Maia Sandu, despre pericolul rusesc si coruptie: Suntem tinta unui razboi hibrid. Statul e o epava Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 13 Octombrie 2016, ora 07:07
9604 citiri
Maia Sandu, despre pericolul rusesc si coruptie: Suntem tinta unui razboi hibrid. Statul e o epava Interviu
Foto: Facebook/Maia Sandu

Pericolul rusesc este real pentru Republica Moldova, dar la nivel intern, el este neutralizat atat de dezamagirea fata de actuala clasa politica, dar si de propaganda ruseasca omniprezenta. O spune Maia Sandu, candidata a partidului de opozitie PAS la presedintia Republicii Moldova.

Este prima oara in ultimii 20 de ani cand presedintele R.Moldova va fi ales prin vot direct de catre cetateni, pana acum el fiind desemnat de Parlament. Cele mai recente sondaje il dau ca favorit pe Igor Dodon, candidatul socialist sustinut de Rusia, care se bucura de circa 30% din optiunile de vot.

"Speculand frica fata de 'tancurile rusesti', politicienii corupti incearca sa se legitimeze pe plan extern, cand, de fapt, cel mai mare pericol consta in slabiciunea statului Republica Moldova, prada usoara pentru un eventual atac din afara", sustine Sandu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Maia Sandu a explicat ca principalele vulnerabilitati ale R.Moldova sunt coruptia, saracia si depopularea: "Nu poti sa te integrezi in Europa cu o clasa politica corupta si cleptocratica. Nu poti aduce Moldova in Europa cu un stat capturat in care se fura cu miliardele din bugetul tarii".

Maia Sandu ne-a explicat care este proiectul sau pentru R. Moldova si cum vede relatia cu Romania, inclusiv spinoasa chestiune a unirii.

Care sunt din punctul dvs de vedere principalele trei vulnerabilitati ale R. Moldova in acest moment?

Coruptia, saracia si depopularea. Coruptia este cauza tuturor relelor in R. Moldova. Iata de ce ne-am indreptat atacurile in special asupra acestui flagel. Din cauza coruptiei endemice, statul R. Moldova a devenit o epava incapabila sa-si indeplineasca principalele functii.

Furtul miliardului, adica a resurselor bugetare, a fost o consecinta a coruptiei mari, a celei politice. Coruptia slabeste atat securitatea interna, cat si cea externa a Republicii Moldova. Un stat corupt este un stat slab si o prada usoara impotriva unei agresiuni din afara. Cetatenii pur si simplu vor refuza sa se mobilizeze si sa lupte pentru un stat care i-a furat si i-a desconsiderat. Istoria are exemple cu duiumul in acest sens.

Saracia populatiei este cauzata de coruptie si aduce grave probleme societatii. In primul rand, este vorba despre scaderea drastica a nivelului de trai. Suntem cea mai saraca tara din Europa si aceasta tendinta nu pare sa se diminueze. De asemenea, pauperizarea populatiei duce la subminarea proceselor democratice. Oamenii adusi la disperare au o imunitate scazuta fata de demagogia si populismul clasei politice.

O consecinta directa a saraciei este depopularea tarii. Daca initial plecau doar categoriile care se aflau la limita subzistentei, in ultima vreme asistam la o tendinta si mai periculoasa: emigrarea personalului calificat, cu salarii relativ bune aici, dar care nu are sansa sa se realizeze plenar.

Problema cea mai mare este ca migratia loveste, in primul rand, populatia activa din punct de vedere economic si demografic. Imbatranirea progresiva a populatiei este o alta consecinta. Un stat de care oamenii, mai ales tineretul, refuza sa-si lege viitorul este unul pe cale de disparitie.

Toate sondajele arata ca aceste trei probleme sunt corect percepute de populatie drept principalele pericole pentru tara.

Ce solutii aveti pentru ele?

Cred ca principala resursa in lupta impotriva coruptiei sunt oamenii integri. Din experienta de la Ministerul Educatiei, am inteles ca si cativa oameni bine intentionati sunt capabili sa sparga sistemul, sa porneasca o lupta reala cu flagelul coruptiei.

Cei care afirma ca trebuie schimbat "sistemul" si nu oamenii cauta, mai degraba, o scuza pentru a nu face nimic in aceasta directie. "Sistemul" sunt oamenii. Schimbarea trebuie sa inceapa de la ei. Pe aceste baze ne construim si partidul, pentru ca avem convingerea ca doar o clasa politica noua poate sa aduca schimbarea si modernizarea in tara.

Saracia poate fi combatuta doar prin lupta energica cu fenomenul coruptiei. Trebuie lovite institutiile extractive care paraziteaza pe seama populatiei. Demonopolizarea, "dez-offshorizarea" economiei, lupta cu privilegiile fiscale sunt doar cateva puncte nevralgice pe care dorim sa le lovim ca sa relansam economia.

