Maia Sandu: Partenerii externi sa nu sprijine o guvernare corupta. Romania risca sa aiba de suferit Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Mai 2016, ora 07:44
9130 citiri
Maia Sandu: Partenerii externi sa nu sprijine o guvernare corupta. Romania risca sa aiba de suferit Interviu
Foto: Facebook/ Maia Sandu

Nu subestimam pericolul rusesc, dar nici nu vrem sa ne sufocam in coruptie si saracie. Sper ca partenerii nostri occidentali sa tina pulsul pe ceea ce se intampla cu adevarat in R. Moldova.

Capturarea statului nu se inscrie deloc in modelul occidental de dezvoltare, iar "verticala puterii" care se construieste astazi mai degraba adie a model de dezvoltare rusesc, afirma Maia Sandu, lidera reformista de la Chisinau.

Maia Sandu a explicat care este proiectul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) care va avea maine Congresul de Infiintare: "Am mers pe o cale dificila, extenuanta in multe privinte, dar, din punctul nostru de vedere, singura corecta - cea de a accepta in partid oameni integri, care n-au fost suspectati de acte de coruptie".

Maia Sandu spune ca fortele reformiste discuta deja stabilirea unui candidat comun pentru alegerile care ar putea fi si un soi de referendum in favoarea anticipatelor. "In masura in care candidatii oficiali si interpusii partidelor si gruparilor de la guvernare nu vor trece in turul doi, atunci mesajul oamenilor va fi mai mult decat limpede: e timpul sa plecati acum!"

Ce aduce nou PAS in peisajul politic al Republicii Moldova?

Aduce oameni noi si prin aceasta, cred, ne diferentiem esential de alte formatiuni. Necesitatea schimbarii clasei politice a fost motivatia de baza pentru echipa, atunci cand am decis sa infiintam partidul.

Ne deosebim prin modul in care ne constituim si principiile pe care le punem la baza functionarii noii formatiuni. Dorim sa fim un partid "grass roots", format de jos in sus, pe principii autentic democratice, deoarece consideram ca numai asa poate fi reabilitata ideea de democratie in RM: de la procesul de recrutare si selectarea membrilor sau candidatilor pentru diferite functii, pana la cel de luare a deciziilor.

Am mers pe o cale dificila, extenuanta in multe privinte, dar, din punctul nostru de vedere, singura corecta - cea de a accepta in partid oameni integri, care n-au fost suspectati de acte de coruptie.

Cum i-ati filtrat si cum v-ati asigurat ca ati reusit?

Am creat mai multe filtre de selectare, mai ales pentru cei care pretind functii, proces coordonat de o comisie de etica independenta (din care fac parte si personalitati din afara partidului), care recomanda sau respinge candidatii.

Am creat un registru national in care cei care vor dori sa candideze la functiile elective de diferite niveluri (partid, locale, stat) vor fi invitati sa se inscrie, fiind evaluati in functie de performantele pe care le-au avut.

Astfel dorim sa promovam meritocratia - oamenii onesti, capabili si determinati sa schimbe ceva.

Dar asta va poate lipsi de oameni cu notorietate si notorietatea aduce voturi.

Nu ne ingrijoreaza ca nu avem "notorietati". In procesul inscrierii am vazut ca exista foarte multi oameni care doresc sincer sa se implice. La cat de discreditata este ideea de partid politic in RM (sondajele arata cel mai jos procent de incredere din partea populatiei), faptul ca oamenii trec peste prejudecati si sunt gata sa puna umarul la schimbare ne face sa ramanem optimisti.

Intelegem ca trebuie schimbat sistemul, dar acest lucru poate fi facut doar prin oameni si cu oameni, fiindca sistemul inseamna de fapt oamenii.

Cum va veti finanta ca partid? Cel putin in Romania asta e sursa relelor.

Din start ne-am propus sa actionam strict in conformitate cu legea. Pentru noi este principial ca partidul sa existe din surse de finantare legale, din cotizatii si donatii. Nu dorim ca banii sa creeze obligatii. Cei care o vor face sa fie constienti ca o fac pentru schimbarea pe care am pornit-o.

Se apropie prezidentialele in R Moldova. In perspectiva lor, va asteptati la mentinerea diviziunii traditionala, pro-Vest, pro-Est, sau linia de demarcatie va fi raportarea la Vlad Plahotniuc?

Acum e destul de dificil sa vorbim despre cum vor evolua lucrurile. Exista inca mai multe semne de intrebare in privinta legislatiei electorale, adica a regulilor jocului. Unii se indoiesc ca ele vor mai avea loc, avand in vedere modul cum se iau deciziile la noi, in functie de interesele unui individ la cheremul caruia sunt toate institutiile statului si statul insusi.

Divizarea "pro-vest" si "pro-est" nu este doar o replica pe intern a optiunilor de politica externa ale electoratului. Sunt doua tipuri de seturi valorice, de modele pe care le impartasesc cetatenii RM. Din pacate, cursul european a fost compromis in ultimii ani tocmai de cei care s-au declarat "pro-europeni".

Capturarea statului nu se inscrie deloc in modelul occidental de dezvoltare, iar "verticala puterii" care se construieste astazi mai degraba adie a model de dezvoltare rusesc. Guvernarea a jucat foarte abil cartea radicalizarii societatii, ridicand sau coborand temperatura politica in functie de agenda proprie, sporind deruta in randul electoratului.

Dar pana in toamna lucrurile se pot schimba, fiindca reformele sunt mimate, iar situatia economica a majoritatii populatiei continua sa se deterioreze. De acest factor trebuie sa tina cont toti actorii politici.

