Ziare.com

Igor Dodon e in slujba Rusiei si nu respecta Constitutia. Unionismul nu poate fi interzis prin lege - Interviu

de Camelia Badea
Sambata, 02 Septembrie 2017, ora 08:50

   

Igor Dodon e in slujba Rusiei si nu respecta Constitutia. Unionismul nu poate fi interzis prin lege - Interviu
Declaratiile ofensatoare ale presedintelui Igor Dodon la adresa unionistilor din Republica Moldova arata ca se teme de ei, spune Ana Gutu, prim-vicepresedinte al Partidului Unitatii Nationale, in opinia careia presedintele Dodon a incalcat de mai multe ori Constitutia, putand fi supus unui "impeachment de toata frumusetea".

Reactia vine dupa ce presedintele R. Moldova a declarat ca vrea unionismul interzis prin lege pentru ca "cine sustine unirea cu Romania e tradator, dusman".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, prof.dr. Ana Gutu spune ca unionismul nu poate fi interzis prin lege dincolo de Prut, explica ce ar trebui sa se intample pentru ca Unirea sa se produca si sa fie acceptata de comunitatea internationala si puncteaza cele "trei actiuni economice care constituie cheia succesului pentru a lichida frontiera intre frati".

Doctor in filologie romanica, Ana Gutu este deputatul care a obtinut la Curtea Constitutionala inlocuirea "limbii moldovenesti" cu limba romana si totodata liderul de partid care a pledat la Washington in favoarea Unirii.


In calitate de prim-vicepresedinte al unui partid unionist, ce raspuns ii dati presedintelui Igor Dodon, care i-a numit tradatori pe unionisti?

Igor Dodon este produsul trecutului nostru sovietic, care, doreste sa perpetueze politica de deznationalizare, fiind in serviciul unui alt stat - Rusia, sfidand bunul simt si facand sluj in fata lui Putin, prin injosirea propriului popor si renegarea radacinilor sale nationale romanesti.

Declaratiile ofensatoare la adresa unionistilor demonstreaza o data in plus ca cei de-alde Dodon se tem de unonisti, si, mai cu seama, intuiesc inevitabilul - Unirea Republicii Moldova cu Romania. De aici decurge agresivitatea si limbajul suburban al lui Dodon.

Dar, acesta nu poate interzice prin lege unionismul, deoarece Unirea Republicii Moldova cu Romania este consfintita in Declaratia de Independenta a Republicii Moldova, care face corp comun cu Constitutia, iar Dodon a jurat cu mana pe ea.

De fapt, Dodon nu respecta Constitutia, ea nu exista pentru el. Toate actiunile sale de pana acum au mers la "cosul" de incalcari ale Constitutiei, destul de plinut pentru un impeachment de toata frumusetea.

Cati lideri de marca si cate partide din R.Moldova sustin la ora actuala unirea cu Romania? Ce mai arata sondajele cu privire la curentul unionist?

Trebuie sa mentionam ca unionismul ia amploare si este imbratisat de mai multe entitati politice din Republica Moldova. Voi numi Partidul Unitatii Nationale (cu fosta denumire "Dreapta", fondat in 2015 de subsemnata si un grup de unionisti), Partidul Liberal (actualmente reprezentat in Parlamentul Republicii Moldova, dar macinat de scindari interne) si Partidul National-Liberal.

Ar fi bine ca aceste trei entitati sa gaseasca limba comuna pentru a face fata impreuna alegerilor parlamentare din 2018, in vederea accederii in Parlament a unui grup parlamentar unionist puternic. Acest grup parlamentar unionist va avea o misiune clara - sa contribuie plenar la realizarea Unirii Republici Moldova cu Romania, asumandu-si deschis, punctual si responsabil acest deziderat.

Sondajele de ultima ora arata ca numarul unionistilor este in crestere, inclusiv din contul "pro-europenilor dezamagiti". Ba mai mult, optiunea unionista a devenit populara si printre minoritatile nationale: o parte din rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari - inteleg foarte bine ca Unirea Republicii Moldova cu Romania le va aduce doar beneficii.