Redistribuirea echitabila a resurselor in acest proces este o alta realitate pe care nu o putem ignora la etapa actuala. Securitatea economica a cetateanului este una dintre prioritatile noastre.

Stoparea migratiei si intoarcerea concetatenilor nostri poate fi garantata doar in cazul in care acestia vor sti ca institutiile statului isi indeplinesc functiile de baza, economia lucreaza in beneficiul cetateanului, iar bugetul este protejat de furturi din partea clasei politice.

Avem in program un intreg pachet de masuri menit sa stopeze acest val periculos. Lucram indeaproape cu diaspora, incercam sa-i atragem in diverse proiecte. Sa intorci increderea cetateanului fata de stat este o sarcina extrem de dificila, dar nu putem sa amanam la nesfarsit acest lucru, deoarece ne pleaca viitorul, adica tineretul.

Pro-europenismul este in picaj, dupa toate sondajele. Analistul Vladimir Socor spunea intr-un recent interviu ca integrarea nu mai este vazuta ca o solutie pentru RM. Ce argument oferiti dvs oamenilor sa va voteze?

Noi consideram ca doar modelul de dezvoltare occidental poate aduce modernizarea si prosperitatea Republicii Moldova. Pentru noi sintagma "integrare europeana" si "model european" nu este doar o directie, un vector, ci este, in primul rand, actiune. Iar actiunea de baza este combaterea coruptiei.

Nu poti sa te integrezi in Europa cu o clasa politica corupta si cleptocratica. Nu poti aduce Moldova in Europa cu un stat capturat in care se fura cu miliardele din bugetul tarii.

R.Moldova va arata adevaratele intentii nu prin retorica dulceaga si "foile de parcurs" bifate cu emfaza, ci prin procesele intentate marilor corupti si prin confiscarea averilor ilegale. Doar prin consolidarea institutiilor statului si democratizarea societatii se va da un semnal real ca in Republica Moldova se poate avea incredere si ca aceasta poate redeveni un partener de nadejde.

Iata de ce dorim ca institutia prezidentiala, ultima reduta necucerita de oligarhii corupti, sa fie acel nucleu de la care va incepe asanarea societatii si reabilitarea procesului de integrare europeana.

Pericolul rusesc pare a fi din ce in ce mai putin perceput de populatia R. Moldova. Cum il vedeti dvs?

Pericolul rusesc este unul real si nimeni mai bine decat noi nu simte acest lucru. Din pacate, la nivel intern el este neutralizat si diminuat atat de dezamagirea fata de actuala clasa politica, care sub lozinci pro-europene si-a furat propriii cetateni, cat si de propaganda ruseasca omniprezenta.

Nu este secret ca suntem tinta unui "razboi hibrid", nedeclarat, impotriva valorilor democratice si europene. Statutul nostru de colonie mediatica a Rusiei, de care nu ne-am putut "descotorosi" timp de 25 de ani, ne face sa fim vulnerabili fata de mesajele anti-occidentale care adancesc neincrederea in calea europeana.

Paradoxal, dar cei care trambiteaza ca sunt pentru integrare europeana si valorile democratice pun la dispozitie propagandei rusesti cea mai mare retea de televiziune din Republica Moldova, deoarece "Pervyi canal" este retransmis de televiziunea oligarhului "proeuropean" Vladimir Plahotniuc.

Pe de alta parte, cei de la guvernare utilizeaza tema "pericolului rusesc" pentru a se mentine la putere si a conserva starea de lucruri actuala. Speculand frica fata de "tancurile rusesti", politicienii corupti incearca sa se legitimeze pe plan extern, cand, de fapt, cel mai mare pericol consta, asa cum am mai spus, in slabiciunea statului Republica Moldova, prada usoara pentru un eventual atac din afara.

Eu cred ca "pericolul rusesc" poate fi contracarat doar prin intarirea institutiilor statului, prin lupta anticoruptie, care va avea drept rezultat relansarea economiei, aducatoare de prosperitate, si sporirea sentimentului de coeziune interna a societatii.

Considerati ca Occidentul ofera sprijinul necesar fortelor democratice? Pare ca, in chestiunea statutului special pentru Transnistria de exemplu, SUA si Germania si-au dat mana cu Rusia peste capul RM.

Asa cum au aratat evenimentele din ultimii ani, salvarea Republicii Moldova se afla doar in mainile cetatenilor proprii. Daca societatea nu va genera forte capabile sa faca ordine in propria casa, niciun ajutor din afara nu va fi suficient. Mesajul pe care trebuie sa-l trimitem in afara este ca suntem in stare sa initiem reforme reale, ce ne vor duce pe calea modernizarii si eurointegrarii.

