Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

MAE moldovean: Moscova si Chisinaul au pozitii convergente pe conflictul transnistrean

Marti, 07 Iunie 2011, ora 00:02
1010 citiri
MAE moldovean: Moscova si Chisinaul au pozitii convergente pe conflictul transnistrean

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov are o abordare traditionala de promovare a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, iar partea rusa confirma o serie de pozitii-cheie convergente cu abordarile R. Moldova, arata un comunicat al MAE de la Chisinau.

Potrivit Ministerului de Externe al Republicii Molodva, este necesara reluarea negocierilor oficiale in formatul 5+2 axate pe elaborarea statutului juridic special al regiunii transnistrene cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova.

"Consideram ca procesul de negocieri trebuie sa se desfasoare astfel incat sa fie evitate greselile admise in trecut. Confirmand prezenta tuturor premiselor interne si externe necesare, autoritatile de la Chisinau pledeaza pentru reluarea neintarziata a negocierilor oficiale bazate pe principii si norme general recunoscute si intr-o atmosfera constructiva", se afirma in comunicat.

Tiraspolul si Chisinaul trebuie sa renunte la pozitiile lor radicale, iar Transnistriei trebuie sa i se acorde un statut special, pentru ca nici ideea independentei Transnistriei, nici cea a Moldovei ca stat unitar nu-si gasesc sprijin international, a declarat duminica ministrul rus de externe.

"Organizam la 21 iunie, la Moscova, o intalnire in format 5+2 (Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si OSCE, plus UE si SUA ca observatori), unde toate partile sunt asteptate si unde am dori sa declaram fara echivoc ca relansam procesul politic", a declarat Serghei Lavrov intr-un interviu pentru postul de radio Eho Moskvi.

Tiraspolul si Chisinaul trebuie sa renunte insa la pozitiile lor extreme si radicale, care impiedica reglementarea transnistreana, a spus ministrul rus de externe. "Daca moldovenii zic: 'Nu vom negocia decat pe baza legii din 2005 referitoare la statul unitar', Tiraspolul nu va ezita sa dea replica: 'Si noi, cei de pe partea stanga (a Nistrului - n.r.), nu vom vorbi decat plecand de la referendumul (...) cu privire la independenta noastra' ", a spus seful diplomatiei de la Moscova. "Trebuie sa se renunte la aceste pozitii extreme", a pledat Lavrov.

Consultari informale in formatul 5+2 privind conflictul transnistrean au avut loc la inceputul lunii aprilie la Viena, insa nu s-a ajuns la un acord in vederea reluarii negocierilor oficiale, in pofida asteptarilor exprimate de Chisinau. Negocierile oficiale in formatul 5+2 sunt blocate din 2006, dupa ce Transnistria a refuzat sa mai participe. Analistii considera ca decizia apartine, de fapt, Moscovei, care a preferat negocieri bilaterale prin care isi putea exercita o influenta mai mare.

In martie anul acesta, ministrul rus de externe Serghei Lavrov sugera ca Rusia nu isi va retrage armamentul din Transnistria, decat dupa solutionarea conflictului, argumentand ca nu poate folosi forta pentru a convinge autoritatile de la Tiraspol, care se opun transferului de munitii ruse.

Lavrov a declarat atunci ca Rusia este dispusa si interesata de transferul de armament din Transnistria, precum si de o schimbare a formatului fortelor de mentinere a pacii - pe care le-ar vedea plasate mai degraba sub mandat OSCE - dar numai dupa ce se va ajunge la o solutie in conflictul transnistrean.

Potrivit sefului diplomatiei ruse, aceasta solutie este acordarea unui statut special Transnistriei, in cadrul unei Moldove unificate, careia ar urma sa-i fie respectata integritatea teritoriala, dar, a tinut sa sublinieze Lavrov, ar trebui, de asemenea, ca Moldova sa-si mentina neutralitatea inscrisa in Constitutie.

Lavrov a accentuat, in aceste conditii, ca importanta este reluarea oficiala a negocierilor in format 5 plus 2, in cadrul carora a pledat din nou pentru dialog direct intre Chisinau si Tiraspol, aratand clar ca Moscova doreste ca Transnistria sa aiba statut de parte egala in discutii (ceea ce Chisinaul respinge).

Luna trecuta, presedintele comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat a Rusiei, Konstantin Kosacev, declara ca Rusia va accepta orice format de solutionare a conflictului transnistrean, cu exceptia unui stat unitar care nu ar tine cont de interesele poporului transnistrean.

Aceste declaratii ale oficialilor rusi renasc la Chisinau temerile ca Rusia doreste, de fapt, o federalizare a R. Moldova, asa cum prevedea planul Kozak din 2003, respins in ultimul moment de Vladimir Voronin, pe atunci presedintele tarii.

Legea din 2005 la care s-a referit Lavrov in interviul sau de duminica priveste regiunea transnistreana si a fost votata de Parlamentul moldovean, prin consensul tuturor fortelor politice, acordandu-i-se statut de "lege organica". Este un proiect elaborat exclusiv de Chisinau, care are la baza Constitutia Republicii Moldova si declaratia Parlamentului moldovean din 10 iunie 2005, prin care clasa politica de la Chisinau, sustinuta de societatea civila, a cerut Rusiei sa-si retraga trupele de ocupatie din Transnistria pana la sfarsitul anului.

Legea atribuie Transnistriei statutul de autonomie in cadrul statului unitar suveran si independent Republica Moldova, dupa modelul Autonomiei Gagauze. Astfel, Transnistria va avea parlament local si Constitutie adoptata in conformitate cu Constitutia Republicii Moldova, va avea drapel si trei limbi de comunicare: romana, ucraineana si rusa.

Alegerile legislative vor fi organizate in Transnistria exclusiv dupa demilitarizarea si democratizarea regiunii. In lege se arata ca dupa reunificare statul moldovean va avea un sistem unic de aparare, juridic, economic, vamal, social si umanitar.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Transnistria, #moldova rusia transnistria , #Moldova