Daca in turul doi ar intra socialistul Dodon si candidatul sustinut de Plahotniuc, pe cine veti sprijini dvs?

De ce sa nu admitem ca Dodon va fi candidatul sustinut de Plahotniuc? Nu ne mai mira nimic in RM. Nu voi sustine niciunul dintre acesti doi candidati. Dar speram ca nu vom ajunge acolo.

In acest moment, se vorbeste despre mai multi candidati pro-europeni la prezidentiale, dvs, Andrei Nastase, Iurie Leanca. Veti candida toti in alegeri in turul 1 sau veti negocia un candidat unic?

Evident ca fragmentarea votului pe centru-dreapta ar putea spori sansele ca in turul dpi sa vina reprezentantii oligarhiei. De aceea, continuam sa credem ca identificarea unui candidat unic la prezidentiale din partea fortelor autentic democratice si pro-europene ar spori sansele comune de reusita.

Am demarat discutiile informale si speram sa ajungem la negocieri oficiale. Problema este stabilirea criteriilor acceptate de toti. Poate fi un lucru destul de dificil, avandu-se in vedere obiectivele pe care si le propun fiecare din formatiunile intrate in competitie.

Dar democratia se invata doar astfel: prin schimb de idei, negocieri si luarea unor decizii mai putin placute pentru un partid sau altul, dar, cu certitudine, mai bune pentru tara si oameni.

Sunt sanse ca in toamna concomitent cu alegerile prezidentiale sa se desfasoare si alegeri parlamentare anticipate?

Noi credem ca alegerile anticipate sunt singura sansa sa iesim din criza, deoarece lipsa de incredere a populatiei fata de guvernare a depasit deja orice cota critica. Iar fara un suport general nu te poti angaja in procesul de reforme. In ce masura guvernarea actuala este constienta de acest lucru, ramane de vazut.

Cert este ca, alegerile prezidentiale vor fi, intr-o mare masura, si un soi de referendum in favoarea anticipatelor. In masura in care candidatii oficiali si interpusii partidelor si gruparilor de la guvernare nu vor trece in turul doi, atunci mesajul oamenilor va fi mai mult decat limpede: e timpul sa plecati acum!

Care ar fi problemele pe care Guvernul Filip ar trebui sa le rezolve cu prioritate?

Guvernul si guvernarea, in general, au cel mai scazut nivel de sprijin din partea societatii din toata istoria RM. Acest lucru vorbeste despre ceva. O sa aduc doar cateva exemple: bugetul public national pentru anul curent nu a fost aprobat, discutiile cu FMI se desfasoara cu intarziere, iar aceasta inseamna ca in lipsa finantarii externe guvernul se imprumuta pe piata interna la dobanzi foarte inalte si reuseste sa faca doar un numar limitat de plati (salarii, transferuri sociale), nu s-a avansat in investigarea furtului miliardului si nu a fost transmis niciun semnal credibil ca se doreste lupta cu coruptia.

Reforma justitiei bate pasul pe loc, iar increderea cetatenilor in institutiile statului continua sa scada inclusiv din cauza modului si calitatii oamenilor care sunt promovati in functii de catre actuala guvernare. Prioritatile raman aceleasi ca si acum 3 luni.

Si totusi, oficiali americani lauda Guvernul de la Chisinau pentru "eforturile reformiste", iar controversatul oligarh Vlad Plahotniuc a fost primit la Departamentul de Stat de dna Victoria Nuland. Va simtiti tradati de Occident?

Intelegem ca teama generalizata ca la putere vor veni partide pro-est este si unul din motivele sprijinului neasteptat al Occidentului fata de regimul actual. Am spus-o si cu alte ocazii ca suntem intr-o capcana, intre forte pro-est si cele declarate pro-vest, dar care nu au nimic in comun cu valorile occidentale.

Noi nu subestimam pericolul rusesc, dar nici nu vrem sa ne sufocam in coruptie si saracie. Sper ca partenerii nostri occidentali sa tina pulsul pe ceea ce se intampla cu adevarat in RM. Din cate am inteles, oficialii americani au salutat intentiile "eforturilor reformiste" pe care noi aici inca nu le-am vazut.

Chiar si asa, "reformele" pot sa arate bine la televizor, dar foarte prost in frigider. Intelegem ca singuri trebuie sa gasim o solutie pentru situatia in care ne aflam si la asta lucram, dar ne dorim ca partenerii externi sa nu faca acest proces si mai dificil, sprijinind o guvernare vadit antidemocratica si corupta.

Romania a deblocat recent creditul de 150 milioane euro pentru Moldova. Apreciati ca acele conditii puse de Guvernul Ciolos au fost indeplinite?

Guvernul de la Chisinau se lauda cu masuri financiare eficiente si acumulari bugetare fara precedent. Sa le foloseasca in primul rand pe acestea, inainte de a apela la credite. Sa nu uite ca banul public, al oamenilor, trebuie sa lucreze pentru public si nu pentru un grup restrans de cetateni care-l administreaza.

In ce priveste pozitia Romaniei, am mai spus-o si in interviul precedent pe care vi l-am acordat - conditionalitati cat mai dure si o monitorizare cat se poate de stricta a reformelor. Fara de acestea, ma tem ca imaginea Romaniei va avea de suferit, precum a avut de suferit imaginea Uniunii Europene si va fi discreditata, in consecinta, ideea de integrare europeana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Republica Moldova Maia Sandu, #Plahotniuc Chisinau SUA, #prezidentiale Republica Moldova , #Moldova