Moldova pune sub acuzare bancheri - Au spalat bani din Rusia

Autor: Ana Ilie
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 13:52
2109 citiri
Moldova pune sub acuzare bancheri - Au spalat bani din Rusia

Republica Moldova va pune sub acuzare patru sau cinci bancheri, pentru spalare de bani. Suspectii ar fi spalat 20 de miliarde de dolari provenind din Rusia si redirijati spre Letonia.

"Investigatia se apropie de final", a precizat, pentru Bloomberg, Vasile Sarco, seful agentiei moldovene de Prevenire a Spalarii de Bani.

Banca centrala a Moldovei a amendat deja un creditor local si managementul sau dupa o ancheta cu privire la tranzactii suspecte, in valoare de 18-20 de miliarde de dolari, facute in perioada 2010-2014, a precizat guvernatorul Dorin Dragutanu.

Centrul pentru jurnalism independent Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a semnalat pentru prima data problema, pe care o considera cea mai mare de acest fel din fosta URSS. Suma spalata reprezinta dublul PIB-ului Moldovei. Letonia, al 18-lea membru al zonei euro incepand din ianuarie, a devenit un centru important catre care se indreapta banii din spatiul ex-sovietic, similar Ciprului.

OCCRP, cu birouri la Bucuresti si Sarajevo, a dezvaluit ca 19 banci rusesti au folosit datorii false si procese din Moldova pentru a legitimiza banii, care au fost transferati din banca moldoveana Moldindconbank in banca letona Trasta Kommercbanka AS.

Moldindconbank considera ca acuzatiile sunt "lipsite de substanta" si spune ca toate operatiunile sale au "respectat intrutotul legislatia moldoveana si regulile bancii centrale".

Trasta a respectat cu strictete toate legile, a aratat si un repreznetant al acestei banci.

Autoritatea rusa privind prevenirea spalarii de bani, Rosfinmonitoring, nu a comentat acest caz, scrie sursa citata.

Bancile letone si moldovene, la fel ca si creditori din Elvetia, Cipru si Lituania, au fost folosite pentru spalarea pe bucati a sumei de 230 de milioane de dolari obtinuta din cea mai binecunoscuta frauda fiscala din Rusia din 2007. Cel care a expus frauda, Sergei Magnitki, a murit intr-o inchisoare moscovitea.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova spalare bani Rusia, #Moldova spalare bani , #Moldova