Ministrul de Externe de la Tiraspol: Ar fi mai bine ca Romania sa-si vada de treburile sale

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 20:10
2846 citiri
Ministrul de Externe de la Tiraspol: Ar fi mai bine ca Romania sa-si vada de treburile sale

Ministrul de externe de la Tiraspol a declarat ca Romania ar face bine sa nu se amestece in treburi care nu o privesc, reactie la prevederea din Strategia Nationala de Aparare a Romaniei ce califica drept o amenintare stationarea unor trupe straine in apropierea granitelor tarii.

Publicatia rusa Nezavisimaia Gazeta il citeaza vineri pe ministrul de externe al regiunii transnistrene, Valeri Iastribceak, care a declarat ca trupele rusesti din Transnistria sunt o garantie a securitatii populatiei din regiune, relateaza portalul Moldova Azi.

Strategia Nationala de Aparare a Romaniei a fost propusa miercuri Parlamentului de presedintele Traian Basescu. Documentul face direct referire la trupele rusesti, despre care Moscova sustine ca au rolul de a mentine pacea in Transnistria, dar documentul spune ca "stationarea unor trupe straine, fara acordul tarii gazda, in apropierea granitelor Romaniei constituie o amenintare la adresa securitatii nationale", motiv pentru care "Romania intelege sa se implice activ in promovarea unei solutii care sa vizeze demilitarizarea regiunii, prin retragerea trupelor si armamentului, stationate ilegal".

Vladimir Iastribceak a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta ca pozitia Tiraspolului fata de prezenta in Transnistria a trupelor rusesti de pacificare, dar si a contingentului militar al Grupului Operativ de Trupe Ruse, a ramas neschimbata din momentul incheierii conflictului militar de pe Nistru - prezenta militara rusa este perceputa de populatie drept o garantie a propriei securitati.

In ceea ce priveste initiativa Bucurestiului de a deveni mediator in conflictul transnistrean, Iastribceak aminteste ca Romania a avut acest statut - in 1992, inaintea razboiului, pentru ca ulterior sa livreze armament armatei moldovenesti, ceea ce, in opinia oficialului transnistrean, a si declansat razboiul. "Mai pastram si acum captura acelor ani - tehnica grea, armament si munitii romanesti", a declarat ministrul.

El si-a exprimat convingerea ca, prin activismul sau pe directia transnistreana, Romania agraveaza situatia. "Romania poate influenta procesul doar in calitate de membru al UE, care participa la negocieri in calitate de observator", a spus Iastrebciak.

Nezavisimaia Gazeta constata ca opinia oficialului transnistrean coincide cu cea a lui Serafim Urechean, liderul Aliantei Moldova Noastra, formatiune care face parte din Alianta pentru Integrare Europeana, coalitia aflata la guvernare in Republica Moldova. Publicatia il citeaza pe Urechean care spune ca "in pofida faptului ca suntem mai mult decat simpli vecini cu Romania, ar fi mai bine ca Bucurestiul sa-si vada de treburile sale si sa nu se implice intr-ale noastre".

Negocierile ar trebui sa decurga in formatul 5+2 (cu participarea Rusiei, Ucrainei si a OSCE in calitate de garanti si mediatori, UE si SUA - in calitate de observatori si partile in conflict - Chisinaul si Tiraspolul).

Urechean a subliniat faptul ca in proiectul noii Strategii Nationale de Aparare a Romaniei se vorbeste despre faptul ca "prin aderarea Romaniei la spatiul unic european pot fi eliminate ultimele bariere care separa o natiune". Potrivit publicatiei ruse, aici s-ar avea in vedere Republica Moldova, care la Bucuresti este numita deschis "al doilea stat romanesc".

"Daca Republica Moldova va adera la UE, noi vom fi reprezentati ca stat independent. Consolidarea statalitatii moldovenesti este principiul pe care se conduce Alianta Moldova Noastra si care este sustinut de majoritatea populatiei tarii", a declarat Urechean pentru Nezavisimaia Gazeta.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Tiraspol strategie securitate Romania, #reactie Tiraspol Romania mediere , #Moldova
Comentarii
Poza giv
giv
rank 5
Ministrul de Externe de la Tiraspol: Ar fi mai bine ca Romania sa-si vada de treburile sale