E posibil un miracol in R. Moldova? Cum ar putea Maia Sandu sa castige alegerile

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 19:00
10558 citiri
E posibil un miracol in R. Moldova? Cum ar putea Maia Sandu sa castige alegerile
Foto: Facebook/Maia Sandu

Moldovenii au mers duminica la urne si au decis ca batalia pentru presedintia tarii sa se dea in turul al doilea, pe 13 noiembrie, intre candidatul proeuropean Maia Sandu si cel prorus Igor Dodon.

Diferenta dintre cei doi e de circa 10 procente: Maia Sandu a obtinut 38,43% dintre voturile cetatenilor, in timp ce Igor Dodon - 48,22%. Altfel spus, aproximativ 541.000 de moldoveni au pus stampila pe candidatul care vrea sa apropie Chisinaul de Uniunea Europeana, iar aproape 680.000 au optat pentru liderul socialistilor, care militeaza pentru reluarea relatiilor de prietenie cu Rusia.

Alegerea Moldovei: Rusia sau UE

Ziare.com a stat de vorba cu mai multi analisti din Republica Moldova pentru a afla ce sanse are Maia Sandu, candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), sa castige alegerile prezidentiale in al doilea tur si ce ar trebui sa faca pentru asta pe ultima suta de metri.

In linii generale, Maia Sandu ar trebui sa vizeze trei categorii de electorat: diaspora - care in primul tur a votat-o in numar mare, provincia - pe care candidatul PAS a cam ingnorat-o, si tinerii, care s-au prezentat la urne duminica intr-o proportie foarte mica, de doar 10%.

Asta in conditiile in care cele mai multe voturi (aproape 30%) au venit de la persoane cu varste cuprinse intre 56 si 70 de ani. Iar prezenta la vot in primul tur a fost scazuta, de 49%.

In Republica Moldova se mai intampla miracole

Anatol Taranu, analist politic si istoric din Republica Moldova, sustine ca "la prima vedere sansele ei nu sunt prea mari, dar in Republica Moldova se mai intampla miracole".

"In 1996, doi candidati, Mircea Snegur si Petru Lucinschi, au avut o diferenta de 14 procente si a castigat Lucinschi, cel care avea un handicap de 14%. Desigur ca situatia de astazi nu este una identica cu cea din '96, dar Maia Sandu, dupa parerea mea, a obtinut o victorie morala, serioasa, si acum toata echipa ei este in ascensiune", a declarat Taranu pentru Ziare.com.

Comentatorul politic este de parere ca, acum, pe ultima suta de metri, "totul depinde de capacitatea echipei sale de a mobiliza electoratul proeuropean si in primul rand tinerii".

"Eu cred ca un sprijin simtitor pentru Maia Sandu ar putea sa fie si factorul extern, dar, in linii mari, desigur ca totul tine de conditiile interne ale tarii. Dar foarte mult depinde si de mobilizarea in turul doi a diasporei noastre, in primul rand a celei care se gaseste in Occident.

Daca ei vor veni la vot in numar mai mare decat au fost in primul tur, asta ar putea sa diminueze aceasta diferenta intre Dodon si Sandu si pana la urma sa determine victoria lui Sandu", a precizat Anatol Taranu.

Comunicare mai buna in provincie

Am discutat si cu Vlad Turcanu, fost purtator de cuvant si consilier pe comunicare al presedintelui moldovean Nicolae Timofti, care ne-a spus ca Maia Sandu are de recuperat aproape 150.000 de voturi.

"Este un handicap deloc neglijabil, in conditiile in care Igor Dodon ar putea beneficia si de sustinerea unui potential aliat, iar acesta este candidatul lui Renato Usatii, Dumitru Ciubasenco, care a adunat aproximativ 80.000 de voturi, iar acelea se vor contabiliza peste doua saptamani in dreptul lui Igor Dodon.

Asadar, Maia Sandu ar avea nevoie de o mobilizare a electoratului, care s-a prezentat la urne intr-un procent foarte mic, cel mai mic din istoria alegerilor din Republica Moldova, de sub 50%", a aratat Turcanu.

