Lista lui Ciolos pentru Puterea de la Chisinau pe model Barroso catre Ponta in 2012 (Video)

Sambata, 30 Ianuarie 2016, ora 17:55
3476 citiri
Lista lui Ciolos pentru Puterea de la Chisinau pe model Barroso catre Ponta in 2012 (Video)
Foto: Guvernul Romaniei

Premierul Dacian Ciolos i-a trimis, sambata, o scrisoare omologului sau din Republica Moldova, Pavel Filip.

Scrisoarea detaliaza continutul discutiilor avute la Bucuresti, in urma cu cateva zile, in legatura cu acordul de imprumut dintre Romania si Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, scrisoarea reafirma sprijinul Romaniei pentru Republica Moldova si cetatenii sai si indeamna la un dialog civic intre autoritati si reprezentantii societatii civile.

Romania ajuta Chisinaul cu bani sa iasa din criza, dar Ciolos pune si conditii

Scrisoarea detaliaza aspecte cheie prin care autoritatile de la Chisinau vor reconfirma dorinta de reformare a statului, permitand accesarea imprumutului acordat de catre Romania.

Aceasta lista aminteste de cea transmisa in vara lui 2012 de fostul sef al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, premierului roman de atunci, Victor Ponta, prin care forul european dorea ca tara noastra sa continue respectarea standardelor europene.

Ce i-a cerut Barroso lui Ponta - fara ordonante, fara gratieri si fara schimbari la DNA (Video)

Lista lui Ciolos

"Tin sa va asigur, inca o data, ca Romania este si va continua sa fie alaturi de Republica Moldova. Intelegem seriozitatea situatiei economice si implicatiile asupra stabilitatii Republicii Moldova si bunastarii cetatenilor sai. In egala masura, suntem convinsi ca rezolvarea problemelor actualitatii nu poate sa se produca fara un dialog constructiv intre fortele politice si o relansare solida, sustenabila si credibila a reformelor asumate de Republica Moldova in parcursul sau european", isi incepe Ciolos scrisoarea.

Premierul roman arata ca tara noastra este dispusa sa ofere sprijinul necesar Republicii Moldova, "intr-o maniera structurata si graduala, in conexiune cu eforturile intreprinse la Chisinau pentru asumarea si aplicarea reformelor democratice, economice si institutionale".

Premierul moldovean, la Cotroceni: Poate este guvernul ultimei sanse pentru clasa politica din Moldova

Ciolos arata ca pentru crearea conditiilor necesare transferarii primei transe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, este necesar ca autoritatile Republicii Moldova sa intreprinda, in termenul cel mai scurt, actiuni decisive care sa asigure urmatoarele:

- Prioritizarea clara a implementarii Agendei de Asociere Uniunea Europeana-Republica Moldova.

- Un proces transparent si credibil care sa duca la numirea neintarziata a Guvernatorului Bancii Nationale, cu respectarea criteriilor de profesionalism si integritate si care sa contribuie la recredibilizarea BNM, ca institutie independenta si responsabila, capabila sa asigure politici bancare prudente. O atentie deosebita trebuie acordata procesului de audit al bancilor importante din Republica Moldova.

- Invitarea la Chisinau a unei misiuni a Fondului Monetar International a fost un pas important. Acum este esentiala stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cat mai repede posibil. Foaia de parcurs ar trebui sa includa masurile cerute de FMI ca pre-conditii si un calendar de negocieri menit sa conduca la convenirea la nivel tehnic a termenilor (staff level agreement) unui aranjament financiar cu Fondul.

- Initierea unui pachet legislativ pentru imbunatatirea mediului de afaceri, in baza unui proces de consultare transparenta a societatii civile si a reprezentantilor mediului de afaceri.

- Lansarea unei analize sistemice a vulnerabilitatilor din sistemul bancar si fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Bancii Nationale, asigurarea transparentei actionariatului si tranzactiilor din sistemul bancar, contracararea spalarii banilor si a transferurilor prin circuite nereglementate.

- Prezentarea unui plan de actualizare si aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justitiei si a Strategiei Nationale Anticoruptie, inclusiv o evaluare a performantei Procuraturii si Centrului National Anticoruptie. Aducerea la zi a cadrului legal anticoruptie, in vederea consolidarii si integrarii lui. Adoptarea si implementarea pachetelor legislative privind reforma procuraturii, respectiv sistemul de integritate (reforma Comisiei Nationale de Integritate, controlul averilor, notiunea de conflicte de interese si o institutie puternica de implementare) ar ilustra vointa politica de reforma asteptata de cetatenii Republicii Moldova si de partenerii internationali.

- Consultarea si conlucrarea stransa cu reprezentantii societatii civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele mentionate mai sus.

Ciolos incheie aratand ca aceste recomandari de masuri vor asigura "premisele necesare pentru consolidarea stabilitatii Republicii Moldova si pentru transferarea sprijinului financiar al Romaniei. Vor asigura, de asemenea, premisele relansarii parteneriatelor Republicii Moldova cu alti parteneri internationali si financiari".

Pana la acel moment, in spiritul abordarii graduale discutate, la nivelul Guvernului Romaniei vor fi luate masurile necesare pentru conturarea unui ajutor de urgenta (umanitar) pentru Republica Moldova, respectiv pentru intensificarea cooperarii sectoriale si relansarea unor proiecte strategice.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ciolos conditii premier Moldova, #Ciolos Filip conditii ajutor Romania , #Moldova