Acelasi lucru este valabil si pentru spinoasa "problema transnistreana". Daca nu vom arata oamenilor din stanga Nistrului ca suntem apti sa construim o societate libera si prospera, orice reteta din afara va fi tratata drept una temporara si ineficienta. Trebuie sa devenim atractivi pentru concetatenii din Transnistria, sa le aratam ca putem construi o economie durabila si incluziva si o societate care se respecta. Respectul altora este direct legat de sentimentul respectului fata de sine. Tocmai aceasta ne lipseste acum.

De ce nu reusiti sa oferiti un candidat unic al opozitiei reale? Competitia cu dl Nastase poate fi periculoasa in perspectiva turului al doilea.

Atunci cand am intrat in politica am promis sa demonstram ca suntem altfel, ca politica se poate face altfel, ca ne deosebim de vechea clasa politica pentru care singurele "principii si valori" erau "functiile si demnitatile", pe care si le imparteau cu nonsalanta.

Iata de ce pentru noi sunt importante, in primul rand, angajamentele fata de cetateni, singurii care conteaza in politica adevarata. Am inteles de la bun inceput ca va fi o campanie cu conditii inegale, ca vom lupta impotriva unei masinarii de stat care va arunca toate resursele pentru a castiga alegerile cu orice pret, respectiv, singura sansa de reusita ar fi unirea partidelor anti-sistem.

De fiecare data ne-am reconfirmat angajamentul sa oferim votantilor pro-europeni un candidat cu sanse reale de a castiga scrutinul. Iata de ce sondajele, cel mai credibil instrument de masurare a intentiilor de vot ale cetatenilor, au fost luate drept reper. Intelegem ca aceasta modalitate nu este perfecta, ca sondajul este doar o fotografie de moment, totusi este o masuratoare mult mai obiectiva decat parerile individuale ale unor reprezentanti ai societatii civile, care, chiar daca sunt bine intentionate, sunt adesea emotive, influentate de atmosfera incinsa din aceasta campanie. Este o decizie prea importanta pe care trebuie sa o luam la rece.

Cum decurge campania din punctul dvs de vedere?

Cum am mai spus, campania este inegala. Pe de o parte, este guvernarea care a implicat toate resursele administrative si arunca milioane pentru a se mentine la putere. Doar un minut de publicitate electorala la TV costa 70.000 de lei moldovenesti. Intelegem ca, prin alocarea unor asemenea resurse, cei de la guvernare sunt siguri ca, in caz de castig, isi vor recupera "investitiile".

Un alt concurent, Dodon, care reprezinta "opozitia de buzunar", cheltuie sume enorme in campanie, provenite din off-shoruri. Pe de alta parte, este opozitia proeuropeana, care are resurse financiare modeste si care este privata, in mare masura, de mijloace de comunicare.

Dar noi credem ca Moldova nu se vinde, ca exista suficienta ratiune in aceasta tara, daca vreti, un simt de auto-conservare, care va face ca cetateanul sa faca alegerea corecta.

Faptul ca sunteti femeie este un hadicap?

In competitie s-au inscris mai multe femei, ceea ce arata ca exemplul meu a "inspirat" mai multa lume sa se avante in competitie. Nu cred ca este un handicap. Chiar daca Moldova este considerata o tara cu vederi preponderent patriarhale, iar unii concurenti continua sa abuzeze de acest cliseu, dorind sa obtina anumite dividende politice din lipsa altor "virtuti", eu sper ca societatea noastra a atins acel grad de maturitate, care sa-i permita sa nu judece in functie de stereotipuri.

Cum vedeti relatia cu Romania? Este unirea un obiectiv fezabil?

Romania este mai mult decat un vecin, avem aceeasi istorie, aceeasi cultura si aceleasi nazuinte. Din pacate, noi am ratat sansa sa ne alaturam ei in procesul de eurointegrare, deoarece am fost divizati pe plan intern din cauza unor dileme false.

Sper ca exemplul Romaniei sa fie pentru noi util in procesul de consolidare a institutiilor statului, in lupta impotriva coruptiei si edificarea unui stat de drept. Singura sansa de a realiza Unirea este ca in ea sa creada majoritatea populatiei R.Moldova.

Dar nici aceasta nu poate fi suficient. Un stat slab, corupt, cu o societate divizata nu poate primi girul in acest proces din partea Uniunii Europene. Iata de ce, orice proces integrationist trebuie sa inceapa din interior, prin edificarea institutiilor si relansarea economiei, prin asigurarea prosperitatii cetatenilor si adeziunea reala la sistemul de valori europene.

Ce asteptari aveti de la Romania?

Asteptam, in primul rand, proiecte fezabile, reale, care ar putea apropia cetatenii celor doua maluri ale Prutului.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Maia Sandu alegeri prezidentiale Moldova , #Moldova