Acesta este de parere ca Maia Sandu ar trebui sa comunice mult mai bine inclusiv in provincie, "unde nu a fost foarte vizibila si din cauza unui buget auster de care a beneficiat dumneaei, dar si din cauza faptului ca nu a avut o expunere pe televiziuni, intrucat acestea, dupa cum se cunoaste in Republica Moldova si peste hotare, sunt oarecum privatizate sa spun asa, adica multe televiziuni cu acoperire nationala, exceptand aici postul public de televiziune, apartin Partidului Democrat, mai bine zis liderului neformal al acestui partid, Vladimir Plahotniuc".

Daca ar reusi sa faca aceste doua lucruri - sa mobilizeze electoratul din Republica Moldova si din diaspora si sa comunice mai bine in provincie - atunci Maia Sandu ar avea o sansa, este de parere analistul.

Turcanu sustine ca Sandu "ar avea nevoie sa aiba o confruntare directa, care pana acum nu s-a putut produce, cu Igor Dodon; el a refuzat sa intre in dezbateri televizate cu Maia Sandu".

Tinerii, diaspora si electoratul Partidului Democrat

Victor Nichitus, jurnalist si publicist roman din Bacau, stabilit la Chisinau din 1991, este optimist si sustine ca Maia Sandu "are foarte mari sanse" sa castige alegerile prezidentiale de peste Prut.

"Sunt doua motive: in primul rand, numarul mic de cetateni tineri care au drept de vot, categoria de varsta 18-25 ani, care nu s-a prezentat in numar mare la votul de ieri (duminica - n.red.) - daca Maia Sandu va reusi sa-i mobilizeze, presupun ca va castiga anumite puncte electorale.

Al doilea fapt la care ma refer ar tine de mobilizarea cetatenilor moldoveni aflati in afara hotarelor, cei care sunt in Romania, in Italia. Daca ne uitam, vom observa ca niciun candidat din aceasta campanie prezidentiala nu a mizat pe ei, nu a fost nimeni plecat acolo sa-i mobilizeze, sa le vorbeasca, sa-i convinga sa voteze", a declarat Nichitus.

Analistul s-a referit si la un alt aspect foarte important pentru o eventuala victorie a Maiei Sandu, si anume daca va reusi sau nu sa atraga electoratul Partidului Democrat.

Amintim ca Marian Lupu, care candida din partea Partidului Democrat, s-a retras din cursa electorala pentru a o sustine pe Maia Sandu, insa aceasta a spus ca nu are nevoie de sprijinul lui, pe care l-a catalogat drept un "mar otravit", de teama ca va avea de pierdut din cauza scandalurilor de coruptie in care este implicata formatiunea politica.

In plus, Maia Sandu il considera pe Vladimir Plahotniuc, prim-vicepresedintele PD, un oligarh corupt care controleaza numeroase institutii de stat.

"Daca doamna Sandu va reusi sa se adreseze si electoratului Partidului Democrat din Republica Moldova, s-ar putea intampla ca si votul acestuia sa se duca inspre doamna Sandu. Pentru ca el nu s-a dus chiar tot inspre doamna Sandu. Ei (simpatizantii PD - n.red.) au preferat sa stea acasa.

Nici doamna Maia Sandu nu este Alba ca Zapada. Din punct de vedere strategic, ea nu s-a comportat ca un politician adevarat, pentru ca nimeni nu da cu piciorul in simpatizantii fie ei si ai lui Marian Lupu sau ai lui Plahotniuc. Trebuie sa mai indulceasca un pic mesajul", a aratat analistul.

In incheiere, acesta a spus ca spera ca Maia Sandu sa castige in turul al doilea. "Are sanse, dar sa nu-l uitam nici pe domnul Dodon care (...) are o mare marja de a mai castiga. Lupta este stransa, dar doamna Sandu mai are inca o sansa", a conchis Nichitus.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Maia Sandu sanse tur 2, #Maia Sandu sanse alegeri, #Maia Sandu alegeri Moldova , #Moldova
Comentarii
Poza Huzum
Huzum
rank 2
Sa dea cetatenia moldoveneasca la toti romanii