Moldova, urmatoarea victima a lui Putin?

Autor: Ana Ilie
Luni, 08 Septembrie 2014, ora 07:27
8480 citiri
Moldova, urmatoarea victima a lui Putin?

Republica Moldova ar putea fi urmatoarea victima a Moscovei, insa Europa nu este pregatita sa ii sara in ajutor. Ce ramane de facut pentru a evita spargerea tarii sau "scenariul ucrainean"?

Intr-un amplu articol publicat de Foreign Policy, Vladimir Soloviev argumenteaza ca, desi la suprafata Moldova pare a avea cel mai accelerat ritm al reformelor pro-occidentale din tarile aflate la granita estica a Europei, realitatea din tara este departe de a fi aceasta.

Desi la conducerea statului se afla o coalitie pro-europeana si multi cred ca pot atinge beneficiile calitatii de membru UE, realitatea este ca Moldova trebuie sa scape mai intai de sub influenta geopolitica a Rusiei.

Coruptia endemica franeaza dezvoltarea institutiilor publice, euroscepticismul este in crestere pe fondul certurilor din coalitia de guvernare, economia este distorsionata de monopoluri, justitia si presa sunt compromise. Mai mult, criza transnistreana risca sa rupa tara, mai ales in contextul in care sustinerea pentru Uniunea Vamala a Rusiei este in crestere.

Moldova si-a pierdut calea pe drumul tranzitiei, argumenteaza autorul, si e nevoie de sprijin european solid pentru ca aceasta sa nu ajunga in bratele Rusiei. Anul acesta, doar 35% dintre moldoveni mai sunt de acord cu integrarea in UE, in vreme ce 38% ar vrea ca tara sa se indrepte spre uniunea vamala a Rusiei. Este o reactie la guvernarea coalitiei pro-europene, marcata de promisiuni incalcate si lipsa rezultatelor mult asteptate pe plan economic, social si umanitar.

De cand Rusia a anexat peninsula ucraineana Crimeea, s-a vorbit mult ca Moscova ar putea incerca sa aplice un scenariu similar in Moldova, prin conflictul transnistrean. Cu toate ca pozitiile oficiale ale moldovenilor si transnistrenilor par neclintite, in conversatii private diplomatii moldoveni admit ca vor fi nevoiti sa se gandeasca la a renunta la Transnistria, daca acest conflict pune piedici aderarii la UE.

Obama: NATO trebuie sa ajute Republica Moldova sa-si consolideze apararea

Moldova mai are inca o problema: Gagauzia. Aici, ca si in Transnistria, predomina sentimentul pro-rus - 98,4% din gagauzi ar dori integrarea in uniunea vamala, spre exemplu.

Fara a se stradui sa fie subtil, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a facut trimitere la Transnistria si Gagauzia cand a avertizat ca trenul moldovean care se indreapta spre Europa "ar putea sa piarda niste vagoane pe drum".

Autorul citat conchide ca liderii Moldovei nu imbratiseaza intru totul valorile europene, cu toate ca isi proclama angajamentul fata de Europa. Sferele politicului, justitiei si presei sunt monopolizate de un numar mic de indivizi care se folosesc de puterea politica pentru propriile interese, si acesta este si unul dintre motivele pentru care integrarea europeana a devenit tot mai putin atragatoare.

Pentru a restaura increderea in stat e nevoie de transparenta deplina. In acelasi timp, este vital ca liderii europeni sa-si mentina angajamentul fata de Moldova. UE si SUA ar trebui sa preseze mai mult liderii coalitiei moldovene de guvernare si sa-si foloseasca influenta pentru a-i convinge sa se tina si de spiritul acordurilor semnate cu UE, nu numai de litera lor.

In acelasi timp, membrii coalitiei de guvernare trebuie sa inceteze sa-si mai foloseasca pozitia politica pentru propriile interese si sa inceapa sa se concentreze pe reformarea tarii si intoarcerea pe calea dezvoltarii democratice.

In cele din urma, incheie autorul, capacitatea coalitiei de a-si onora promisiunile privind deplina integrare europeana va depinde de angajamentul pe termen lung fata de standardele europene de guvernare.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Moldova UE Rusia aderare, #Moldova Rusia rupere Transnistria , #Moldova