Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Marian Lupu acuza PDLM de presiuni

Luni, 13 Decembrie 2010, ora 22:31
1427 citiri
Marian Lupu acuza PDLM de presiuni
Foto: Moldova.md

Presedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) isi acuza colegii din Partidul Liberal Democrat (PLDM) ca efectueaza presiuni asupra formatiunii sale pentru a o convinge sa nu formeze o alianta cu comunistii.

De asemenea, Lupu a lansat luni, in cadrul unui briefing, si un sir de propuneri pentru viitoarea alianta, din care o parte nu au fost sustinute anterior de liberal democrati.

Lupu a declarat ca in ultimul timp se constata o tensionare in cadrul discutiilor post-electorale, iar PDM este acuzat pe nedrept ca ar tergiversa negocierile, in timp ce de fapt "tergiversarea se produce din vina unor colegi din alianta, si anume PLDM".

Lupu i-a acuzat pe liberal-democrati ca ar fi organizat mai multe presiuni asupra partidului sau, inclusiv, potrivit lui, liderul unei filiale teritoriale a PDM a fost agresat fizic de reprezentanti ai PLDM. De asemenea, potrivit lui, se incearca si "inregimentarea" unor institutii din exterior in aceasta privinta.

Liderul democrat a negat si faptul ca o eventuala coalitie cu comunistii ar insemna abandonarea politicii de integrare europeana, spunand ca vectorul european ramane neschimbat pentru partidul sau.

In cadrul aceluiasi briefing, Lupu a anuntat si "propunerile de baza ale PDM in vederea crearii unei coalitii eficiente".

Prima dintre acestea este ca partidele parlamentare sa accepte modificarea constitutiei pentru a oferi posibilitatea ca presedintele tarii sa fie ales cu majoritatea simpla de 51 de voturi, si nu cu 61 cum este in prezent. Aceasta initiativa a fost lansata anterior de comunisti, care au anuntat ca o vor sustine in actualul legislativ, in timp ce liberal-democratii se declarau anterior impotriva unei asemenea modificari.

Printre alte propuneri ar fi un program de guvernare axat pe politici sociale, pastrarea vectorului european al politicii externe, dar in acelasi timp promovarea unei politici externe echilibrate astfel ca relatiile cu partenerii din est sa nu fie neglijate.

Marian Lupu vrea o partajare egala a functiilor din guvern si drept de veto

De asemenea Lupu a cerut partajarea egala a functiilor in guvern, si nu in conformitate cu numarul de mandate acumulate, precum si dreptul la veto in cadrul viitoarei aliante.

Solicitat de Agerpres, vicepresedintele PLDM, Iurie Tap, a negat exercitarea anumitor presiuni asupra PDM, spunand ca a avut mai multe discutii in teritoriu cu reprezentantii acestei formatiuni, care au pledat impotriva unei aliante intre democrati si comunisti, astfel ca nici nu ar fi fost necesare abuzuri.

Referindu-se la propunerile PDM, Tap a spus ca acestea vor fi examinate de catre conducerea formatiunii si a amintit ca PLDM a promis ca este gata pentru un "compromis rezonabil" in cadrul negocierilor. "Dar trebuie sa se tina cont si de anumite principii, inclusiv de votul alegatorilor", a mai spus el, referindu-se la faptul ca PLDM a acumulat de doua ori mai multe voturi decat democratii.

Solicitat sa comenteze propunerile lui Lupu, prim-vicepresedintele Partidului Liberal, Ion Hadarca, a declarat ca acestea vor fi analizate. "Lupu a tatonat o serie de probleme care au existat si in cadrul dezbaterilor pe care le-am avut pana acum si problema e ca nu s-a dat raspuns. Astfel ca, in opinia mea, lucrurile treneaza si treneaza ingrijorator", a declarat Hadarca.

In prezent in Republica Moldova au loc discutii privind formarea unei coalitii majoritare dupa alegerile parlamentare din 28 noiembrie, iar cea mai mare necunoscuta este pozitia PDM, care negociaza atat cu Partidul Comunistilor cat si cu PL si PLDM, actualii parteneri din alianta de guvernare.

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova, #Marian Lupu, #Lupu presiuni PDLM , #Moldova