Trei zile pana la alegerile din Moldova: Lupu se retrage din cursa, Leanca insa se mai gandeste

Miercuri, 26 Octombrie 2016, ora 20:20
16952 citiri
Trei zile pana la alegerile din Moldova: Lupu se retrage din cursa, Leanca insa se mai gandeste
Foto: Arhiva Ziare.com

Alegerile pentru presedintia Republicii Moldova iau o turnura neasteptata. Cu doar trei zile inainte de scrutinul istoric, candidatul PD Marian Lupu a anuntat ca se retrage din cursa si o va sustine pe Maia Sandu.

Lupu, care a facut anuntul intr-o conferinta alaturi de vice-presedintele partidului Vlad Plahotniuc, si-a motivat gestul prin faptul ca Maia Sandu este candidatul cu cele mai mari sanse sa-l invinga pe Igor Dodon. La randul sau, Plahotniuc a spus ca decizia, desi poate parea socanta, este luata pentru binele tarii.

In replica, Maia Sandu a acuzat "jocurile murdare" facute de Plahotniuc, sustinand ca sprijul anuntat este de fapt un mar otravit menit sa o compromita.

In plus, presa din R. Moldova a scris in cursul zilei ca si fostul premier moldovean Iurie Leanca urmeaza sa faca acelasi anunt. Ulterior, candidatul PPEM a dezmintit acest lucru. Potrivit lui Leanca, formatiunea condusa de el mai are nevoie de timp pentru a lua o decizie definitiva.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, evolutia situatiei politice din Republica Moldova:

20:20 Incheiem aici transmisiunea LIVE TEXT, dar ramaneti pe Ziare.com pentru a afla in zilele urmatoare cele mai noi evolutii ale situatii politice din Moldova. In ziua alegerilor, va prezentam minut cu minut cele mai importante evenimente si declaratii de la Chisinau.

19:30 - Desi presa de la Chisinau anuntase ca Leanca se retrage din cursa pentru scaunul de presedinte, candidatul PPEM dezminte.

Potrivit lui Leanca, formatiunea condusa de el mai are nevoie de timp pentru a lua o decizie definitiva:

"Am luat decizia sa invitam colegii din organizatiile teritoriale pentru a ne consulta despre comportamentul partidului pe ultima etapa a campaniei. Decizia domnului Lupu ne-a luat pe toti prin surprindere. Dupa o dezbatere cu colegii am ajuns la concluzia ca mai avem nevoie de timp. Acum seara vom merge la sediu, unde vom examina eventualele consecinte ale acestei decizii. Maine dimineata vom mai solicita informatii suplementare de la fiecare raion si organizatie teritoriala, pentru a cantari foarte bine si apoi neaparat vom lua o decizie despre care o sa va informam in cursul zilei de maine", a spus Leanca.

18:33 - Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spune ca prin retragerea lui Marian Lupu din cursa electorala, Partidul Democrat nu face decat sa creasca sansele candidatului PSRM, Igor Dodon.

"Este o problema interna a PD-ului. Niciun candidat nu are programul pe care il are Partidul Liberal. PD a luat o decizie care este in favoarea lui Dodon", a declarat Mihai Ghimpu, potrivit Unimedia.

17:45 - Liderul PPPDA, Andrei Nastase, a comentat si el retragerea lui Marian Lupu, considerand-o, la fel ca Maia Sandu, un mar otravit.

"Gestul sau a fost unul otravit si las. De ce? Pentru ca in spatele acestei decizii primeaza interesul lui Plahotniuc si al Partidului Democrat de a-l propulsa cu orice pret la functia de presedinte pe tovarasul lor de rele, Igor Dodon, omul comod, controlabil si santajabil.

Teoria proletara privind grija fata de opozitia proeuropeana este pe cat de cinica, pe atat de absurda. In realitate, este vorba de o noua tentativa de ponegrire a candidatului unic al Partidului Actiune si Solidaritate si Platforma Demnitate si Adevar, Maia Sandu prin sustinerea silita din partea gruparii politice criminale a lui Plahotniuc si Lupu. Banditii tot banditi raman! Iata inca o demonstratie clara a esentei lor criminale", a scris Nastase pe Facebook, potrivit Unimedia.

17:33 - O reactie a venit si de la presedintele PLDM, Viorel Cibotaru. Acesta a declarat ca este foarte emotionat si multumit de decizia lui Marian Lupu de a se retrage din cursa prezidentiala.

Cibotaru a adaugat ca ar fi logic sa urmeze si alte retrageri din cursa electorala zilele acestea, potrivit Deschide.md.

17:12 - Liderul PSRM, Igor Dodon, a comentat retragerea lui Lupu sustinand ca se demonstreaza ceea ce el a mai spus si in alte randuri, si anume ca Maia Sandu ar fi candidatul convenit la Washington de Victoria Nuland si Vlad Plahotniuc.