Procentul unionistilor se ridica la 23-25%, iar unele sondaje, incluzand si unionistii "oportunisti economici", dau cifra de 35-40%.

In alegerile parlamentare din 2018 va fi nevoie de o coagulare serioasa a optiunilor unioniste, iar aceasta coagulare poate fi realizata in jurul unui lider unionist carismatic, popular printre romanii din Republica Moldova. Acest lider este Traian Basescu - politicianul cel mai popular printre cetatenii de aici (dupa Putin, din pacate, conform sondajelor). Mai mult, Traian Basescu va absorbi voturile cetatenilor, care nu neaparat sunt unionisti declarati. La alegerile parlamentare din Romania PMP in frunte cu Traian Basescu a acumulat in Republica Moldova peste 60% de voturi, este o cifra impresionanta.

Contam pe faptul ca Partidul Unitatii Nationale, in frunte cu Traian Basescu, va deveni forta motrice a unionistilor in alegerile parlamentare care vor avea loc in Republica Moldova in 2018.

Zilele trecute, Partidul Actiune si Solidaritate a depus o plangere penala pe numele presedintelui Dodon, acuzandu-l ca este "vasalul lui Putin". Dvs credeti ca Igor Dodon poate fi acuzat ca si-a tradat tara?

Personal, cred ca Dodon a depasit demult linia rosie, prin incurajarea separatismului (discurs public agresiv cu sustinerea "eroilor" actiunilor militare rusesti impotriva Republicii Moldova din 1992), semnarea aderarii Republicii Moldova in calitate de observator la Uniunea Vamala (fara a consulta parlamentul si guvernul) s.a.

Dar, depinde de organele judiciare cum vor trata aceste actiuni si daca vor fi abile in a porni o ancheta penala impotriva lui Dodon. Spun anume abile, caci abilitate sunt.

Ce alte schimbari legislative grave au fost sau sunt pe cale sa fie introduse in legatura cu limba romana sau cu materia predata in scoli, de exemplu?

Intentiile lui Dodon de a interzice unionismul, de a introduce disciplina Istoria Moldovei in scoli sau de a ataca limba romana nu pot fi soldate cu un rezultat pozitiv pentru el, deoarece orice modificare a legilor se face in Parlament, iar actuala majoritate, oricat de blamabila ar fi ea (coruptie, traseism, interese materiale etc), nu va face asa ceva.

Dodon poate sa-si atinga scopurile sale doar avand o majoritate confortabila in Parlament, fapt care nu cred ca se va realiza in 2018. Dodon utilizeaza aceasta retorica agresiva pentru electoratul sau, mentinandu-l in zona sa, dar el este constient ca atributiile sale de moment nu-i vor permite sa indeplineasca nicio promisiune electorala.

Ce semnale aveti din partea liderilor europeni si americani cu privire la proiectul Unirii? Centenarul ar fi un bun prilej pentru ca unionistii sa castige adepti? Daca da, cum?

In 2016, fiind in fruntea partidului unionist Dreapta, am intreprins vizite in institutiile europene si nord-americane, am pus in discutie problema Unirii Republicii Moldova cu Romania, inclusiv pentru prima data la Departamentul de Stat al SUA.

Ni s-a dat foarte clar de inteles ca Unirea celor doua state romanesti depinde in exclusivitate de ele - deci, in momentul in care Unirea se voteaza in Parlamentul de la Chisinau, sunt sigura ca, in timp de o ora - maxim doua, ea se voteaza in ambele camere ale Parlamentului Romaniei. Iar institutiile internationale vor lua act de acest fapt implinit.

Centenarul Unirii trebuie sa devina nu doar o suita de evenimente culturale, ci si politice, dar mai ales - economice. Prezenta Romaniei in Republica Moldova ia amploare - sute de milioane de euro, non-rambursabili, au fost investiti in institutii scolare, teatre, camine culturale etc, dar, mai este loc pentru mai bine.

