Marul otravit servit de Rusia la Chisinau

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Marti, 20 Octombrie 2015, ora 07:55
7691 citiri

Din nefericire, romanii din partea dreapta a Prutului cunosc foarte putine despre realitatile din Basarabia.

De obicei repetam cateva clisee si de cele mai multe ori cu iz negativ, dincolo se fura, se vorbeste prea mult limba rusa, sunt multi comunisti, doar saracie... si incheiem anuntand apocaliptic ca totul e pierdut.

Ce se intampla pe fond intre Prut si Nistru?

R.Moldova este un stat creat artificial cu implicarea directa a puterii de la Bucuresti in 1991, pentru ca la conducere se aflau forte politice filoruse in frunte cu Iliescu. Imediat cum Basarabia si-a declarat independenta, Rusia a declansat conflictul armat pe Nistru si a separat Transnistria de restul fostei republici sovietice din ratiuni strict strategice. Dupa acest conflict, a tinut R.Moldova in sah continuu.

Rusia este (si a recunoscut in mod constant) interesata de R.Moldova pentru ca o considera parte din zona sa de interes inca din 1812 si nu va renunta atat de usor in a se implica in tot ceea ce inseamna viata politica de peste Prut.

Dupa plecarea fortata a comunistilor lui Voronin de la putere, in 2009, proces soldat cu victime umane si o criza politica ce a durat aproape doi ani, R.Moldova parea ca se indreapta pe un drum ireversibil - integrarea europeana.

Toate acestea s-au putut realiza pentru ca, in primul rand, populatia nu mai suporta rigiditatea si primitivismul politic comunist care adusesera la o izolare totala a R.Moldova - in vest, inclusiv in Romania, basarabenii aveau regim de vize - in est, embargou la vin si o piata a fortei de munca nesigura in Rusia.

Toate acestea au fortat clasa politica necomunista, atentie nu neaparat pro-europeana, sa-si asume un oportun discurs: vrem in Vest, vrem in UE! Asa s-a creat Alianta pentru Integrare Europeana, formata initial din patru partide si dupa alegerile anticipate din trei partide, cel mai important partid fiind PLDM - condus de catre Vlad Filat, numit si premier in 2009.

La consolidarea acestui curent pro-european a contribuit in mod esential Romania, care prin vocea presedintelui Basescu in mod constant, atat la Bruxelles, cat si la Bucuresti, a insistat ca Uniunea Europeana sa deschida larg portile pentru cel de al doilea stat romanesc.

Iar masurile interne luate de statul roman au accelerat procesul de apropiere. Amintesc ca in 2008 aproape un milion de cetateni din R.Moldova si-au exprimat in scris, prin programare, solicitarea de a primi cetatenia romana.

Romania a tractat in 2010-2012 prin toate mijloacele R.Moldova si acest lucru a fost posibil pentru ca vocea noastra a fost credibila in toate cancelariile europene. Dupa puciul din 2012, cand Romania a "inghetat" timp de 2 luni relatia cu vestul Europei si SUA, vocea noastra n-a mai fost atat de convingatoare, dar cele realizate au produs deja efecte.

R.Moldova a obtinut un cec in alb din partea UE si o solidaritate reala, prin parafarea acordului de Asociere la UE si eliminarea regimului de vize catre toate statele membre ale Uniunii Europene. Povestea de succes nu a durat mult, intrucat criza interna, interesele inguste ale politicienilor de la Chisinau au compromis in cea mai mare parte visul european al romanilor de peste Prut.

Discursul pro-european a inceput sa fie eclipsat de cazurile mari de coruptie, care nu mai pot fi ascunse.

Capcana in care a cazut Filat (si probabil nu va fi un caz izolat) are un singur nume - lacomia. Eu nu stiu cine si cat a furat din Banca de Economii (echivalent CEC-ului din Romania), dar stiu sigur ca Ilan Shor este omul Rusiei si nu inteleg nicidecum cum un guvern pro-european putea da pe mana acestui individ cea mai mare banca din R.Moldova.

Retinerea liderului principalului partid de guvernare din R.Moldova va adanci criza politica si cel mai probabil va duce spre alegeri anticipate, unde rezultatele sunt clare. Rusia va castiga detasat pentru ca intr-o tara cu un PIB de 7 miliarde de dolari, cand dispare un 1 miliard, se resimte din plin in toata societatea.

Romania, condusa de Iohannis si Ponta, a fost pusa in fata faptului implinit pentru ca nu a actionat la timp si nici nu a fost interesata sa se implice decat in logica electorala cu impact intern.

La Chisinau, insa, exista oameni politici capabili sa mentina cursul european, dar au nevoie de mai multa implicare, de instrumente cu care sa faca fata presiunilor uriase pe care le exercita Rusia. Nu este suficient sa spunem ca exportam lupta anticoruptie. Liderii de acolo au nevoie de instrumente subtile cu care sa poata face mai putin vizibila si auzita propaganda rusa.

Guvernul Strelet trebuie sustinut si incurajat sa nu cedeze, iar politicienii sa impinga reformele prin prisma interesului R.Moldova in sensul celor convenite cu Bruxelles-ul.

Romania este obligata sa nu ramana simplu spectator pentru ca peste 50 la suta din populatia R.Moldova cauta o solutie in exterior si ea poate veni de la Bucuresti, daca facem ceea ce trebuie.

Nicio scuza nu va putea fi acceptata din partea Palatului Cotroceni sau Victoria, daca in 3 luni Rusia isi infige steagul la Chisinau.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte al Partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Filat Moldova retinut, #Rusia interesata Moldova , #Moldova