Mandat de arestare pentru Plahotniuc, acuzat de spalare de bani

Joi, 10 Octombrie 2019, ora 16:41
3446 citiri
Mandat de arestare pentru Plahotniuc, acuzat de spalare de bani
Foto: Facebook / Vlad Plahotniuc

Procurorii anticoruptie din Republica Moldova au cerut instantei un mandat de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, acuzat de "spalare de bani in proportii deosebit de mari".

"Procuratura Anticoruptie anunta ca Plahotniuc va fi tratat cu diligenta si nu se va tine cont de opinia societatii sau influenta politicului in timpul urmaririi penale", a anuntat seful Procuraturii Anticoruptie (PA), Viorel Morari, citat de Agora.md.

Prima cauza penala a fost deschisa in baza unor fapte savarsite intre 2013-2014.

"A fost creata o schema de agenti economici rezidenti si nerezidenti, inclusiv offshore, prin care s-a organizat spalarea banilor in proportii deosebit de mari. Printre agentii economici se numara Nobil Air si Finpar Invest.

Prin ele au circulat 18 milioane dolari si 3,5 milioane de euro. Banuitul cunostea ca banii sunt din surse ilicite si sunt din cadrul creditelor neperformante BEM, Unibank si Banca Sociala", a anuntat seful PA.

Si a doua cauza vizeaza aceeasi perioada.

"Societatea Turkuman Ltd a facut imprumut la Finpar cu peste 7,2 milioane de dolari, cu destinatia SRL Nobil Air si catre ABD Asiana Development Ltd. Aceasta companie a efectuat, la randul sau, transferuri bancare pe numele sotiei lui Plahotniuc", a precizat Viorel Morari.

Jurnalistii de la Agora.md precizeaza ca ambele cauze au fost unite intr-o singura procedura si sunt conduse de un grup de ofiteri de urmarire penala. De asemenea, seful PA a declarat ca la baza dosarului stau inclusiv informatii primite de la autoritatile elvetiene (iunie 2019) si de la Serviciul de Combatere a Spalarii Banilor.

Cererea procurorilor anticoruptie va fi supusa aprobarii Judecatoriei din Chisinau. Cei acuzati risca o pedeapsa cu inchisoare de la 5 la 10 ani si amenda.

Citeste mai multe despre:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mandat arestare Vlad Plahotniuc, #Plahotniuc acuzat spalare bani , #Moldova