Mi-as dori ca in 2018 sa demareze constructia autostrazii Chisinau-Bucuresti, sau a unor linii de tren rapid Chisinau-Bucuresti, Chisinau-Timisoara, Chisinau-Cluj. Sa fie finalizata si lansata interconexiunea energetica (gaze naturale, energie electrica). Spatiul informational romanesc sa treaca Prutul - generos si neconditionat! Sunt trei actiuni economice, care constituie cheia succesului pentru a lichida frontiera intre frati.

Asa sa ne ajute Dumnezeu, sa punem umarul cu totii la marea opera a Unirii Neamului Romanesc!


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3007 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cele doua tari surori

Daca nu vor fi alegeri in doua tururi, partidul socialistilor rusesc va fi pe primul loc si va avea peste 60 din 101 parlamentari. Uniunea Europeana poate acorda sume de bani pentru constructia de drumuri, cai ferate, poduri intre cele doua tari. Procentul unionistilor este insuficient (25-30%).

 

Ha! Dodon face ce poate sa primeasca pensie KGB dupa ce iese din

politica. Nu trebuie lasat sa-si faca de cap... probabil va fugi la Moscova sub protectorat dupa ce-si face lucrarea marsava pt seful lui Putin.

 

DDC 0373 / Republica Moldova, Romania, coruptia si contextul politic

In ce priveste sustinerea lui Traian Basescu pe scena politica din Republica Moldova, ar trebui sa se inteleaga si dincolo de Prut ca, din punct de vedere politic, Traian Basescu nu prea mai are viitor. Singurul lui atu politic in Romania, in momentul de fata, este discursul pro-unionist, faptul ca are in Miscarea Populara citiva basarabeni si faptul ca votantii basarabeni nu prea cunosc de pe scena politica romaneasca o alta persoana care i-ar putea reprezenta. Acesta este si motivul pentru care unii oameni politici din Republica Moldova au ales sa-l sustina pe Basescu.

Aceasta situatie trebuie sa se schimbe, nu atit pentru ideea de unionism in sine, ci pentru faptul ca Basescu nu mai reprezinta un actor politic important in Romania. Ce trebuie sa se inteleaga in Republica Moldova este ca persoanele care au probleme cu justitia, nu au ce sa mai caute in politica, fie ei din Republica Moldova sau Romania. Este nevoie de curatarea scenei politice de corupti. In Romania, populatia s-a distantat de Traian Basescu ca urmare a faptului ca Basescu COMBATE lupta aniticoruptie (pe care chiar el a sustinut-o anterior). Aceleasi motive sint valabile si pentru basarabeni. Daca in Republica Moldova, populatia nu-i mai suporta pe coruptii locali, de ce i-ar accepta pe cei care au probleme de coruptie in Romania ?

In ce priveste celelalte partide din Romania, acestea nu sint anti-unioniste, ci rezervate in atitudine, fiind cunoscut contextul politic complicat. Prin urmare perceptia pe care o are populatia din Republica Moldova in ce priveste aceste partide, trebuie sa tina cont de acest aspect. O mai buna cunoastere a problematicii politice din ambele tari ar fi utila, problemele fiind de tipologii similare in multe cazuri.

In momentul de fata, trebuie inteles in ambele tari, ca principala problema care trebuie rezolvata este coruptia. Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie in prim plan.

In ambele tari problemele economice si politice sint mari si toata atentia ar trebui sa se concentreze asupra rezolvarii acestor probleme. Abordarile conflictuale trebuie descurajate si combatute. TOATE/ORICARE etniile/etnie... din Republica Moldova sau Romania trebuie sa dea o mina de ajutor in lupta impotriva coruptiei, pentru ca, coruptia, este un flagel care dauneaza in mod extrem ambelor societati.

Probleme cu partide sau persoane care actioneaza impotriva interesului national/public si impotriva constitutiei avem in ambele tari si aceste probleme trebuie rezolvate in primul rind.

Relatiile dintre Romania si Republica Moldova, trebuie gestionate strict de catre cele doua tari, fara a fi insa ignorate interesele statelor care au interese in regiune, in scopul de a fi mentinuta stabilitatea regionala.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor