Liderul unionistilor, despre protestul oprit de jandarmi: S-a aplicat o dubla masura, dar ne-am atins scopul

Luni, 24 Octombrie 2016, ora 19:05
2683 citiri
Liderul unionistilor, despre protestul oprit de jandarmi: S-a aplicat o dubla masura, dar ne-am atins scopul
Foto: Facebook / Iulia Modiga

George Simion, liderul Platformei Actiunea 2012, considera ca jandarmii au aplicat "o dubla masura" in cazul marsul pentru Basarabia din weekend, in conditiile in care in Bucuresti au avut loc numeroase mitinguri neautorizate in ultimul timp.

Contactat de Ziare.com dupa conferinta de presa sustinuta luni de ministrul de Interne, George Simion a facut cateva precizari, in conditiile in care organizatorii marsului unionist au fost acuzati ca nu au respectat autorizatia primita si au premeditat innoptarea in Piata Universitatii.

Intrebat de ce a fost ales acest moment pentru organziarea marsului, in conditiile in care si in Romania, si in Republica Moldova sunt campanii electorale, George Simion a raspuns: "Nu are rasunet in Republica Moldova, din cate ne dam noi seama, asa ca nu ar trebui sa se agite lumea pe subiectul asta. Noi in fiecare an am organizat Marsul pentru Basarabia in luna octombrie, cand vin studentii in Bucuresti. Acum ne-am propus ca subiectul reunirii sa fie asumat de partidele din Romania".

Liderul Actiunea 2012 a vorbit si despre faptul ca impreuna cu alti organizatori i-a indemnat pe participanti sa porneasca dinspre Piata Victoriei inspre Piata Universitatii, cu toate ca nu exista aprobare de la autoritati in acest scop, lucru subliniat de ministrul de Interne, care a afirmat ca a existat o deturnare intentionata de la traseu.

"Noi am indemnat lumea sa mearga pe Calea Victoriei, ne asumam asta. Nu era traficul oprit? Haideti sa luam toate mitingurile care se organizeaza in Bucuresti si nu au trafic oprit, nu au nicio notificare la Primarie, nu sunt autorizate, nu au nimic. Noi am facut pasii astia legali, asa am depus cerere de prima oara - am notificat Primaria ca vom reveni la Piata Universitatii. Nu am deturnat nimic, asta era de la inceput. De ce nu ne-a dat Primaria Capitalei aprobare? Pentru ca voia sa politizam marsul asta, sa reiasa ca suntem impotriva domnului Ciolos. Cu o saptamana inainte am fost la Primarie, am facut si o conferinta de presa.

Noi consideram ca puteam sa ajungem foarte bine in Piata Universitatii si sa fim amendati in caz ca incalcam o lege. La protestul impotriva lui Gabriel Oprea cine a fost amendat? Si la multe altele? Este o dubla masura care s-a aplicat. Faptul ca eu si colegi de-ai mei organizatori am fost extrasi din randul manifestantilor a facut ca mitingul sa se termine in Piata Victoriei. Practic, au stricat mitingul prin amendarea si ducerea noastra la duba, si au distras atentia de la scopurile propuse de noi initial", a explicat George Simion.

Reamintim insa ca ministrul de Interne a explicat luni ca traseul manifestatiei a fost discutat si stabilit in sedintele comisiei de Avizare a adunarilor publice din 10 si 12 octombrie, la care a participat si un viceprimar al Capitalei: "In ambele cazuri a fost foarte clar indicat organizatorilor, fara niciun echivoc, ca nu li se permite intoarcerea si uitilizarea Pietei Universitatii".

Mai mult, Tudorache a subliniat ca, pe langa faptul ca pe Calea Victoriei nu fusese traficul inchis si "intrarea pe carosabil ar fi pus in pericol siguranta celor prezenti", in Piata George Enescu era aprobat dinainte un festival de muzica, iar legea interzice clar intersectarea a doua manifestari publice.

In ceea ce priveste ramanerea peste noapte in corturi asezate in Piata Universitatii, George Simion ne-a declarat ca "era o actiune pregatita. Noi ne asumam lucrurile pe care le facem. Nu cred ca au fost probleme".

Afla mai multe despre editia din acest an a Marsului pentru Basarabia dintr-un fotoreportaj Ziare.com.

Intrebat ce a obtinut pana la urma Actiunea 2012 dupa acest weekend, George Simion a declarat ca a fost atins scopul propus: acela ca reunirea Romaniei cu Republica Moldova sa fie un obiectiv asumat de partidele care candideaza la scrutinul din 11 decembrie.

"Sunt 7 partide dintre cele care vor sa candideze la alegerile din 11 decembrie, am discutat cu 6 dintre ele. Cu PNL nu am discutat, pana acum nu ne-au contactat (...)

Toate partidele ne-au dat garantia ca daca cetatenii Republicii Moldova vor unirea, vor vota in Parlamentul Romaniei o declaratie de unire cu Republica Moldova, in perspectiva urmatorilor ani. Vom pastra legatura cu persoanele desemnate sa includa in programele lor aceste lucruri si sa avem acorduri semnate cu fiecare partid in parte.

Noi consideram ca am reusit in actiunea pe care ne-am propus-o, care a continuat si duminica, si ne-am atins scopul: asumarea de catre clasa politica a subiectului reunirii", a mai spus liderul unionistilor.

Citeste si "Unionismul strazii sau unionismul de stat?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#George Simion jandarmi mars unire , #Moldova