Mai putini studenti basarabeni de teama ca ii racoleaza rusii? Acuzatii la adresa Guvernului dupa ce a complicat procedurile UPDATE

Marti, 02 Mai 2017, ora 17:41
5968 citiri
Mai putini studenti basarabeni de teama ca ii racoleaza rusii? Acuzatii la adresa Guvernului dupa ce a complicat procedurile UPDATE
Foto: Ziare.com

Comisia mixta formata din reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Ministerului de Externe a fost desfiintata, fiind ingreunat astfel procesul prin care studentii din Republica Moldova se inscriu la universitatile din Romania. Liga Studentilor din Iasi acuza ca actiunea este una deliberata, menita sa descurajeze eventuale racolari de catre serviciile rusesti de informatii.

Pe 12 aprilie, Press One scria ca a fost desfiintata comisia ce prelua dosarele de admitere ale tinerilor basarabeni si ce functiona pe langa misiunile diplomatice ale tarii noastre.

Absolventii de liceu din Moldova, care voiau sa studieze in Romania, nu erau nevoiti sa vina in tara noastra decat dupa confirmarea locului la facultatea la care au fost admisi, dupa depunerea dosarului de admitere.

Ministerul Educatiei sustine ca, de fapt, prin aceasta modificare, tinerii basarabeni vor avea mai multe optiuni, fara a fi limitati la trei facultati pentru fiecare domeniu de studiu, ca pana acum, ci putand sa vina in Romania si sa depuna personal dosarul de admitere la oricate facultati.

"Acum, oferta este mai mare pentru acesti candidati, care pot merge sa se inscrie la orice universitate din tara. Anul trecut, am folosit sistemul la studiile de masterat si doctorat si a mers foarte bine", spune Gigel Paraschiv, secretar de stat in MEN pentru invatamantul superior, potrivit sursei citate.

Ministerul Educatiei confirma desfiintarea comisiei: Anumite decizii nu se intorc

Dupa aproape doua saptamani, Gabriel Ispas, secretar de stat in Ministerul Educatiei, a confirmat intr-o intalnire cu studentii ca acea comisie s-a desfiintat si ca decizia este definitiva, potrivit unui inregistrari difuzate de Press One.

Ispas sustine ca a fost, pe 24 aprilie, la un grup comun de lucru Romania-Moldova, in cadrul caruia s-a discutat desfiintarea comisiei.

"Comisia nu va ramane. Intelegeti ca anumite decizii nu se... Eu am fost ieri (24 aprilie - n.red.) la task force-ul pe Romania-Republica Moldova si am discutat inclusiv despre acest lucru.

Task force-ul inseamna doi consilieri prezidentiali, sapte secretari de stat si multi altii. Nu pot sa va spun mai multe detalii, pentru ca nu aveti autorizare pentru a va afla in chestia asta. Doar atat trebuie sa intelegeti, ca anumite decizii nu se intorc", spune Ispas.

Luminita Matei, director din cadrul Ministerului, a spus, potrivit aceleiasi inregistrari, ca, anul viitor, si Ucraina va intra in acest proces, iar peste doi ani, Albania.

Scurta discutie cu studentii a avut loc pe 25 aprilie, dupa sedinta Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii a Camerei Deputatilor.

UPDATE 17:30 - Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat, marti, ca viitorii studenti din Republica Moldova se pot inscrie online la universitatile din Romania, trimitand prin e-mail, la facultatile dorite, documentele scanate necesare inscrierii.

"Solutia este foarte simpla. Toata lumea lucreaza online. Inscrierile se fac online. Prin urmare, nu cred ca mai este nevoie sa cream comisii intermediare care sa faca inscrierea pentru universitatile din Romania, in conditiile in care elevii, viitorii candidati la universitatile din Romania, stiu limba romana. Eu cred ca este o deschidere, pentru ca au posibilitatea sa-si aleaga singuri, fara intermediari care sa-i sfatuiasca unde trebuie sa se inscrie (...)

Facem si economie, pentru ca si aceste comisii care se deplasau acolo - nu sunt costisitoare, dar inseamna timp si anumite resurse alocate. Am dorit, prin acest demers, sa simplificam lucrurile", a subliniat ministrul Educatiei.

Liga Studentilor sustine ca se doreste evitarea racolarii studentilor de catre serviciile rusesti

Referitor la aceasta sedinta si la decizia de desfiintare a comisiei, Liga Studentilor din Iasi a transmis un comunicat in care se precizeaza ca s-a insinuat ca serviciile rusesti ar incerca sa racoleze din randurile tinerilor basarabeni.

"In cadrul discutiilor purtate de reprezentantii MEN cu cei ai Ligii Studentilor s-a insinuat ideea ca numarul tinerilor basarabeni care vin in tara trebuie redus, pentru ca dintre ei serviciile de informatii rusesti racoleaza agenti si ca Romania trebuie sa renunte la politica ei de deschidere fata de Basarabia (in urma alegerii lui Igor Donon ca presedinte) si ca nu merita efortul de consolidare a flancului estic al NATO si al Uniunii Europene prin sustinerea identitatii nationale romanesti in Basarabia.

(...) Nu este exclus ca dintre acesti tineri basarabeni serviciile rusesti sa recruteze agenti, cunscut fiind faptul ca serviciile de informatii externe ale tuturor statelor recruteaza propriii studenti sau studentii altor state care merg la studii in strainatate, avand mobilitate crescuta si disponibilitate spre a colabora, pe fondul lipsurilor financiare cu care se confrunta studentii si al nemultumirii fata de propriul stat din care au plecat.

Insa, puterea de influenta a unor astfel de agenti de influenta a Rusiei ar deveni nesemnificativa si chiar vadita opiniei publice daca Statul Roman ar sustine real identitatea romaneasca in Basarabia si daca institutiile noastre nu i-ar mai discrimina si descuraja pe tinerii basarabeni.

Pentru a limita numarul de posibili agenti dintr-un grup determinat, nicidecum nu reduci numeric grupul respectiv (in acest caz prin limitarea accesului tinerilor basarabeni la studii in Romania), ci aplici o hartie de turnesol: consolidarea identitatii romanesti", se arata intr-un comunicat al Ligii Studentilor.

In ce priveste desfiintarea comisiei mixte, potrivit comunicatului citat, "Ispas a afirmat faptul ca motivul ingreunarii procedurii de admitere si al desfiintarii Comisiilor mixte MEN-MAE reprezinta secret de stat, iar atat parlamentarii prezenti cat si reprezentantii Ligii Studentilor nu au acces la aceste informatii, in lipsa unui certificat ORNISS".

Comisia mixta MEN-MAE se ocupa pana acum de preluarea dosarelor de admitere ale basarabenilor. Astfel, acestia nu erau nevoiti sa vina pana la universitatile din Romania unde vor sa-si depuna dosarele.

De acum inainte, vor calatori personal, asa cum vor face si tinerii din Ungaria, Bulgaria, Croatia si Israel, in timp ce aceia din Ucraina, Albania, Macedonia si Serbia vor beneficia in continuare de sprijinul comisiei.

F.N.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#studenti Moldova racolati servicii rusesti, #Comisie MEN MAE desfiintata, #studenti basarabeni dosar facultati Romania , #Moldova