Klaus Iohannis, un presedinte post-romantic. Sa nu pierdem Ucraina, alternativa e oribila! Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 05 Martie 2015, ora 07:57
10850 citiri
Klaus Iohannis, un presedinte post-romantic. Sa nu pierdem Ucraina, alternativa e oribila! Interviu
Foto: Twitter

Pragmatismul va ghida preferintele si interesele presedintelui Johannis in privinta Republicii Moldova. Nu mai exista atatea emotii, promisiuni neacoperite. Cotroceniul va apleca urechea cu multa atentie la mesajele dinspre Berlin in privinta Chisinaului, afirma politologul specializat in spatiul postsovietic, Octavian Milewski.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Octavian Milewski atrage atentia ca noul guvern Gaburici de la Chisinau este "solutia ideala pentru politica din spatele cortinei, atat de indragita de elitele post-sovietice", iar Republica Moldova "balteste": "Practic, dupa semnarea Acordului de Asociere la sfarsitul lunii iunie, in Moldova nu s-au mai produs reforme sau schimbari palpabile".

Octavian Milewski a contrazis teza potrivit careia Ucraina ar fi pierduta: "Unele voci din Romania promoveaza o retorica apocaliptica in privinta Ucrainei. Se creeaza impresia falsa ca deja colapsul Ucrainei e ca si decis si realizat. Putini isi pun problema cum poate Romania sa contribuie la sustinerea militara, politica si economica a Ucrainei. Inainte de a spune ca Ucraina e pierduta, ceea ce este o afirmatie falsa, ar fi bine sa facem ceva ca sa nu o pierdem cu adevarat".

Solutia premierului moldovean Chiril Gaburici a parut o surpriza din Romania. De ce dl Gaburici si nu dl Leanca, in conditiile in care echipele celor doi, una respinsa, cealalta investita, nu sunt fundamental diferite?

Cauzele reale nu au fost facute publice la momentul investirii Guvernului. Insa intre fostul ex-prim ministru Leanca si Vlad Filat au existat anumite disensiuni cu privire la leadership si stilul de a face politica. Cu alte cuvinte, Filat s-a simtit amenintat politic de succesul lui Leanca. In acelasi timp, nici Leanca nu a intarziat sa-si extinda in culise sursele de sustinere.

In timpul cat s-a aflat in fotoliul de prim-ministru, acesta a dovedit capacitatea de a sta la masa cu lideri ai altor partide si chiar de a ajune la anumite acorduri politice fara implicarea lui Filat. Leanca a fost victima propriului succes. Dovada este si discrepanta de experienta intre fostul si actualul premier. De aceasta data, cei care iau de facto deciziile in partidele de guvernare au optat pentru o figura cu totul apolitica.

Gaburici este in acelasi timp solutia de compromis in absenta auto-impusa a Partidului Liberal, care face un joc foarte miop si pe undeva anti-european. E un partid care repeta exact acelasi scenariu ca si raposatul PPCD al lui Iurie Rosca.

Avand nevoie de votul comunistilor, PLDM si PD au recurs la solutia transpartinica numita Chiril Gaburici. Un tehnocrat, fara influenta politica, deloc charismatic, fara o retea de influenta politica proprie in afara de clasicul cumetrism moldovenesc. E solutia ideala pentru politica din spatele cortinei, atat de indragita de elitele post-sovietice.

Cat de solid este Cabinetul Gaburici?

Este un guvern mai slab decat precedentul, daca ar fi sa ne orientam dupa sustinerea politica de care se bucura in Parlament. Oficial, partidul comunistilor nu este in coalitia de guvernare, insa Guvernul si, mai ales, premierul au fost investiti cu ajutorul comunistilor.

Exista anumite afinitati personale intre premierul Gaburici si unii lideri comunisti. Guvernul se va mentine la guvernare atata timp cat va exista un interes comun PLDM-PD si PCRM de a-l sustine.

Asa cum clasa politica moldoveneasca, in mare parte, este sudata de interese de scurta durata pe baza unor mici sau mari intelegeri de afaceri, e posibil ca Guvernul Gaburici sa fie mai longeviv decat ne asteptam. Cu siguranta, comunistii au 'omul lor' in guvern, insa putea fi mai rau pentru fortele pro-europene.

Coalitia ar fi putut sa si piarda alegerile, iar in actualul algoritm politic Moldova are un guvern cu care se poate sta la masa atat la Bruxelles, cat si la Bucuresti, Varsovia sau Berlin. Ce se intampla daca Guvernul era format de comunisti, socialistii lui Dodon si 'patriotii' lui Usatii?

Care sunt cele mai mari pericole in acest moment pentru noul cabinet si R. Moldova?

Pericolele sunt aceleasi: coruptia, oligarhizarea, osmoza elitelor pro-occidentale cu cele pro-estice in virtutea unor interese egoiste de scurta durata. Practic, dupa semnarea Acordului de Asociere la sfarsitul lunii iunie, in Moldova nu s-au mai produs reforme sau schimbari palpabile. In afara de inertia unor proiecte de infrastructura, initiate cu unul-doi ani in urma, totul balteste.

Politica institutionala este un dezastru cu incetinitorul. Politica de recrutare a functionarilor si de atragere a tinerilor bine scoliti este un miraj. Unii functionari europeni se plang in culise ca nu au cu cine sta la masa de discutii sau negocieri. Nu exista viziune pentru ziua de maine, nu exista vointa pentru schimbare si idei noi.

