Manifestari dedicate Limbii Romane la Chisinau

Sambata, 31 August 2013, ora 14:34
1410 citiri

Sute de oameni au sarbatorit, sambata, la Chisinau, Limba Romana, care reprezinta una din cele mai importante victorii ale Miscarii de eliberare nationala de la inceputul anilor '90 in Republica Moldova, dar si o continua lupta pentru revenirea la denumirea oficiala a limbii romane ca limba de stat.

Manifestarile au inceput cu depuneri de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant, la busturile scriitorilor de pe Aleea clasicilor literaturii romane din centrul Chisinaului, la care a participat si conducerea de varf a Republicii Moldova, in frunte cu presedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leanca si seful legislativului Igor Corman, dar si oficiali si oameni de cultura din Romania.

Reprezentanti ai intelectualitatii de la Chisinau, care au luptat pentru revenirea la limba romana si grafia latina, au subliniat cu aceasta ocazie ca rolul limbii romane este in continuare unul secundar in Republica Moldova, iar cea mai mare problema este faptul ca in Constitutie este prevazut ca limba de stat este "limba moldoveneasca".

Presa rusa: Declaratiile lui Basescu despre unficarea cu R. Moldova ar putea impiedica integrarea tarii in UE

"Mai suntem inca pe baricade", a afirmat academicianul Mihai Cimpoi, semnaland ca limba romana mai are inca in Basarabia rolul de "cenusareasa".

Si istoricul Ion Varta a atras atentia ca sintagma "limba moldoveneasca" in Constitutie este un anacronism, dar, in acelasi timp, a subliniat ca in ultimii ani limba romana isi intra tot mai mult in drepturi si, mai devreme sau mai tarziu, va fi modificata si Constitutia.

Premierul Iurie Leanca a apreciat ca Republica Moldova nu s-a debarasat in totalitate de reminiscentele sovietice, dar, a mentionat el, "denumirea oficiala a limbii conteaza mult, dar nimeni nu ne impiedica, in pofida articolului 13 din Constitutie, sa avem grija de felul in care o vorbim".

Si presedintele parlamentului Igor Corman, care a declarat ca vorbeste limba romana, a subliniat ca cel mai important este ca cetatenii sa o vorbeasca corect si sa nu fie politizat subiectul denumirii acesteia.

Basescu, despre R. Moldova: Un singur popor, aceeasi istorie, aceeasi limba, acelasi destin european

Pe de alta parte, primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si-a exprimat regretul ca, in denumirea oficiala a sarbatorii de astazi, "Limba noastra", nu figureaza limba romana. El a tinut sa sublinieze ca lupta pentru limba romana si grafia latina a fost "varful de lance" al Miscarii de eliberare nationala.

Prezent la eveniment, senatorul Viorel Badea a salutat faptul ca, din acest an, Limba Romana este sarbatorita si in Romania, dar si in toate comunitatile de romani. Referindu-se la situatia din Republica Moldova, el a remarcat ca, in ultimii ani, limba romana este mult mai bine vorbita si respectata.

"Limba romana incepe sa se profileze mult mai bine, incepe sa fie mult mai bine cunoscuta, mult mai bine vorbita, incepe sa fie respectata si incepe sa contribuie la refacerea acestui corpus national care este romanitatea si in aceasta parte a Europei", a declarat Viorel Badea.

Moldova: Cainii din politie, dresati exclusiv in limba romana

Manifestarile dedicate Limbii Romane continua, sambata, la Chisinau si in alte localitati din Republica Moldova cu expozitii, saloane de carte, concerte si colocvii.

Limba romana a dobandit statutul de limba oficiala in Republica Moldova la 31 august 1989, pe fundalul "perestroikai" din fosta URSS, in urma Marii Adunari Nationale de la 27 august 1989.

In timpul perioadei sovietice, populatiei i s-a impus sa vorbeasca in "limba moldoveneasca" si sa utilizeze grafia chirilica.

Rolul limbii romane in calitate de limba de stat a Republicii Moldova a fost consfintit si in Declaratia de independenta adoptata la 27 august 1991. Ulterior, insa, Constitutia din 1994 a statuat drept limba de stat "limba moldoveneasca".

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Moldova manifestari limba romana, #Moldova sarbatoare limba romana, #Moldova Chisinau limba romana , #Moldova