Moldova este urmatorul camp de lupta pentru UE si Rusia. Exemplul Romania

Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 14:34
12000 citiri
Moldova este urmatorul camp de lupta pentru UE si Rusia. Exemplul Romania
Foto: Moldovenii

Alegerile parlamentare din Republica Moldova s-au soldat cu victoria la limita a proeuropenilor, insa situatia din tara vecina nu este deloc linistita, fiind la rascrucea dintre Rusia si Uniunea Europeana.

Moldova este urmatorul camp de lupta pentru Rusia si Uniunea Europeana, scrie Judy Dempsey, de la Carnegie Europe, intr-un articol din The Moscow Times. In plus, nu este de mirare ca rezultatul strans al alegerilor va testa angajamentul Uniunii Europene fata de aceasta tara mica si saraca.

The Economist, despre alegerile din Moldova: Tarandu-se catre Europa

La fel ca Ucraina, Moldova s-a transformat intr-o competitie intre Bruxelles si Moscova si, tot precum Ucraina, Rusia va fi determinata sa nu lase tara sa alunece de sub influenta sa. Si, asa cum s-a vazut in timpul campaniei electorale, Rusia va incerca sa-si foloseasca puterea de convingere pentru a continua sa se amestece in Moldova.

Intr-adevar, ceea ce a aratat rezultatul alegerilor din Moldova au fost diferentele dintre uneltele puterii de convingere folosite de Uniunea Europeana si cele folosite de Rusia.

R. Moldova i-a spus "nu" lui Putin. Va asculta presedintele Rusiei?

Astfel, UE se foloseste, printre altele, de contributia adusa la construirea statului de drept, de garantarea asistentei financiare si a ajutorului pentru dezvoltare. In cazul Moldovei este chiar atractia Uniunii Europene care a ramas un magnet pentru majoritatea tarii de 3,5 milioane de locuitori.

Nu este insa vorba doar despre instrumentele comertului, in ce priveste alegerea Uniunii Europene, ci faptul pur al aducerii Moldovei mai aproape de Europa - spre exemplu, prin calatoria fara vize, permisa recent moldovenilor.

Romania, data ca exemplu Republicii Moldova

Acest fel putere de convingere nu ar trebui sa fie subestimata, scrie autoarea, dand exemplul Romaniei: cand cetatenilor acestor tari li s-a dat dreptul de munci oriunde in tarile din Uniunea Europeana, impactul asupra tinerilor in special a fost uimitor.

Ei au fost cei care, in timpul alegerilor prezidentiale din Romania, au stat ore in sir la coada la ambasadele din Londra, Paris, Berlin si Madrid, pentru a vota. Tot ei au fost cei care, impreuna cu generatia mai tanara de acasa, au decis ca vor o noua directie pentru tara lor, votand pentru etnicul german Klaus Iohannis.

New York Times: Este Moldova o alta Ucraina?

Acesta este numit primarul necarismatic al Sibiului, care a facut din lupta impotriva coruptiei si nevoia de transparenta strigatele sale de lupta electorala. Dupa 25 de ani de proasta guvernare, coruptie agresiva si elite politice cinice, victoria lui Iohannis ar putea regenera acum politica romaneasca.

Pe scurt, schimbarea din Romania nu ar fi putut avea loc fara expunerea unei generatii mai tinere la posibilitatea de a munci si de a studia in tarile Uniunii Europene. Acesta este probabil unul dintre cele mai importante aspecte al puterii de convingere a Uniunii Europene, mai scrie autoarea articolului.

Cum incearca Rusia sa "convinga" Moldova si care este amestecul Moscovei in aceasta tara

In ce priveste puterea de convingere a Rusiei, care a fost folosita in timpul campaniei electorale din Moldova, este total diferita. Pe langa faptul ca Rusia a sustinut masinaria bine unsa a Partidului Socialist, iar Moscova are uriase mijloace la dispozitia sa pentru a influenta presa atat in tarile Uniunii Europene, cat si in cele care nu fac parte din UE, puterea de convingere a Rusiei in Moldova s-a bazat de asemenea pe amenintari.

Moldova a fost deja subiectul unui grad extraordinar de santaj si amenintari din partea Rusiei. Chiar inainte ca Moldova sa semneze Acordul de Asociere la UE, Rusia a lansat o campanie vitriolica impotriva UE, in interiorul Moldovei. De asemenea, a amenintat sa impuna mai multe feluri de embargouri unei tari care a fost puternic dependenta de Rusia pentru energia sa, comert si piata muncii pentru muncitorii emigranti.

CNBC: Este Moldova viitoarea Crimeea? Rusia este ingrijorata

Sfidand asemenea presiuni prin semnarea si apoi ratificarea intelegerii cu Uniunea Europeana, Rusia a interzis de atunci importurile de vin, carne si legume din Republica Moldova. De asemenea, a amenintat ca va opri aprovizionarea cu energie si ii va impiedica pe muncitorii emigranti ai Moldovei sa intre in Rusia.

Amestecarea Rusiei in Moldova a sporit si in alt fel, si nu doar in autoproclamata republica a Transnistriei, unde timp de cativa ani liderii sustinuti de Rusia au incercat sa se separe de Moldova. Conducerea de la Moscova s-a implicat si in regiunea Gagauzia, din sud-estul Moldovei, unde locuiesc circa 200.000 de vorbitori de limba turca. Comunitatea a devenit tot mai prorusa si Kremlinul le sustine deschis apelurile pentru mai multa autonomie, daca nu chiar independenta de Moldova.

Rezultatele alegerilor din R.Moldova, in presa straina: Chisinaul alege Europa

Impovarata cu distragerile unui conflict inghetat in Transnistria, sustinerea Rusiei pentru Gagauzia si embargourile economice ale Moscovei, viitorul guvern al Moldovei va fi presat puternic sa combata coruptia si sa introduca reforme asteptate de mult timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Moldova camp lupta UE Rusia, #ue moldova, #rusia moldova, #alegeri parlamentare Moldova , #Moldova