Moldova, incotro? Un avertisment elegant

Autor:
Luni, 04 August 2014, ora 08:38
4497 citiri
Moldova, incotro? Un avertisment elegant

Proiectul propus de doamna senator Shaheen, impreuna cu un grup de senatori care au vizitat Chisinaul, se incadreaza perfect in logica americana, asa cum a formulat-o presedintele Truman: "Vorbeste bland, dar tine bata in mana".

Pe data de 24 iulie, proiectul a devenit Rezolutia SR 500 cu privire la consolidarea relatiilor cu Republica Moldova si sustinerea integritatii sale teritoriale.

Documentul ridica din nou problema trupelor rusesti din Transnistria si vine dupa rezolutia anterioara (aprilie 2014) semnata de senatorul Jim Inhofe. Aceste demersuri par sa indice ca, la Washington, clasa politica adopta fermitatea, aratand vointa de a reactiona la conditiile impuse unilateral de Federatia Rusa.

Un mesaj neechivoc e transmis guvernului rus: a sosit momentul sa parasiti regiunea, respectindu-va angajamentele luate la Istanbul.

Strategii americani stiu prea bine ca, daca nu se transmite un astfel de semnal, politica Kremlinului va continua nestingherita in aceeasi directie.

Alegerea regiunii transnistriene nu este intamplatoare: dupa inventarea conflictului armat din 1992 si cei peste 20 de ani irositi in discutii inutile, gandite anume sa nu duca nicaieri, lucrurile nu mai pot ramane la fel.

In noile conditii, atitudinea "business as usual" nu mai poate fi tolerata. Inainte ca Uniunea Europeana sa poata reactiona, puterea americana o face, dovedind o viziune coerenta legata de viitorul european, chiar daca asta ar presupune ca lucrurile sa fie fortate peste capul Germaniei.

Dupa ce solutia unei reglementari prin libera intelegere le-a pus la incercare rabdarea, doua cai de actiune prind contur:

- instituirea unui blocaj total al enclavei transnistrene

- plasarea trupelor in regiune

Prima varianta pare a fi in curs de implementare, masura care nu a fost posibila pana acum din cauza conducerilor pro-ruse ale statului ucrainean. (Practic, toti cei 20 de ani ai conflictului "inghetat" din stanga Nistrului au stat sub semnul incertitudinii tocmai din cauza duplicitatii Kievului, in conditiile in care "sigilarea" intre R. Moldova si Ucraina ar fi putut aduce "sufocarea" economica a Transnistriei.)

Acum tocmai Ucraina preia initiativa si sapa santuri la granita cu cel de-al doilea stat romanesc, urmarind sistarea severa a traficului (inclusiv militar) pe directia est.

Avand in vedere ca, spre vest, apele Nistrului ar putea fi bariera naturala mai facil de controlat, ca si obligatia impusa R.Moldova de catre UE de a organiza puncte de control spre si dinspre Tiraspol, s-ar putea sa asistam la un blocaj total al regiunii.

Daca aceasta cale de actiune nu va convinge Kremlinul, Statele Unite s-ar pregati pentru un eventual Plan B: trupe in teritoriu. (S.R. 500 - 3 Senatul "solicita presedintelui sa aiba in vedere sporirea cooperarii cu guvernul R. Moldova in domeniile de securitate si informatii").

Varianta a fost luata in calcul si de comentatorii de la televiziunea Rossia 1, care s-au hazardat sa atribuie si Romaniei un rol in acest scenariu. (In momentul de fata situatia este gestionata de OSCE, iar controlul Federatiei Ruse asupra acestui organism a facut ca stagnarea initiativelor diplomatice sa fie cuvantul de ordine)

In Ucraina de Est, ideea plasarii de trupe in regiune nu mai sperie, devenind oarecum de gandit. Analistii germani se obisnuiesc cu aceasta ipoteza, iar Olanda ia in discutie aeropurtarea trupelor, cel putin pentru securizarea (chiar daca tardiva) perimetrului in care s-a prabusit aeronava Malaysia Airlines.

Evident, "castile albastre" au nevoie de legitimarea ONU, unde Federatia Rusa isi poate, desigur, exercita dreptul de veto.

Interesant este faptul ca si ministrul rus de Externe ar putea avea in vedere folosirea trupelor rusesti pentru mentinerea pacii. (Pentru noi, uciderea cu sange rece a lui Vadim Pisari de catre misiunea de pacificare rusa de la Dubasari - chiar in prima zi a anului 2012 - nu face decat sa ne dea frisoane...).

Ramane de vazut daca avertismentul american va fi "citit" cu bunavointa de o Rusie in ofensiva. In nota optimista, ar putea fi si o cale de iesire eleganta pentru aceasta. In nota pesimista...

Mihai Nicolae

Presedinte Institutul Fratii Golescu

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Moldova rezolutie SUA, #Moldova trupe Transnistria , #Moldova