Ziare.com

Limba romana, limba oficiala in R. Moldova: Daca Parlamentul nu schimba Constitutia, poate fi dizolvat

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 17:23

   

Limba romana, limba oficiala in R. Moldova: Daca Parlamentul nu schimba Constitutia, poate fi dizolvat
Parlamentul Republicii Moldovei trebuie sa modifice Constitutia, astfel "va fi pasibil" de dizolvare, potrivit deputatului Valeriu Munteanu. Curtea Constitutionala din Moldova a decis, joi, ca limba romana va deveni limba oficiala.

"Hotararea de astazi este una istorica pentru ca nu poate fi anulata sau neglijata. Curtea Constitutionala poate sa oblige Parlamentul sa modifice art. 13 din Constitutie. Daca Parlamentul nu va face acest lucru, atunci va fi pasibil de dizolvare.

Nu exista nicio putere in stat care poate sa faca anarhie. Parlamentul este suveran, dar poate actiona doar in limitele Constitutiei. Curtea a spus foarte clar ca trebuie modificata Constitutia pentru ca intra in contradictie cu Declaratia de Independenta", a declarat Munteanu, pentru Unimedia.

In varsta de 33 de ani, Munteanu a fost ales deputat in Parlamentul Republicii Moldova in luna noiembrie 2009, el fiind membru al Partidului Liberal. Munteanu este unul dintre cei doi parlamentari liberali, alaturi de Ana Gutu, care au sesizat Parlamentul sa modifice Constitutia si sa o aduca in concordanta cu Declaratia de Independenta.

Pentru ca art. 13 din Constitutie sa fie modificat, iar limba romana sa devina limba oficiala in Republica Moldova, este nevoie de 67 de voturi in Parlamentul de la Chisinau.

Decizie istorica: Limba romana, limba oficiala in Republica Moldova

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a decis, joi, ca limba romana va deveni limba oficiala.

Potrivit deciziei CC a Republicii Moldova limba romana este limba de stat a R. Moldova, deoarece acesta este termenul precizat in Declaratia de Independenta a tarii. Decizia a fost anuntata in jurul orei 16.00 de catre presedintele CC, Alexandru Tanase. Decizia va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1514 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Limba romana, limba oficiala in R. Moldova

Faceti-o, bre, oficiala si la Ziare.com

 

Dupa Voronin..

Limba oficiala dupa acest tovaras trebuie ea fie limba moldoveneasca vorbita in ruseste.
Dupa comunistii din Basarabia limba romana ar trebui eradicata in etape. Prma etapa limba moldoveneasca iar a doua limba rusa.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor