Moldova: E un joc de sah, conteaza cine joaca mai bine Interviu

Miercuri, 04 Noiembrie 2015, ora 08:40
4592 citiri
Iulian Fota, despre R.Moldova: E un joc de sah, conteaza cine joaca mai bine Interviu
Foto: captura YouTube / MAE Romania

R.Moldova este in primul rand o chestiune intre Rusia si Occident, afirma fostul consilier prezidential pentru securitate nationala Iulian Fota, care subliniaza faptul ca tara vecina este astazi mai importanta pentru Rusia decat in trecut, un razboi neputand fi exclus.

"E un joc de sah. Toate piesele sunt la vedere. Stim mizele, stim despre ce e vorba. Conteaza cine stie sah mai bine", a subliniat Iulian Fota, intr-un scurt interviu acordat Ziare.com.

Valeriu Strelet a prezentat demisia Guvernului din Republica Moldova - cine e premier interimar

Ce se intampla zilele acestea la Chisinau? Cum interpretati dvs caderea Guvernului Strelet?

Eu privesc caderea Guvernului de la Chisinau ca pe o demonstratie de forta a aripii antieuropene, antioccidentale. Guvernul care a avut ca si nucleu central partidul lui Filat a fost un guvern proeuropean. Parerea mea este ca toate acele decizii importante pe care Republica Moldova a putut sa le ia si sa le implementeze pentru apropierea fata de UE s-au datorat puterii si influentei fostului premier Filat si partidului sau.

Guvernul a cazut si acesta este momentul in care procesul de apropiere a R.Moldova de UE va fi diluat, mult incetinit, poate chiar oprit, in speranta reversarii lui. Nu va mai fi ce a fost pana acum.

Ramane sa vedem cum va arata noul guvern. Inevitabil, dupa parerea mea, aripa antieuropeana, prorusa va fi mult mai bine reprezentata, direct sau eventual prin intermediari, pentru ca in R.Moldova se lucreaza destul de mult prin intermediari. Nu in ultimul rand conteaza ce vrea si populatia. Totusi, nu vad Rusia avand bani sa plateasca pentru R.Moldova, sa o ajute sa treaca iarna.

Guvernul moldovean a fost demis: Reactia lui Klaus Iohannis

Romania ar trebui sa faca mai mult pentru a ajuta R.Moldova sa ramana pe drumul european? Cum comentati reactia presedintelui Iohannis, care s-a rezumat la un comentariu pe Facebook?

In momentul asta, e tot ce putem face - sa urmarim situatia de acolo si sa ne pronuntam de-abia cand se va contura noua situatie politica din R.Moldova. Daca erau lucruri de facut, trebuiau facute pana acum. Acum nu mai avem mare lucru de facut decat sa asteptam si sa vedem ce se intampla.

Republica Moldova este un stat suveran, independent. Drumul pe care ei vor sa il urmeze tine, in primul rand, de decizia lor si este responsabilitatea lor.

Nu am a face vreun repros presedintelui pentru ca este corecta atitudinea asta, de asteptare. E o alta discutie ce am fi putut face pana acum, dar nu mai are rost s-o purtam, mi se pare un pic cam tarziu.

S-a scris mult despre relatia dintre premierul Victor Ponta si PSD pe de o parte, si Vlad Plahotniuc de cealalta parte. S-au intalnit anul trecut, in septembrie, au semnat un protocol. Credeti ca pe aceasta linie s-ar putea face mai mult?

Eu cred ca oficialii romani trebuie sa aiba relatii cu toata lumea din R.Moldova. Un lucru pe care nu cred ca l-am facut bine pana acum este acela ca noi am impartit lumea din R.Moldova intre buni si rai si am actionat in consecinta, iar acum constatam ca cei pe care ii credeam buni nu sunt chiar atat de buni, si parerea mea e ca nici cei pe care ii consideram rai nu sunt chiar atat de rai.

Normal ar fi sa avem relatii pragmatice, de minima comunicare cu toata lumea, inclusiv cu comunistii lui Voronin si chiar cu Dodon sau Usatai. Putem avea si relatii bune cu cei care vor sa aiba relatii bune cu noi. Stiti cum se spune "intr-un tango e nevoie de doi". Dar imi aduc aminte perioada in care noi l-am izolat pe Voronin, plecand de la o ipoteza falsa dupa parerea mea, ca ar fi omul rusilor. Aceea a fost o greseala, asa cum o greseala e ca nu am avut un dialog mai substantial pana acum cu ceilalti.