In ultimele luni, inflatia a luat amploare in parte din cauza unor actiuni speculative pe piata monetara, iar daca Guvernul nu va lua masuri drastice de lupta impotriva speculatiilor din sistemul bancar si implicatiilor pe care le are asupra populatiei, atunci va trebui sa ne pregatim pentru un scenariu care a mai avut loc in 2000-2001.

Cum comentati rezultatele vizitei lui Klaus Iohannis in R. Moldova?

Klaus Iohannis pare a fi un presedinte 'post-romantic' in relatia cu R. Moldova. S-a simtit si in discursul sau. Nu mai exista atatea emotii, promisiuni neacoperite. Exista o genuina dorinta de a ajuta R.Moldova in parcursul european, in europenizare, modernizare, in general crearea unui stat functional in stanga Prutului.

Practic, agenda este aceeasi, dar fara excese retorice despre calitatea romanismului basarabean. Cotroceniul va apleca urechea, cred, cu multa atentie la ce mesaje vor veni dinspre Berlin in privinta Chisinaului. Asadar, pragmatismul va ghida preferintele si interesele presedintelui Iohannis in privinta Moldovei.

Un aspect crucial este si modul in care Cotroceniul va sti sa lucreze intr-o voce cu Palatul Victoria si pe proiecte concrete in R.Moldova. Trebuie sa mentionam sincer ca, din punct de vedere al rezultatelor, nu Traian Basescu si guvernele agreate de domnia sa au livrat pe directia R. Moldova in ultimii ani, ci Guvernul Ponta.

Indiferent de culoarea politica a Executivului, ambele palate vor trebui sa actioneze consensual si complementar in R.Moldova, daca doresc sa nu piarda avantajele obtinute cu atata greu in ultimii ani.

Traian Basescu lasa sa se inteleaga recent ca dl Iohannis ar fi prea putin implicat in soarta R.Moldova: "E bine ca s-a dus Iohannis acolo, dar agenda trebuia sa fie mult mai puternica". Ce ar trebui si ar putea sa faca mai mult actualul presedinte?

Haideti sa pornim de la realitatea ca Traian Basescu nu mai este presedinte. Chiar daca a trasat politica externa a Romaniei pentru 10 ani, ex-presedintele Basescu nu mai este in masura sa-i formeze agenda presedintelui Johannis. Nu tot ce a spus sau facut fostul presedinte a contribuit la parcursul european al Moldovei.

Agenda lui Klaus Iohannis este inca in formare, insa va fi probabil mult mai realista. O 'agenda puternica' a presedintelui Iohannis va depinde intotdeauna si de calitatea interlocutorilor de la Chisinau. Daca e ceva ce provoaca cu adevarat antipatie la Chisinau, atunci acesta este tonul patronal pe care, ce-i drept cel mai adesea in culise, Bucurestiul l-a adoptat fata de elitele de la Chisinau.

Klaus Iohannis pare a fi inteles aceasta greseala. Mesajul principal a si fost ca: salvarea R.Moldova depinde doar de cetatenii moldoveni si guvernantii de la Chisinau.

Si tot Traian Basescu spunea ca Ucraina este pierduta. Este situatia atat de grava chiar si dupa acordul de la Minsk?

Ucraina nu este pierduta. Dar este intr-o situatie foarte precara. Acordul de la Minsk este doar un repaos pentru regrupare si pregatirea unei noi ofensive din partea Moscovei.

In general, unele voci din Romania promoveaza o retorica apocaliptica in privinta Ucrainei, fie din ignoranta, fie din rea intentie, fie din dorinta de a fi senzationali. Se creeaza impresia falsa ca deja colapsul Ucrainei e ca si decis si realizat. Putini isi pun problema cum poate Romania sa contribuie la sustinerea militara, politica si economica a Ucrainei.

Da, Ucraina este in stare de razboi, cu o economie diminuata, cu rezerve monetare minime, cu sute de mii de refugiati si deplasati intern, cu 15% din teritoriu distrus si/sau sub ocupatie ruseasca.

Romania a demonstrat o sustinere politica a Ucrainei fara precedent in ultimul an. Insa se pune problema intentiilor post-retorice. Ce poate oferi Romania in termeni militari, economici, de infrastructura si conectivitate sociala? Structural, relatiile romano-ucrianene nu au evoluat prea mult.

Numaram acelasi numar nul de proiecte comune de infrastructura spre exemplu. Conectivitatea de transport terestru sau aerian intre Bucuresti si Kiev este nula. Din punct de vedere al transportului de pasageri, Odessa, care e la 110 km de frontiera cu Romania, este accesibila doar prin Chisinau.

Schimbul comercial este inca minim. Doua state UE - Polonia si Lituania - sunt in proces de formare a unui batalion militar comun cu Ucraina. Romania, vecinul cu cea mai extinsa frontiera cu Ucraina, lipseste. Exemplele pot continua.

Inainte de a spune ca Ucraina e pierduta, ceea ce este o afirmatie falsa, ar fi bine sa facem ceva ca sa nu o pierdem cu adevarat. Alternativa e oribila.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iohannis Moldova, #guvern Gaburici Chisinau, #Ucraina Romania , #Moldova