"Acolo pe Plahotniuc au stiut sa-l convinga, au americanii metodele lor, au informatia, investigatiile si dosarele lor. Iar Maia e o piesa in acea intelegere. De la bun inceput, am fost cu totii antrenati intr-un teatru regizat de americani, care avea ca final fuziunea tuturor fortelor pro-guvernamentale si pro-europene intr-o singura platforma electorala. Azi a sosit momentul adevarului si a iesit la iveala acest joc. Acum putem vedea who is who.

Cei prostiti de Plahotniuc, votati-o acum pe sfanta Maia. Votati un Chirtoaca in fusta, care la fel ca primarul de Chisinau vorbeste frumos, dar va face jocurile Coordonatorului. (...) Pentru Plahotniuc, ca e Maia, ca e Lupu, tot un drac. Tot de-a lui candidat este. Acum asta o inteleg si cetatenii.

P.S. Vai de capul lui Andrei Nastase. Am zis ca va fi prostul satului. Imi pare rau ca a fost inselat miseleste. A fost fortat sa reduca revolta sincera a oamenilor la nivelul Maiei Sandu, deci la picioarele lui Plahotniuc. Vai de capul tau, Andrei!", a scris Dodon pe Facebook.

16:47 - Maia Sandu a postat pe pagina de Facebook un mesaj in care acuza circul facut de Vlad Plahotniuc, sustinand ca sprijinul anuntat de PD este unul fals si ca de fapt acest joc politic ar arata ca Dodon este candidatul pe care ei il doresc.

"Circul continua! Lui Plahotniuc i-a fost frica de faptul ca votul oamenilor va arata cat de putina sustinere are candidatul puterii, Marian Lupu. E un gest disperat care confirma faptul ca Dodon este candidatul dorit de Plahotniuc. Cu el se poate intelege.

Astfel, PD a hotarat sa-si spele imaginea prin a declara acest sprijin FALS pentru mine. Cu acest mar otravit, Plahotniuc vrea sa-l ajute, de fapt, pe Dodon. Sustinerea lui Plahotniuc si promovarea mea in holdingul lui de presa nu are decat scopul de a ma compromite.

Insa cetatenii vor intelege ce sta in spatele acestui joc murdar. Vor intelege ca si Plahotniuc, si Lupu sunt niste lasi. Nici eu, nici oamenii din Moldova nu avem nevoie de sprijinul lui Plahotniuc. Oamenii vor sti sa faca alegerea corecta", a scris Maia Sandu pe Facebook.

16:44 - Surse citate de Unimedia.info sustin ca aceeasi decizie ar fi luat-o si fostul premier moldovean Iurie Leanca, anuntul oficial urmand sa fie facut in jurul orei 17:30.

Amintim ca mai multi lideri europeni i-au cerut in ultimul timp lui Leanca sa se retraga pentru a spori sansele candidatului PAS, Maia Sandu.

16:42 - Si Plahotniuc a luat cuvantul, spunand ca decizia PD, desi poate soca, este luata in interesul Republicii Moldova.

"Decizia de astazi poate pare una socanta pentru unii, insa pentru noi, pentru PDM, este una calculata care reiese din interesul tarii. Prin aceasta decizie noi ne dorim sa consolidam vectorul european al tarii si sa facem ireversibila dezvoltarea tarii", a declarat Vlad Plahotniuc.

16:40 - Marian Lupu a anuntat, intr-o conferinta de presa alaturi de vice-presedintele partidului Vlad Plahotniuc, ca se retrage din cursa pentru presedintia Republicii Moldova. El si-a motivat gestul prin faptul ca Maia Sandu este candidatul cu cele mai mari sanse sa-l invinga pe Igor Dodon.

"O parte mare din electoratul PPDA a intarit de fapt nu dreapta, ci stanga in special pe candidatul Partidului Nostru. Nici avansul Maiei Sandu nu este unul considerabil, procentele din sondaje raman destul de apropiate intre noi, in limita marjei de eroare, cu sanse relativ egale pentru ambii in turul doi. Candidatul care va ajunge in turul II sa fie unul pro-european. Iar candidatul PAS are cele mai mari sanse sa-l invinga pe Igor Dodon. Avem rezultate la limita. Impreuna cu colegii am decis sa ma retrag din cursa electorala. Mesajul pe care il transmit pentru electoratul PDM, este sa sprijine candidatul care are sanse sa-l invinga pe candidatul socialist", a declarat Lupu.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#alegeri Republica Moldova, #Marian Lupu retras Moldova , #Moldova
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
cand il vad pe Leanca pretenul lui victor viorel,
Poza adevar
adevar
rank 1
acesti moldoveni au aceeasi radacina *** ca si fratii lor din