Trebuie sa fim si pragmatici, nu numai idealisti in ceea ce facem. Parerea mea este ca pana la un punct s-ar putea negocia si discuta (dar depinde si de ei, bineinteles) si cu Dodon si cu ceilalti, inclusiv cu oamenii pe care ii consideram non-grata complet, cum sunt Furmuzal si altii, dar care si ei au interesele lor, obiectivele lor.

Suntem intr-o epoca de realpolitik. Idealismele, vise precum unirea nu-si mai au acum locul. Suntem obligati la pragmatism pentru a ne pastra un minim de influenta in R.Moldova.

Va referiti la declaratiile recente ale fostului presedinte Traian Basescu.

Ma refer la toate declaratiile din ultimile luni despre o posibila unire cu R.Moldova. Este o utopie si o forma de neadecvare la realitatile momentului. Obiectivul este de neatins in acest moment, nu poate fi realizat. Oricum, nimeni nu spune cum se poate face. Toti cei care vorbesc despre unire nu spun de fapt esentialul. Si eu as vrea sa vad unirea cu R.Moldova realizata, dar intrebarea mare nu e daca vrem unirea, ci cum o facem si daca poate fi facuta. Or, la intrebarile astea nu raspunde nimeni.

Valul de proteste de la Chisinau confirma: Unirea cu Romania - singura solutie la haosul de peste Prut

Basescu, despre unirea cu R.Moldova: Nu e problema de bani. Rusia nu va mai pleca de acolo (Video)

Traian Basescu, dupa demiterea guvernului de la Chisinau: Moldova are acum trei alternative

Ce se intampla acum in R.Moldova este si rezultatul unor presiuni facute de Rusia?

R.Moldova este in primul rand o chestiune intre Rusia si Occident. Cine stie istorie si se uita corect la istoria ultimilor 200 de ani, de cand Rusia a ajuns la frontierele noastre, vede ca R.Moldova sau Basarabia, indiferent cum vrem s-o numim, nu a fost niciodata o chestiune intre Romania si Rusia, ci intotdeauna a fost in primul rand o chestiune intre Rusia si Occident. Cand Napoleon ii propunea tarului Alexandru I ca pret al pacii teritoriile Valahiei si ale Moldovei, nu o facea intamplator.

De asta de multe ori rusii rad de noi, pentru ca ei stiu ca, de fapt, nu conteaza numai ce vor romanii, ci conteaza in primul rand ce vrea Occidentul vizavi de Rusia si R. Moldova.

Or, noi de multe ori nu intelegem asta. Ori suntem incompetenti, ori suntem iresponsabili.

Romania occidentala. Dubla presiune a Orientului

La Chisinau este doar o lupta interna, intre doua blocuri politice, sau e mai mult de atat?

Rusii ar fi incantati sa fie un guvern mult mai deschis si mai prietenos fata de ei. Nici n-ai putea sa te superi pe ei ca isi doresc asa ceva, asa cum si noua ne-a placut si ne-ar placea un guvern proeuropean la Chisinau. E o chestiune in natura lucrurilor, nu e nimic ascuns.

E un joc de sah. Toate piesele sunt la vedere. Stim mizele, stim despre ce e vorba. Conteaza cine stie sah mai bine.

Cum vi se par reactiile liderilor europeni fata de ceea ce se intampla la Chisinau? Europa stie "sah"?

Stie, dar intre pacea cu Rusia si o Moldova europeana, ce alegi? Teza mea este ca atata timp cat rusii au facut pana acum un razboi pentru Georgia, au facut un razboi pentru Ucraina, e greu de exclus scenariul asta. Trebuie sa ne temem de scenariul asta, pentru ca asta e Rusia astazi.

Repet ce am mai spus: pentru rusi, R.Moldova este astazi mai importanta decat in trecut, datorita evolutiilor din Ucraina. R.Moldova era secundara pentru Rusia acum 10 ani, astazi R.Moldova este mult mai importanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#Iulian Fota Moldova Rusia, #Iuliann Fota unire Moldova , #Moldova